Властите в Брюксел настояват да започнат официални преговори за присъединяване

...
Властите в Брюксел настояват да започнат официални преговори за присъединяване
Коментари Харесай

Политико: През юни Брюксел започва преговори с Украйна за влизане в ЕС

Властите в Брюксел упорстват да стартират публични договаряния за присъединение на Украйна към Европейския съюз още идващия месец.

Това написа Politico, базирайки се на хора, осведомени с въпроса.

Зад кулисите дипломати от Европейски Съюз и от Киев работят интензивно, с цел да се опитат да убедят унгарското държавно управление да даде утвърждението си за започване на договаряния за присъединение на Украйна.

Петима дипломати, поискали анонимност, споделиха, че задачата е формалните договаряния да стартират незабавно след 25 юни.

Стартирането на договарянията ще донесе честен подтик на Украйна, която се бори с пълномащабна съветска инвазия повече от две години и от дълго време се стреми да се причисли към западния блок.

Лидерите на Европейски Съюз споделиха на украинския президент Володимир Зеленски предишния декември, че желаят Украйна и Молдова да се причислят към техния клуб, което евентуално ще усили участието му до 29 страни. Но формалната правна процедура за започване на договаряния за участие беше възпрепятствана от съпротивата на Унгария.

Според дипломатите както Брюксел, по този начин и Киев се ангажират в интензивна двустранна дипломация с Будапеща, с цел да отговорят на опасенията по отношение на унгарските малцинства в Украйна.

След диалозите през април сред Андрий Йермак, авторитетният началник на кабинета на украинския президент, и унгарския външен министър Петер Сиярто, „ страните означиха позитивната динамичност на разговора “, съгласно украинско обобщение. Киев отговори на лист от 11 точки, направен от Будапеща, и чака отговора на Унгария по един посланик.

Един посланик от Европейски Съюз спекулира, че Унгария може да желае да в профил въпроса с договарянията за присъединение на Украйна, преди да поеме шестмесечното ротационно председателство на Съвета на Европейски Съюз през юли.

„ Имаше чувството да не се прави това преди изборите [за Европейски парламент на 9 юни], тъй като можеше да се трансформира в избирателен въпрос “, сподели дипломатът от Европейски Съюз, улавяйки настроението измежду доста чиновници в Брюксел.

След като водачите на Европейски Съюз дадоха политическа поддръжка на Киев, идната стъпка в процеса на присъединение е да стартират публични договаряния с Украйна посредством междуправителствена конференция. Това би означавало започване на договаряния за участие.

За да се случи това, страните от Европейски Съюз би трябвало да се спогодят за по този начин наречената преговорна рамка. 27-те столици се пазарят за този документ, откогато Европейската комисия им го изпрати през март. Засега договарянията на техническо равнище вървят добре, споделиха двама от дипломатите и чакат нов план да бъде изпратен на посланиците в Европейски Съюз през идващите седмици, с цел да могат да изработят най-трудните въпроси.

Украйна и нейните поддръжници в Европейски Съюз приканват междуправителствената конференция сред Брюксел и Киев да се организира преди Унгария да поеме ротационното председателство на Съвета на Европейски Съюз на 1 юли.

Унгарският министър председател Виктор Орбан беше най-голямата вътрешна спънка пред продължаващата поддръжка на Европейски Съюз за Украйна през последните две години. Той няколко пъти е заплашвал да блокира решенията за финансиране от Европейски Съюз за Киев, както и за договарянията за присъединение и наказания против Русия. Преди да се съгласи с преговорната рамка, Будапеща желае повече гаранции за възстановяване на правната отбрана на малцинствата в Украйна.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР