Бедствено положение е обявено в община Смолян. Проливните валежи цяло

...
Бедствено положение е обявено в община Смолян. Проливните валежи цяло
Коментари Харесай

Бедствено положение в Смолян и околните села

Бедствено състояние е оповестено в община Смолян. Проливните превалявания цяло денонощие са засилили голям брой свлачища в Смолянско. Пикът се чака към обяд – към 70 л на кв. м. Общинският спешен щаб е решил да разгласи бедствено състояние, тъй като голям брой реки излизат от коритата си, разяснява пред БНР кметът на Смолян Николай Мелемов, съобщи БГНЕС.

За момента нямаме бедстващи хора, посочи той. Всяко дере носи евентуална заплаха към този момент. Прелели реки са наводнили доста региони на града - постройката на пожарната, парцели на КАТ-Смолян, публични здания, хранилища, частни парцели. Започнало е наложително изпускане на язовирите " Доспат " и " Цанков камък " в област Смолян, само че няма заплаха за популацията, заяви заместител регионалният шеф Адриян Петров.

Дъждът е засилил голям брой свлачища в общината. Едно от тях спря за малко тази заран придвижването по пътя за село Чокманово. На мястото на блокирания пътен сектор има багери, които го разчистват. Река Чая увеличи доста равнището си и има заплаха да бъде залята църквата " Света Богородица " в Чепеларе.

" Големият проблем сега е в региона на Чепеларе. На едно място в самия град реката стартира да излиза от коритото. Там е изпратена тежка техника, която да насипе коритото, с цел да не разреши водата да излезе и да заплаши близка детска градина и черква. Пратена е техника да разчиства и пътя за село Зорница поради задействало се свлачище. В Сърница е паднала стена. Кметът е изпратил техника, която да разчиства. В регионалния град се работи на разнообразни места и се следи равнището на река Черна. В село Смилян имаме сигнал за къща, в която стартира да влиза водата. Ще изпратим екип на пожарната, с цел да укрепят най-малко краткотрайно самия бряг ", разясни кметът.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР