Базираната в Глазгоу стартираща компания Katrick Technologies разработи иновативна технология

...
Базираната в Глазгоу стартираща компания Katrick Technologies разработи иновативна технология
Коментари Харесай

Бъдещето на вятърната енергия – турбини без перки

Базираната в Глазгоу започваща компания Katrick Technologies създаде новаторска технология за генериране на зелена електрическа енергия. Турбините ѝ Wind Panel не са стандартни високи кули с перки, а са шестоъгълни и завършени като пчелна пита. Те могат да бъдат инсталирани върху върховете на здания или други структури.

За разлика от обичайните вятърни турбини, които генерират електричество посредством въртене, Wind Panel употребява " осцилиращи аерокрила ". Всяко устройство има шест тунела с клапите вътре. Те преобразуват кинетичната сила от вятъра в механични вибрации, след което се трансформират в електричество.

Инвеститорите в обичайни вятърни паркове постоянно се сблъскват с логистични и финансови провокации заради огромната повърхност земя, нужна за слагане на турбини, и високите разноски за поддръжка. За разлика от това Katrick Technologies твърди, че дребните турбини с форма на пчелна пита са изключително подобаващи за инсталиране в градски региони. За разлика от стандартните решения, Wind Panels работят в по-широк диапазон от скорости и направления напразно, на ниски височини.

Вятърният панел е създаден в съдействие с изследователската организация Manufacturing Technology Center (MTC), написа Balkangreenenergynews.

Първата фаза на тестване се организира в университета Стратклайд в Глазгоу. Инженерите, работещи върху създаването на прототипа, чакаха да реализират сред 25 W и 40 W механична мощ при скорост напразно от 12 метра в секунда. Въпреки това Wind Panel доближава приблизително 41.1 W при единствено 10.2 метра в секунда, съгласно компанията.

Остават още две тестови етапи. Първо, с условия, които симулират природата. Последният стадий е да се усъвършенства дизайна в сходство с резултатите.

Търсенето на чиста електрическа енергия ще нарасне доста, когато се отдалечим от потреблението на сила, създадена от изгаряне на изкопаеми горива. Но защото разпределителните мрежи може да не са в положение изцяло да задоволят това търсене, ще би трябвало да можем да генерираме възобновима сила на локално равнище или в здания. Новата технология на Katrick е превъзходен образец за това по какъв начин може да се реализира това, сподели Стив Несбит, основен технолог за построена среда в MTC.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР