Базираната в САЩ организация за наблюдение на човешките права Фрийдъм

...
Базираната в САЩ организация за наблюдение на човешките права Фрийдъм
Коментари Харесай

Фрийдъм хаус: Демокрацията в България върви надолу

Базираната в Съединени американски щати организация за наблюдаване на човешките права " Фрийдъм Хаус " (Freedom House) разгласи годишния си отчет. В него България слиза надолу - от 60% на 58,93%, съобщи БГНЕС
Според отчета, в България има режим на полуконсолидирана народна власт. Процентът на демокрацията в страната е 58,93, а оценката на спазване на демократичните полезности е 4,54 по скалата от 1 до 7, където 7 е най-високото равнище на либерален прогрес.
Рейтингът на изборния развой в страната е намалял от 5,75 на 5,50, откакто промените в изборната рамка са разрешили да се усили въздействието на профилираните ползи и след неуспеха да се прегледа въпроса за прозрачността и изборите, показва " Фрийдъм Хаус ".
Рейтингът на самостоятелните медии е понижен от 3,75 на 3,50 на фона на продължаващата консолидация на медийния бранш, политическата интервенция в работата на публичните телевизионни оператори и издевателството на сериозни публицисти от страна на прокуратурата и държавните чиновници, сочи " Фрийдъм Хаус ".
" Фрийдъм Хаус " регистрира също " замайващ либерален срив " в 29-те страни, които изследва, от Централна Европа до Централна Азия. Наблюдателят загатва спорните правосъдни промени в Полша, " увеличението на държавното доминиране, злоупотребата с власт и силовите тактики " в няколко балкански страни, а също по този начин класира Сърбия и Черна гора за първи път като " хибридни режими ".
Сред възходящ брой водачи в Централна и Източна Европа е отпаднала даже претенцията да играят по разпоредбите на демокрацията. Те намерено нападат демократичните институции и работят за ограничение на самостоятелните свободи, съгласно годишния отчет.
Тези офанзиви са довели до трагичен либерален срив в Централна Европа, на Балканите и Евразия, което е довело до понижаване на категорията за четири страни през последните две години: Полша отпада от групата на консолидираните демокрации и се трансформира в полуконсолидирана народна власт, до момента в който Унгария, Сърбия и Черна гора са напуснали напълно категорията на демокрациите и са станали преходни/хибридни режими.
Унгария е претърпяла най-големия спад, регистриран в миналото, като резултатът надвишава междинния спад осем пъти през последното десетилетие. В отчета за 2020 година с намаления, свързани с изборите, локалните управляващи и корупцията, Унгария напуща групата на демокрациите.
Полша по сходен метод става втората държава-членка на Европейския съюз, която изгубва обозначението си за консолидирана народна власт след Унгария. Загубите на страната във връзка с правосъдната рамка и независимостта през последните пет години са най-големите регистрирани за този индикатор.
На Балканите Сърбия, чиито резултати се утежняват всяка година в продължение на пет години, попада в категорията преходен/хибриден режим. Черна гора се причислява към Сърбия, като напуща групата на демокрациите в отчета за 2019 година, откакто се задържа над прага за десетилетие.
Положителни са новините обаче на други места на Балканите, като Косово и Северна Македония имат голям брой усъвършенствания. Косово е единствената страна в обсега на отчета, която е с прогрес през всяка от последните пет години. Все отново последните събития в двете страни слагат под подозрение бъдещия прогрес.
Армения записва най-голямото двугодишно усъвършенстване на демократичния рейтинг в историята на отчета, а резултатът доближи най-високата си точка до момента за страната с усъвършенствания, свързани с изборите и корупцията. Развитието във връзка с правосъдната система обаче провокира безпокойствие.
Новата администрация в Украйна е изправена пред обилни провокации със структурните промени и COVID-19 през 2020 година Независимо от това, изборът за президент на Владимир Зеленски и мирното прекачване на властта от победения президент през 2019 година са съдействали за леко усъвършенстване на националното демократично ръководство в страната.
Докато " компромисната коалиция " на Молдова през 2019 година в последна сметка се разпада, единният фронт показва понижаване на неофициалния олигархичен надзор върху институциите на страната и е довел до усъвършенствания в резултатите от корупцията и националното демократично ръководство.
Русия записва спад заради извънредно високото равнище на принуждение против протестиращи, а резултатът от корупцията в Узбекистан се усъвършенства от скалното дъно заради неотдавнашните старания за премахване на корупцията.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР