Бебе с изключително рядка малформация на белия дроб беше спасено

...
Бебе с изключително рядка малформация на белия дроб беше спасено
Коментари Харесай

Лекари спасиха бебе с рядка малформация

Бебе с извънредно рядка малформация на белия дроб беше избавено след взаимните старания на лекари от две лечебни заведения – „ Майчин дом ” и болница „ Щерев ” в София. След прецизно наблюдаване и сполучлива интервенция, дребната Вилиана проплакала преди няколко дни.

Малформацията – белодробна секвестрация – е рядко срещана у нас. Изразява се в усложнения в дишането, а в тази ситуация и с изместване на сърцето в дясно. Въпреки сложността на положението, плодът е избавен. Сега дребната Вилиана остава под наблюдаване в болничното заведение. Майка й чула диагнозата, когато е била в 20-а седмица от бременността си.

Статистиката демонстрира, че случаите като този на Вилиана са едвам 0.1%. Обикновено съветът на лекарите е преустановяване на бременността. Медиците обаче преценят, че бебето има късмет за живот. След няколко прегледа излиза наяве, че няма да се наложи вътреутробна намеса.

„ Момичето пристигна при мен след 4 отзиви за спиране на бременността. Аз й споделих, че ще се борим за това дете до дъно ”, изясни доцент Петя Чаеева, МК „ Д-р Щерев ”.

Лекарите от „ Майчин дом ” поели грижите за майката и бебето.

„ Взехме решение да създадем цезарово сечение. Избрахме сериозен екип, с цел да имаме най-после здрави майка и бебе ”, разясни пред " Нова " проф. Иван Костов, шеф на УАГБ „ Майчин дом ”.

„ След раждането стартира прогресираща дихателна непълнота. Налага се интубация, към този момент дейна реанимация и наблюдаване. Постепенно прогресира положението, до степен, че детето стана доста несигурно. Наложи се консултация с детски кардиолог, видя се, че е с тежка белодробна хипертония ”, разяснява неонатолога доктор Даниела Горанова.

Уникална за България интервенция: Лекари сложиха стент на новородено

72 часа след раждането положението на детето се стабилизира.
  „ На 8 ден то към този момент е екстубирано. Вече се храни с биберон и не е на антибиотик. Максимално желаеме да се стабилизира и да го насочим към детските гръдни хирурзи ”, добави Горанова.
„ Наистина положихме доста старания и се радваме, че тази история има благополучен свършек ”, заключи доктор Костов.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР