Беглецът от затвора Владимир Пелов е дебнел някогашния си приятел

...
Беглецът от затвора Владимир Пелов е дебнел някогашния си приятел
Коментари Харесай

Нова версия: Пелов дебнел Панчев, защото пеел на МВР

Беглецът от пандиза Владимир Пелов е дебнел тогавашния си другар Марио Панчев-Дебелия, с цел да го убие, тъй като се съмнявал, че оказва помощ на Министерство на вътрешните работи в издирването му. Това е главната версия за престрелката в Ботевград, при която Пелов бе погубен. Тя стана под носа на полицията и е трети опит на Пелов да ликвидира Дебелия. Случва се тъкмо 63 дни откакто рецидивистът избяга от софийския затвор.
Пелов и Панчев се стреляха взаимно на тъмна алея зад Историческия музей в центъра на Ботевград във вторник към 23 часа. Пелов бе пронизан от 4 патрона, а Дебелия бе уцелен два пъти в корема. Беглецът издъхва на място, а 39-годишният Панчев е в сериозно положение в “Пирогов”.
Враждата сред двамата другари почнала още през далечната 1998 година Тогава Пелов заподозрял Дебелия, че го е издал за убийството на пловдивския сараф Ганчо Караиванов, осъществено на 16 май 1997 година в пловдивския жк “Тракия”. За изтезанието Пелов лежи 12 година в софийския затвор.
Местни хора допускат, че връзките сред двамата в допълнение са се обтегнали и поради противен слух, пуснат в града. Клюкари твърдели, че до момента в който бил в пандиза, дамата на Пелов имала забежка с Дебелия. Марио изрично отричал, само че благодарение на “доброжелатели " подозрението се загнездило у пандизчията.
Рецидивистът един път се опитал да убие Дебелия в дома му, повторно - в своето жилище, като го поканил на посетители да пият уиски. Третият и финален опит е във вторник вечерта в центъра на Ботевград, в близост от вкъщи на Дебелия.
Пелов го дебнел, прикрит зад храстите и дърветата към тъмната алея. Тя не попада в обсега на камерите, които се намират на постройката на Историческия музей на бул. “Трети март” в градчето.
Марио подозирал, че Пелов ще го потърси, с цел да си разчистят сметките, още щом научил, че е избягал от пандиза. Затова постоянно сменял телефонните си номера, носел и противозаконен револвер. Той толкоз се боял, че пращал свои хора да наблюдават майката на Пелов - 72-годишната Тотка, брата Стефан и сина Владимир, с цел да може по тях да насочи униформените към убежището на беглеца. Жената и дъщерята на Пелов са в Малта.
“Владимир заплашваше Марио посредством общи познати, откогато избяга от затвора”, сподели пред “24 часа” Георги, който е другар на Марио от детинство. Според оперативна информация беглецът се появил в региона на родния Ботевград преди към месец. От няколко дни бил по дирите на Дебелия.
“Пелов не се е движел свободно из града, а се придвижвал по коритото на реката, където е мрачно, обрасло е с храсти”, изясни шефът на регионалната дирекция на Министерство на вътрешните работи Георги Григоров. “Има огромна възможност да е излязъл от коритото на реката във вторник”, допусна полицейският началник.
Същата вечер Марио Дебелия бил на заведение с компания и към 23 ч си тръгнал. Секунди по-късно проехтели изстрелите. Пелов стрелял първи, само че изгубил борбата, макар че бил в доста добра спортна форма.
Дебелия се обадил на приятелите си в заведението да им каже, че е ранен от Пелов. Те се втурнали към алеята, която е на метри от вкъщи на Марио. В 23,02 ч един от тях подал сигнал на тел. 112. Компанията откарала Дебелия в незабавния център в Ботевград, а оттова той бил превозен в “Пирогов”. Едрият мъж бил уцелен с два патрона в корема, направена му е интервенция рано сутринта в сряда.
Владимир Пелов бил улучен на 4 места в краката и главата - в лицето, директно под мустака, в дясното бедро и в дясната подбедреница. На мястото на стрелбата служителите на реда разкрили три револвера - единият се търкалял в тревата и евентуално е бил на Дебелия. Вторият - до натрупа на Пелов и един в чантичка към кръста му. Назначени са експертизи, с цел да се види има ли отпечатъци.
“Оръжията са “Валтер”, “Макаров” със заличени номера и ТТ”, посочи основният секретар на Министерство на вътрешните работи Младен Маринов. На мястото проверяващите разкрили седем гилзи. Това, което ги впечатлило, било, че Пелов бил с маска на лицето и изменен външно. “Изглеждаше напълно различно”, сподели окръжният прокурор на София Наталия Николова. Пелов имал брада, бил със суитшърт с качулка и под нея шапка, носел туристически обувки, комфортни за преходи в пресечени местности. У него не е открит мобилен телефон.
Пелов изглеждал толкоз друго, че даже брат му Стефан не съумял да го разпознае, твърди прокуратурата. Разследващите открили изрично, че убитият е Пелов с дактилоскопска експертиза, посредством която сравнили отпечатъците, които взели от натрупа, с тези в базата на Министерство на вътрешните работи.
Вестта, че пандизчията е погубен, обходила за секунди Ботевград. Десетки роми се втурнали към алеята, където лежало тялото. Това наложило да бъде извикана жандармерия, която да разпръсне зяпачите. “Разпитани са 7 очевидци, близки на умрелия, и хората, които са откарали Марио Панчев в болницата”, сподели прокурор Наталия Николова.
Криминалистите не изключвали и версията за неуредени финансови взаимоотношения сред Пелов и Дебелия, които преди години имали общ бизнес.
Беглецът Владимир Пелов се навъртал в региона на родния си Ботевград от началото на май. “Имахме оперативна информация, че от към месец е на територията на града”, удостовери шефът на регионалната дирекция на Министерство на вътрешните работи Георги Григоров. Униформените получавали 10-ина сигнала дневно. “Всеки беше проверяван”, твърди полицейският началник.
Дебелия не е единственият, който се е страхувал от Пелов. От него треперела и ромската махала. Според някогашен пандизчия писмото, което Пелов изпратил на 7 май до президента, омбудсмана било предизвестие към враговете му. Един от тях бил и Дебелия. В него беглецът обясняваше, че бил незаслужено упрекнат и наказан. Говори и за нередности в пандиза, свързани с работата и вноса на дрога зад решетките. Първите три страници на писмото били написани още преди бягството, уверен е някогашният пандизчия.
"Трябва да му дадат орден, че свърши работата на полицията”, сподели мъж, лежал в пандиза дружно с Пелов и поискал анонимност. Според него Пелов може да се е отървал от Радослав Колев дни след бягството от пандиза. “Закопал го е някъде из планините и в никакъв случай няма да го намерят”, сподели той.
Няколко часа след убийството на Владимир Пелов полицията изтегля блок, в който живеела вдовицата на негов другар. Причината - в жилището са открити разнообразни взривни субстанции. В кооперацията на бул. “България” 12 живее вдовицата на Мико Петров. Той бе задържан на 3 октомври 2009 година поради двойно ликвидиране. Преди това бил един от най-близките другари на Пелов. В пандиза се обесил през 2010 година Според една от версиите, откакто избягал от пандиза, Пелов се свързал първо с вдовицата.
Нейни съседи обаче споделят, че не са виждали Владимир да се навърта в региона. “Възможно е да е идвал по тъмно”, сподели комшийка. Тя изясни, че Мико и Пелов били доста близки. Навремето Мико постоянно посещавал приятеля си по време на първия му престой в пандиза поради убийството на сараф в Пловдив. Вчера в жилището е открита чанта с гранати, които бяха взривени от барети.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР