Байдън се стреми да обедини Япония и Южна Корея за

...
Байдън се стреми да обедини Япония и Южна Корея за
Коментари Харесай

Сбирката в Кемп Дейвид е изпълнена с ескалация на конфронтацията в Източна Азия

Байдън се стреми да сплоти Япония и Южна Корея за въоръжена битка против Китай, Русия и Северна Корея

Целите и дилемите на срещата на президента на Съединени американски щати Джоузеф Байдън в селската му резиденция в Кемп Дейвид (Мериленд) с японския министър председател Фумио Кишида и президента на Република Корея (Южна Корея) Юн Сеок Йол са авансово избрани и коментирани.

Така вестникът Nihon Keizai Shimbun на японските бизнес кръгове заяви, че на тристранната среща на върха те възнамеряват първо да се договорят за „ съдействие за поддържане на икономическата сигурност и въздържане на Китай “.

Отбелязвайки, че връзките сред трите страни " исторически са били съсредоточени върху нуклеарната ракетна стратегия на Северна Корея ", изданието отбелязва разширението на съдействието, включващо опълчване на Китайската национална република. Разбира се, участниците в срещата възнамеряват да продължат да координират взаимната санкционна политика против Русия и военната помощ на режима в Киев.

Както означи ТАСС в навечерието на срещата, водачите ще обсъдят " значимостта на мира и стабилността в Тайванския проток ", както и оказването на поддръжка на страните от по този начин наречения Глобален Юг, както разрастващи се страни с външна политика, която не поддържа едностранни наказания, нормално се назовават. По-специално, става дума за членове на Асоциацията на нациите от Югоизточна Азия и островните страни от тихоокеанския район.

Белият дом разгласи, че срещата на тримата водачи ще означи " нова глава в тристранните връзки ", защото удостоверява мощните връзки на другарство и неразрушими съюзи сред Съединени американски щати и Япония, Съединени американски щати и Република Корея, отбелязва CNN. А японската осведомителна организация Kyodo Tsushin заяви, че такива тристранни срещи на върха към този момент ще се организират постоянно. Поне един път годишно.

Японският министър председател с възторг оцени срещата на водачите на трите страни. Преди да замине за Съединени американски щати той назова идната среща „ историческа опция за подсилване на стратегическото съдействие “. „ В обстановка, в която свободният и отворен интернационален ред, учреден на върховенството на закона, е подкопан, тристранната среща на върха ще бъде късмет за укрепванена стратегическото съдействие на трите страни, учредено на постоянно мощните двустранни връзки (Япония) с Съединените щати и Южна Корея “, сподели на стълбите на самолета Кишида.

Някои съветски дипломати и наблюдаващи допускат, че в Кемп Дейвид Байдън ще се опита да въвлече Япония и Южна Корея в нови англосаксонски боен блок AUKUS, ориентиран против Китай, Русия и Северна Корея.(САЩ, Англия и Австралия).

Въпреки това, поради сериозните несъгласия и взаимната неприязън, вкоренена в историята сред корейци и японци, такова документирано единение към момента няма да се реализира. Но Съединени американски щати наподобява имат вяра, че не е невероятно. Особено при новия президент на Южна Корея, с неговата подчертана, превръщаща се в раболепство, проява на преданост към Съединени американски щати и Япония, както и проява на готовността му да се „ бие “ с общите врагове, на първо място с КНДР.

Между другото, това се посреща с съпротива в самата Република Корея. Противници на военния съюз с Република Корея има и в Япония. Така че прокламацията на Кишида за „ мощните двустранни връзки на Япония за всички времена с Южна Корея “ произтича от самозалъгване. Подобна среща обаче се организира за първи път.

Както оповестяват " Известия ", в отговор на тяхно питане до японското посолство в Москва е декларирано, че в среда, в която обстановката със сигурността в района става все по-тежка, Токио " поредно поддържа напъните на AUKUS за поощряване на мира и стабилността в Индо- тихоокеански район “.

В същото време беше обявено, че Япония към момента не е получила публична покана за присъединение към алианса. Така че, в случай че Байдън засегне въпроса за присъединението на Токио и Сеул към англосаксонския блок, с цел да се изправи против Китай, Северна Корея и Русия, тогава това ще бъде направено под формата на сондиране.

Всъщност държавните управления на двете страни явно нямат възражения против координацията на военните дейности на трите страни. Ето за какво се показва, че тематика на диалозите ще бъдат и проектите за разширение на постоянните учения за битка с подводници, както и маневри в региона на противоракетната защита.

Освен това страните трябваше да обсъдят прехода до края на годината към продан на разследваща информация, в това число изстрелване на ракети в действително време от КНДР. Предвижда се и усилване на съдействието в региона на киберсигурността. „ Лидерите на Съединените щати, Япония и Южна Корея имат намерение да се срещнат и да се договорят за годишни военни учения. Те към този момент имаха дипломатическо запознанство и в този момент Съединени американски щати, Япония и Южна Корея се пробват да създадат тристранните си връзки по-трайни, по-специално във военната сфера, посредством годишни взаимни учения “,- написа американският вестник The Wall Street Journal.

За да се подтикне към по-нататъшна обединена борба с Пхенян, в навечерието на срещата на върха бяха публикувани изказвания, че севернокорейците желаят да „ отбележат “ срещата в Кемп Дейвид с „ разнообразни провокации “, в това число изстрелването на междуконтинентална балистична ракета и боен разследващ сателит.

Подобна агитация би трябвало да убеди така и така уплашеното население на Япония и Южна Корея в нуждата и неизбежността на американско-японско-южнокорейското военно единение или даже фиктивен съюз.

Дали Пхенян ще извърши изстрелвания на ракети, времето ще покаже. Но като публично осъдиха политиката на блока в Източна Азия и Тихия океан, Пекин и Москва ясно демонстрираха на Вашингтон, Токио и Сеул, че са подготвени взаимно да се опълчват на такава политика. Дмитрий Полянски, заместник-постоянен представител на Русия в Организация на обединените нации, направи изказване по този мотив:

„ Всички добре знаят, че Съединени американски щати, Япония и Република Корея, в границите на проповядваната от тях идея за по този начин нареченото разширено въздържане, не престават да усилват военната си интензивност в района. Една от главните трендове е все по-мащабният темперамент на провежданите в него учения и усилването на съдействието във военната сфера. Напоследък светът стана очевидец на появяването на американска нуклеарна подводница покрай Корейския полуостров и американско-южнокорейски въздушни маневри с присъединяване на изтребители и американски стратегически бомбардировачи. Не би трябвало да забравяме и плановете за пренасяне на част от военната инфраструктура на НАТО в района.

От своя страна външното министерство на КНР също предизвести участниците в срещата на върха в Кемп Дейвид: „ Китай е срещу обстоятелството, че тези страни сплотяват дребни групи, против дейности, които водят до усилване на борбата и подкопават стратегическата сигурност на други страни “.

Пекин счита, че Вашингтон, Сеул и Токио би трябвало да подхващат стъпки за поощряване на мира и просперитета в района. „ Надявам се, че съответните страни ще работят в сходство с трендовете на (настоящата) епоха “, сподели представителят на китайското външно министерство Ван Венбин.

Не единствено с вербални демарши, Москва и Пекин поддържаха думите с проява на готовността на двете страни взаимно да противодействат на заканите, създавани от Съединени американски щати и техните съдружници. Според ТАСС Министерството на защитата на Япония е записало взаимно прекосяване на пет кораба на съветския флот и шест кораба на китайския флот в региона на южната префектура Окинава.

Отбелязва се, че миноносците на Руската федерация и Китай идват от островите Огасавара в Тихия океан. В четвъртък те продължиха сред островите Окинава и Мияко към Източнокитайско море. Според организацията за първи път корабите на двете страни са направили взаимно прекосяване на това място.

Въпреки че сходни взаимни акции на военни кораби наоколо до японския бряг нормално се характеризират като планувани учения, в Токио те се възприемат с огромна угриженост като проява на мощ и подготвеност за отбиване на зараждащи закани. Отбелязано е, че сходни прекосявания, както и патрулирането на въздушното пространство от съветски и китайски бомбардировачи, се случват в моменти на изостряне на провокативните дейности на Съединени американски щати и техните спътници.

Оценявайки срещата на върха в Кемп Дейвид, участниците в съветските телевизионни токшоу към този момент чакаха разширението на AUKUS, с цел да включи Япония и Република Корея. Те също по този начин приказваха за обстоятелството, че тогава, съгласно тях, този съюз ще се слее с QUAD, който включва Съединени американски щати, Австралия, Япония и Индия. В резултат ще се появи първообраз на азиатския аналог на НАТО.

Но Индия не счита QUAD за боен съюз и е малко евентуално да се помири с „ азиатското НАТО “, което се основава за въоръжена битка против Китай и Русия. Освен това, за разлика от Япония или Южна Корея, индийците няма да одобряват ролята на васали на Съединени американски щати.

Както и да е, в случай че се появи „ азиатско НАТО “ под една или друга форма, пострадалите ще би трябвало да му се опълчват. За тази цел би трябвало да се прегледат опциите за по-тясно съдействие сред въоръжените сили на Русия, Китайската национална република и Корейската народнодемократична република. Има повече от задоволително предпоставки за това.

Обединяването на отбранителните старания на тези три нуклеарни сили би станало сериозен фактор за поддържане на мира в Източна Азия, би вразумило японци, южнокорейци и австралийци, би ги отвърнало от безумната политика на Байдън и неговите поддръжници, които съзнателно сложи света на ръба на нуклеарен апокалипсис.

Докато се пишат тези редове, от Кемп Дейвид пристигнаха известия за резултатите от срещата на върха. Като цяло те дават отговор на авансово оповестения сюжет на срещата. Но имаше и някои значими аспекти, които привличаха вниманието.

Продължавайки да „ манипулират “ южнокорейското управление във връзка с възходящото присъединяване в ръководените от Съединени американски щати военни структури, Байдън и Кишида наподобява дават обещание на Сеул повишение на статута му. Според South China Morning Post идната цел на Съединени американски щати след доближаването сред Сеул и Токио може да бъде включването на Република Корея в Групата на седемте (G7) и превръщането на тази асоциация в G8.

Както отбелязва изданието, макар че Япония по-рано се опълчи на това, на идващия стадий може да се чака Южна Корея да се причисли освен към Г-7, само че и към такива многостранни механизми като Четиристранния разговор за сигурност - QUAD. Освен това вестникът показва, че в бъдеще Съединени американски щати, Южна Корея и Япония може да стартират да организират тристранни военни учения на територията на другата страна.

Друга допустима област на съдействие може да бъде доставката на южнокорейски оръжия за Япония за подсилване на връзките сред въоръжените сили на двете страни. Трябва да се означи, че опозиционните сили и обществеността на Южна Корея остро стачкуват против обстоятелството, че „ японските ботуши още веднъж тъпчат корейската земя “.

Вестникът цитира анализатора на Eurasia Group Джеръми Чан, преди този момент работил за Държавния департамент на Съединени американски щати в Китай и Япония, който споделя че „ преди избирането на Юн Сок Йол Япония и (Южна) Корея бяха подготвени да се заловен за гушите “. Въпреки обстоятелството, че договореностите, реализирани на срещата на върха, са много скромни, написа вестникът, те могат да доведат до забележителен прогрес в бъдеще, в случай че разведряването сред Токио и Сеул, инициирано от южнокорейския президент, „ пусне корени “.

В Съединените щати, които не са добре със основаването на хиперзвукови ракетни оръжия, от дълго време желаят да се възползват от научните и механически благоприятни условия на Япония и взаимно да основат такива оръжия. И в Кемп Дейвид беше реализирано съглашение за това.

Според японското външно министерство Кишида и Байдън по време на двустранна среща са се договорили Токио и Вашингтон взаимно да разработят противоракета за прихващане на хиперзвукови оръжия. Ясно е, че става дума освен за прехващачи, само че и за ударни системи. Разбира се, тези проекти са обгърнати в риторични облаци за „ по-нататъшно подсилване на качествата за въздържане и реагиране в границите на двустранния съюз “.

Както се очакваше, тримата водачи " препотвърдиха решимостта си да продължат да поддържат Украйна " и да постановат всевъзможни наказания на Русия още по-строго.

В същото време Байдън похвали Кишида за неговата войнствена русофобия и неотстъпчивост към Москва. Според американеца Съединени американски щати не е трябвало да убеждават японското управление да окаже помощ на Украйна. „ Аз, моята страна, управлението на моята страна и двете партии (в Конгреса) сме доста признателни на Япония за помощта й в обстановката към Украйна “, сподели той на взаимна конференция с японския министър председател.

Според Байдън, Токио е дал на Киев „ забележителна сума финансова и филантропична помощ “, както и военни активи. „ (Япония) се причисли към доста други страни в търсенето на Русия под отговорност посредством интернационалните наказания. Ако не ме лъже паметта, а мисля, че е по този начин, господин министър-председател, ние бяхме в такава позиция, че когато ви се обадих за Украйна, нямаше потребност да ви увещавам в нищо.- добави американският президент.

Изглежда след сходни похвали Кишида и администрацията му ще продължат глобите и другия напън върху страната ни с подсилен възторг. И това е страна, с която някои съветски високопоставени дипломати, пренебрегвайки предизвестията на опитни експерти, до неотдавна наивно се опитваха да изградят надали не „ връзки на стратегическо партньорство “.

Както заяви ТАСС, досега японското държавно управление е предоставило на Украйна филантропична, хранителна, финансова и други типове помощ на обща стойност 7,6 милиарда $. Сега Япония може да доставя военни системи и технологии единствено на тези страни, с които взаимно ги създава и създава.

В момента единствено Съединените щати в действителност попадат в тази категория. Но на 25 април в страната започнаха съвещания за преразглеждане на актуалните ограничавания за доставка на оръжия в чужбина. Явно ще става дума за доставката от Япония на Украйна на японско произвеждане на смъртоносни оръжия.

Предстои по-задълбочен разбор на случилото се в Кемп Дейвид и последствията от съглашението сред водачите на трите страни. Но главното е явно - при положение на въоръжен спор с съперниците на Съединени американски щати Япония и Южна Корея няма да се отърват с логистична и друга поддръжка. Вашингтон ги вижда като директни участници във военните дейности. И японските, и южнокорейските водачи, макар митингите на своите нации, също са съгласни с това.

Позицията на Китай свидетелства за решимостта на свободолюбивите нации да се пазят. Официалният представител на китайското посолство във Вашингтон направи следното изказване: „ Опитите за сливане на разнообразни обособени групировки и въвеждането на военни блокове и междублокова борба в Азиатско-тихоокеанския район няма да получат поддръжка и ще бъдат посрещнати с внимателно отношение и съпротива от страна на страните от района. "

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР