Бедна моя Леонтин, майка ти те оставя с болка и

...
Бедна моя Леонтин, майка ти те оставя с болка и
Коментари Харесай

Врата на надежда или „колело за изоставени“: Спорни днес, кутиите за бебета са от векове

" Бедна моя Леонтин, майка ти те оставя с болежка и жалост. Аз съм доста млада и без поддръжка, с цел да те отгледам. Ще рева и ще пострадвам за твоята орис. Оставям те в 11 часа вечерта на 9 юли 1853 година "  

Това се споделя в писмо на френска майка, принудена да остави своето бебе за развъждане през 1853 година Писмото е непокътнато в Музея на медицината във Франция, който се намира в родната къща на писателя Гюстав Флобер.

" Това бебе е крепко, красиво, съвършено. То не е изоставено, а е законно, безвредно, анонимно и с обич сложено в бебешката кутия Safe Haven. А това приказва доста за родителите ".

Това пък са думите на Моника Келси - създател на организацията с нестопанска цел Safe Haven Baby Boxes, по отношение на първото бебе, открито този февруари в т. нар baby box или baby hatch в Кентъки. Отскоро той е в листата с американски щати, в които има такива кутии. Подобни има и във Флорида, Индиана, Охайо, Аризона, Арканзас и Пенсилвания, а Ню Джърси, Джорджия и Мичиган са на път да ги вкарат. 

Самата Моника Келси е изоставена като бебе, откакто майка ѝ била изнасилена на 17 година През 2015 година Келси основава Safe Haven Baby Boxes, а първата " кутия за бебета " организацията слага в Индиана през 2016 година На идната година там е намерено и първото бебе. Само след няколко години в щата - чийто губернатор по това време е Майк Пенс, приел най-строгите закони за абортите - има 90 сходни кутии, до момента в който в цялата страна са над 130. 

Идеята наподобява елементарна - майки, които не могат да отглеждат бебетата си, могат да ги слагат анонимно в особено пригодената кутия, а не на сметището, да вземем за пример. 

Кутиите са по-сложни, в сравнение с наподобяват на пръв взор. Монтирани във външните стени на публични здания като лечебни заведения и пожарни, те се заключват извън. След оставянето на бебето, се задействат тихи аларми, които уведомяват личния състав на постройката. Вратата не може да бъде отворена от различен, с изключение на от сертифициран чиновник. Във всяка кутия има топло одеялце или автоматизирано стопляне, задействано от тежестта на новороденото. В някои има плик, в който майката може да остави персонален предмет или персонална информация. След като бъде взето, бебето се преглежда от доктор, а по-късно се предава на съответната обществена работа. Местата, на които са сложени кутиите, заплащат алегорична сума на съответната организация (200-300 $ годишно) за тяхната следваща поддръжка, а първичното финансиране идва от дарения. Моника Келси споделя, че парите за бебешки кутии в нейната организация значително идват от Knights of Columbus - католическа мъжка организация.

 Кутията за бебета в Кентъки
Кутията за бебета в Кентъки
Снимка: БТА/AП

Авторите на кутиите за бебета споделят, че те са най-необходими на местата, където абортите и анонимните изоставяния на бебета са неразрешени. 

" Типът млада жена, която този проблем визира, нормално е прочувствено изолирана и доста пасивна, без никого, на който да се довери. Мислят си " Може би не съм бременна, може би си фантазирам ", а по-късно са шокирани от раждането. Нямат проект и от време на време просто желаят да се отърват от бебето и да се преструват, че в никакъв случай не се е случвало ", разказва профила на дамите, склонни да изоставят децата си, професорът по право в университета " Санта Клара " Мишел Оберман пред BBC. " Изоставянето за тези млади, уплашени дами е проблем, те не желаят да бъдат известни или видени. Особено в дребните градове, където всеки познава всеки ", прибавя Присила Пруит, която работи за Safe Haven Baby Boxes. 

Ако е късно или невероятно да се направи аборт, а отказването от детето не може да стане анонимно в дадена страна или щат, се стига и до неонатицид - термина за убийството на бебе от майка му в първото денонощие след раждането. " Невъзможно е да се дефинира какъв брой от тези случаи остават неразкрити или са осъществени от малолетни. Често те в никакъв случай не доближават до медиите. Властите пък може да запишат закононарушението като ликвидиране, а не като неонатицид ", прибавя Шерил Майер, заместник-декан на Държавното учебно заведение по професионална логика на психиката Райт в Охайо. 

Според професора по право в " Санта Клара " Мишел Оберман най-простото решение на казуса е слагането на профилираните кутии: " Не изисква от нас да се изправяме пред сложните въпроси за това какво изискуем на хората, най-засегнати от възбраните за аборти ".

Всеки американски щат, както и всяка страна в света, имат друго законодателство по отношение на предаването на новородени на управляващите. В Съединени американски щати изоставянето на бебе е нелегално, до момента в който Законът за безвредното леговище не декриминализира действието, в случай че бебето бъде предадено в сигурни ръце през първите няколко дни от живота му. Трудно е обаче да се проучва каква би била ориста на бебетата без този закон. 

 Първата кутия за бебета в Кентъки е сложена на постройката на пожарната работа. На фотографията: Моника Келси.
Първата кутия за бебета в Кентъки е сложена на постройката на пожарната работа. На фотографията: Моника Келси.
Снимка: БТА/AП

Спасяват животи или насърчават изоставянето?

Докато бранителите на концепцията настояват, че бебешките кутии избавят животи, техните критици споделят, че практиката основава причина да се изоставят повече бебета без последици. Друг проблем е, че анонимното лице, което оставя бебето, може да няма законното право да го направи, може би без разрешението даже на майката. Освен това, на някои места " бебешките кутии " могат да бъдат затрупани от заболели деца и деца с увреждания, споделят скептичните към концепцията. Групите за отбрана на правата на бащите в Щатите пък възразяват против това, че се разрешава единствено на единия родител да вземе решението. 

През 2012 година Комитетът по правата на индивида на Организация на обединените нации оспорва практиката с бебешките кутии, най-много поради съображението, че се нарушават правата на децата да знаят самоличността си и кои са биологичните им родители. Вместо кутии, Организация на обединените нации упорства страните да предложат повече политики за фамилно обмисляне и друга поддръжка за справяне с главните аргументи за изоставянето, като бедността. 

Други подлагат на критика управляващите, че подценяват задължението на страната да сътвори обществени стратегии. Освен това майките ще бъдат спокойни, че децата ще са на несъмнено място и няма да усещат скрупули. На места могат да зародят неуредени юридически въпроси, а някои виждат и опция на анонимното раждане - т.е. дамата да роди под медицински грижи, само че екипът да резервира в загадка нейната идентичност и по-късно да уреди осиновяването на бебето. Също процедура, която е одобрявана нееднозначно.

Датският център за проучване на националното богатство Vive изследва успеваемостта на бебешките кутии в Европа, откакто датски политици показват интерес към предлагането им. " В Германия, където има " кутии за бебета от 2000 година, не е регистриран спад в броя на изоставените бебета, открити мъртви навън ", споделя Мари Якобсен, основен анализатор във Vive, цитиранa от The Copenhagen Post. От Safe Haven Baby Boxes обаче споделят, че тяхното най-голямо доказателство за успеваемост е всяко избавено бебе, което отвън кутията е можело да не оцелее. 

Историята на бебешките кутии по света  

⁦⁩ sharing on baby hatch thing on tik tok. Follow for more!
— #IWantToThankMe (@nowthisisrita)

На другите места по света въпросните кутии се назовават по разнообразни способи: в немскоговорящите страни са Babyklappe (бебешки люк), Babyfenster (бебешки прозорец) или Babywiege (бебешка люлка). На италиански са познати като Culla per la vita (люлка до живот) или ruota dei trovatelli (колело за открито дете); на сицилиански са la ruota (колелото), от японски названието на люлката се превежда като бебешка пощенска кутия, а от китайски като " остров на сигурността на бебето. На полски се назовават " прозорец на живота " (Okno życia), а в Южна Африка, в началото са известни като " Дупка в стената " и " Врата на вярата ". 

През последните 20 години сходни кутии са сложени в редица европейски страни, в Малайзия, Русия, Индия, Южна Африка и други В страни като Пакистан, където има над 300 броя, кутиите могат да спасят живота на новородено поради честите смъртни случаи на бебета заради социално-икономически аргументи.

Първите модерни кутии за безвредно оставяне на бебета в Съединени американски щати са сложени през 2016 година в Индиана, а от предходната година стават все по-разпространени. 

В Европа практиката продължава от епохи, още от Средновековието и през 18-и и 19-и век, като първо са поставяни в манастири, сиропиталища, лечебни заведения. Представлявали въртящи се креватчета,  цилиндрични бъчви или просто малка врата в стената, известни като foundling wheel, безусловно " колел за изоставени деца ". В края на 19-и век излизат от приложимост, само че тяхна по-модерна модификация се появява още веднъж през 1952 година, а от 2000 година насам влиза в приложимост във от ден на ден страни. В предишното най-често дамите са оставяли извънбрачните си бебета.

В Италия високотехнологични устройства за предаване на деца се слагат още през 2007 година, само че първите foundling wheels там са употребявани още през 1198 година Папа Инокентий III постановява, че те би трябвало да бъдат конфигурирани в домове за деца, тъй че дамите да могат да оставят бебетата си скрито, вместо да ги убиват. По това време има голям брой случаи на удавени бебета в река Тибър. Първите кутии наподобяват по-скоро като въртяща се врата във външната стена на черква. Майките слагат детето в цилиндър, обръщат го по този начин, че то да се озове вътре и по-късно звънят на звънец, с цел да предупредят гледачите. Прототип на този тип колело има до през днешния ден в болничното заведение Санто Спирито във Ватикана, а друго, датиращо най-малко от 1601 година, е изложено в църквата Annunciata в Неапол.

 Едно от първите „ колела за бебета “ в болничното заведение Санто Спирито във Ватикана
Едно от първите „ колела за бебета “ в болничното заведение Санто Спирито във Ватикана
Снимка: Wikipedia/Casimir at Dutch  

В Хамбург, Германия , холандски търговец слага колело за бебе (Drehladen) в сиропиталище през 1709 година То обаче затваря единствено след пет години, защото броят на бебетата, оставени там, е прекомерно огромен и сиропиталището не може да се оправи финансово. Известно е, че други колела са съществували и в Касел (1764) и Майнц (1811). В по-ново време кутия за бебета е конфигурирана в Хамбург през април 2000 година след поредност от случаи през 1999 година на мъртви бебета, изоставяни навън. Кутиите са близки по технология като описаната нагоре модерни такива. Днес в Германия на родителя се дават осем седмици да размишления дали не желае детето си назад без правни последствия. Ако не, то се афишира за осиновяване. До 2010 година 38 бебета са били оставени в люка за бебета " Findelbaby " в Хамбург, 14 от които по-късно са върнати на майките им. 

В Швейцария първата кутия за изоставени бебета е основана през 2001 година До 2016 година кутиите са общо осем, а броят на оставените в тях новородени за целия този интервал е едвам 16, съгласно английския " Телеграф ". Тези числа биха могли да се употребяват от покровителите на концепцията за baby box в поддръжка на тезата, че не предизвикват родителите към отвод от дете. В Швейцария случаите на изоставени на обществени места новородени са извънредно редки. Всеки индивидуален случай обаче съществено раздрусва обществото и е мотив обществеността да упорства за откриване на повече такива центрове.

Над 70 са кутиите в Чехия , узаконени през 2006 година по информация на Prague Daily Monitor, като през първите 10 години на самодейността в тях са открити 156 новородени. В страната обаче мненията за тяхната употреба са спорни. В един случай през 2006 година чешки служител на реда декларира пред малкия екран, че органите на реда ще търсят майките на изоставените деца. 

Франция ползва сходна процедура още през 19 век, когато закон задължава всяка болница да има по този начин наречената " Кула на изоставените " (tours d`abandon). Те стават факт през 1811 година, въведени от Свети Винсент дьо Пол, който построява първия дом за изоставени деца през 1638 година в Париж. Броят на децата, оставени в лечебни заведения като Hôpital des Enfants-Trouvés нарастват до десетки хиляди годишно вследствие на отчайващата икономическа обстановка по това време, а през 1863 година те са затворени и сменени с " приемни офиси ", където майките могат да се откажат от детето си анонимно или да получат съвет и поддръжка. Tours d`abandon са публично отстранени със закон през юни 1904 година Днес във Франция на дамите е позволено да раждат анонимно в лечебни заведения и да оставят бебето си там. В актуален тип " кутиите за бебета " в страната се завръщат през 2003 година, наричани babyfenster (бебешки прозорец) и за 15 години в тях са оставени към 300 бебета. 

В Русия също има кутии за бебета, като първата е конфигурирана през 2011 година Активистите, които подемат самодейността, считат, че по този метод се понижава рискът от рискове за здравето на нежеланите бебета, които биха се появили, в случай че родителите ги оставят на публични места или наоколо до лечебни заведения или домове за сираци. Близо 60 са кутиите в страната, като в девет района те са неразрешени, в два от тях са законни, по информация на RT. Няколко съветски министерства, в това число на опазването на здравето са срещу кутиите, само че съветският омбудсман Татяна Москалкова е срещу възбраната им, тъй като могат да спасят живот и дават късмет на бебетата да бъдат осиновени.

Още преди 20 години кутии за бебета има в белгийския град Антверпен. В столицата на Белгия - Брюксел, обаче актуалните им " братя " са относително от по-скоро. Идеята за възраждането им датира от лятото на 2021 година Инициативата е на неправителствената организация Corvia. " Често чуваме за бебчета, изоставени от майките си по една или друга причина - до контейнера за боклук, пред вратите на болничното заведение... Понякога някои от тях умират, тъй като никой не ги е разкрил в точния момент ", пазят слагането на кутии от организацията. И срещат поддръжка от страната, макар полемиките, че може би предизвикват изоставането.

В Бразилия и Португалия тези изобретения са наричани безусловно " колела за открити/отхвърлени " (roda dos expostos/enjeitados). Кралица Мария I прогласява на 24 май 1783 година, че всички градове би трябвало да имат болница за изоставени деца. Един образец е колелото, инсталирано в болница Santa Casa de Misericordia в Сао Пауло през 1825 година То е извадено от приложимост през 1949 година, оповестено за несъвместимо със актуалната обществена система след петгодишен спор. Бразилски филм на тази тематика, Roda Dos Expostos, режисиран от Мария Емилия де Азеведо, печели премия за " Най-добра снимка " на фестивала в Грамаду, Бразилия, през 2001 година

Във Англия и Ирландия първите колела за бебета се появяват към 1730-1740 година в Лондон и Дъблин, сложени на сиропиталища. Съдебен документ от този интервал гласи: " Ху (Болтър) Армах, примас на цяла Ирландия, подреди да се обезпечи въртящо се колело или улеснение за приемане на деца покрай портата на работилницата, че когато и да е, денем или през нощта, в него да може да бъде положено дете, което да бъде взето от чиновниците на упоменатата къща ". Колелото в Дъблин е извадено от приложимост през 1826 година, когато болничното заведение в града е затворена заради високата детска смъртност. 

 Моника Келси – създател на организацията с нестопанска цел Safe Haven Baby Boxes.
Моника Келси – създател на организацията с нестопанска цел Safe Haven Baby Boxes.
Снимка: БТА/AП

Първият съвременен люк за бебета в Южна Африка се появява през юли 1999 година и точно от там Моника Келси се въодушевява за кутиите в Щатите. " Вратата на вярата ", както я назовават, е сложена в дребна мисионерска черква в Йоханесбург. Пастор Шерил Алън и църковнослужителите научават с надълбоко терзание, че огромен брой новородени бебета са били изоставени. Те осъзнават, че доста от тези обезверени дами и девойки може би щяха да работят по друг метод, в случай че имаха опция. Църквата прави дупка в стената и инсталира " панер за бебета ", който разрешава на майките да ги оставят когато и да е, през деня или нощем. В момента, в който бебето бъде сложено в кошчето, дежурните болногледачи получават електронен сигнал, който ги предизвестява. Бебето е признато, а анонимността на оставилия го е обезпечена. До 2013 година " Вратата на вярата " приема над 1300 бебета.

В България също е повдиган въпросът за " бебешки кутии ". През 2012 година от Фондация " За нашите деца " споделят, че сходна процедура не може да се инициира без сериозен разбор на претекстовете за изоставянето на бебе. Близо 100 са бебетата, изоставени в родилни отделения у нас през 2021 и 2022 година За други над 500 е имало подобен риск, само че майките им са размислили след диалог с психолози, по данни от Агенцията за обществено подкрепяне, предоставени на " Телеграф ". Сред аргументите за занемаряване специалистите показват ранна или нежелана бременност на малолетна или малолетна родилка, когато фамилията е многодетно и няма опция да се грижи за още едно дете, невисок обществен статус, отвращение да бъдат изпълнявани родителските функционалности, принуждение в фамилията, липса на жилище и непрекъснати приходи.

Измислени в подтекста на друго време, в което има висока детска смъртност, историята демонстрира, че baby box или foundling wheel в сложни времена са спасявали най-уязвимите. Именно историята демонстрира и че всяка нова концепция през днешния ден е в действителност добре забравена остаряла. Скандални за едни поради самия акт на отвод от личното дете, съгласно други тези кутии избавят животи и през днешния ден.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР