Базата на студентското общежитие Чайка 2 да се прекрои, като

...
Базата на студентското общежитие Чайка 2 да се прекрои, като
Коментари Харесай

Общежитията: Отвън накипрени, отвътре с мухъл и общо WC

Базата на студентското общежитие „ Чайка 2 ” да се прекрои, като стаите станат за двама вместо за трима индивида и на всяка се построи хигиеничен възел. За това упорстват младежи от Аграрния университет, подкрепени и от Студентския съвет във вуза. В момента блокът с над 300 младежи разполага с общи баня и тоалетна на всеки от четирите етажа.

Според последната делба на легловата база сред вузовете местата в „ Чайка 2 ” са разпределени сред 4 висши учебни заведения - 60 за Аграрния университет, 146 за ПУ, 7 за Техническия и 93 за АМТИИ.

Сградата беше санирана извън, само че вътре остава предходното състояние, недопустимо за 21. век, споделя ръководителят на Студентския съвет в АУ Христо Козаров. Освен от общия хигиеничен възел на етажа младежите се оплакват от остарели паянтови мебели и плесен в стаите. Наемът при тези условия е 70 лв. на месец, откакто предходната година бил повишен от 65. Таксата включва и ток и вода.

Въпреки че изискванията са неприятни, доста студенти не могат да си разрешат друго - частна квартира в региона е с наем към 300 лева, без сметките за ток и вода, прави съпоставяне Христо Козаров. Студентският съвет упорства и за ремонт на столовата, която до предходната година даже била без отопление.

Държавата би трябвало да отпусне средства, безапелационен е Козаров. В проблема с Аграрния университет вузът не може да вложи пари в общежитията, тъй като базата е на „ Студентски общежития и столове ”. Преди години университетът прави дълги и изтощителни действия да я получи за стопанисване, само че по този начин и не съумя. От своя страна „ Студентски общежития и столове ” не разполага с запас за осъвременяването на блоковете. И сега се вършат поправки на санитарните възли, само че това няма да реши казуса със споделеното им прилагане от цялостен етаж.

Искат пари от премиера

" Трябва ремонт и редовно поддържане, а не козметични ремонти. Затова ще създадем нови действия страната да отпусне средства за студентските общежития в цялата страна, този път пред премиера и финансовия министър ", зарече се Яна Вангелова, ръководител на Националното посланичество на студентските препоръки. Тя добави, че валят недоволства за положението на общежитията от цяла България и просветният министър Красимир Вълчев е осведомен, само че няма по какъв начин МОН да предприеме ограничения. Така и не се стигна до отпущането на 29,4 млн. лв. от страната за ремонт на общежитията, откакто предходната година сумата бе гласувана на първо четене в Народното събрание, само че не и на второ.

За последно държавни пари са влагани в общежитията през 2011 година, не може да имаш парцели и толкоз време да не се грижиш за тях, безапелационна е Вангелова.

Тя регистрира, че вузовете също не могат да заделят крупни суми за общежитията. Когато разполагат с запас, избират да го влагат в модернизиране на образователните зали.

Вангелова напомни също, че тази година бе дадена опция на университетите да вземат нисколихвени заеми, с цел да ремонтират базата си за настаняване. Възползвала се е единствено Националната спортна академия, като ще добави свои средства и ще усили наема. Другата опция е да затвори общежитието.

Тази стратегия обаче не може да се употребява от структури като „ Студентски общежития и столове ” и не съставлява опция за решение на казуса с „ Чайка 2 ” в Пловдив.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР