Баварска Планинска Хрътка, известна още и с наименованието Баварски Кръвоследник,

...
Баварска Планинска Хрътка, известна още и с наименованието Баварски Кръвоследник,
Коментари Харесай

Баварска Планинска Хрътка

Баварска Планинска Хрътка, известна още и с наименованието Баварски Кръвоследник, е ловна порода кучета, която е фамозна със своята преданост и съвършена работа в екип с ловджия. Баварска Планинска Хрътка е подобаваща за хора с деен метод на живот, които могат да й обезпечат придвижването, от което има потребност.

История на Баварска Планинска Хрътка

Породата Баварска Планинска Хрътка е основана в Германия в средата на XIX век, като за задачата са кръстосани Хановерски Кръвоследник и Тиролска Хрътка. Баварска Планинска Хрътка е селектирана за лов на елени и кошути в планински местности. Тъй като Хановерският Кръвоследник работи на мотив, в планински условия това може да докара до рухване на ловеца и кучето в бездна, по тази причина се стига до селекцията и основаването на нова порода, която може да работи в планински условия.

За страдание по време на Първата и Втората международни войни породата Баварска Планинска Хрътка съвсем изцяло изчезва, само че с помощта на старанията на немски селекционери, твърдо решени да я възстановят, тя още веднъж съумява да завоюва справедливо място измежду най-хубавите породи кучета. Наименованието на Баварска Планинска Хрътка се дължи на региона, в който е основана - немската провинция Бавария. Баварска Планинска Хрътка е известна и като Кръвоследник, защото е в положение километри наред да преследва ранената плячка. Стандартът на Баварска Планинска Хрътка е приет през 1912 година.

Стандарт на Баварска Планинска Хрътка

Мъжките представители на породата Баварска Планинска Хрътка доближават до 25 кг тегло и до 52 сантиметра височина, женските стават високи до 48 сантиметра и тежат до 23 кг. Тялото на Баварска Планинска Хрътка е издължено, главата също е с издължена форма, със относително необятен череп с куполообразна форма. Муцуната е необятна и леко заострена, със мощни челюсти и едри зъби. Носът на Баварска Планинска Хрътка е с необятни ноздри, а цветът му варира от тъмнокафяво до черно. Очите на Баварска Планинска Хрътка са приблизително огромни, с овална форма, а цветът им е ярко или мрачно кафяв.

 Куче Баварска Планинска Хрътка

Ушите на кучето от тази порода са дребни, ситуирани са високо, а закръглените връхчета увисват без гънки. Торсът на представителите на породата Баварска Планинска Хрътка е продълговат, имат мощен врат, който начело има леко увисване на кожата. Гръдният панер е необятен, коремът е спретнат. Крайниците не са изключително издължени, само че са мускулести. Лапите на Баварска Планинска Хрътка са с овална форма, с пигментирани възглавнички. Опашката е приблизително дълга. Козината на Баварска Планинска Хрътка е къса и плътна, без да е доста твърда на пипане. Цветът на козината на Баварска Планинска Хрътка е във всички нюанси на рижавото, като е позволена тигрова багра. Допускат се бели петна по гърдите. Главата на Баварска Планинска Хрътка е с мрачен цвят, постоянно черен. Задължителна е черната маска на муцуната.

Грижи за Баварска Планинска Хрътка

Козината на Баварска Планинска Хрътка не изисква специфична поддръжка. Както и останалите типове хрътки, тя има потребност от продължителни разходки два пъти на ден и опция понякога да потича на воля. Баварска Планинска Хрътка е извънредно любвеобилно куче. То би трябвало да живее в дома, а не в заграждение, тъй като се усеща като член на фамилията, който би трябвало да бъде гален и обичан. Не се предлага кучето от породата Баварска Планинска Хрътка да живее в апартамент, защото има потребност от огромни физически натоварвания. Перфектно за него е да живее в къща с двор, само че вечер да се прибира при стопаните си. Тъй като има мощен ловджийски инстинкт, кучето от породата Баварска Планинска Хрътка ще е щастливо, в случай че стопанинът му играе с него на игри, които наподобяват лова.

Обучение на Баварска Планинска Хрътка

Баварска Планинска Хрътка е мъдро куче със свободомислещ темперамент, по тази причина е добре образованието да се организира в наличието на човек, който е осведомен с породата и с нейните особености. Не се предлага да се ползват каквито и да е физически санкции при образованието на Баварска Планинска Хрътка. Във възпитанието й не би трябвало да се употребява напън, а ловкост и галене и тогава това интелигентно куче ще се отблагодари с преданост и смирение.

Хранене на Баварска Планинска Хрътка

Баварска Планинска Хрътка има потребност от висококачествена храна, с цел да може да е постоянно в добра физическа форма, което е належащо, с цел да бъде съвършен асистент на ловеца. Може да храните Баварска Планинска Хрътка с гранулирани и консервирани храни за кучета от премиум клас или с натурални артикули, като допълвате менюто с витамини и минерали. Не би трябвало да давате на Баварска Планинска мазни и пикантни храни, тръбни кокали, тестени и захарни произведения, прясно мляко и пържени храни.

Заболявания на Баварска Планинска Хрътка

Баварска Планинска Хрътка е известна със своето положително здраве, само че е допустимо да страда от някои генетично обусловени болести. Сред тях са тазобедрена дисплазия, дисплазия на лакетната става, разнообразни типове ушни инфекции. Баварска Планинска Хрътка също по този начин може да страда от проблеми с очите, по тази причина е значимо да се следи положението им, с цел да се заобикалят затруднения. Баварска Планинска Хрътка е податлива на разнообразни кожни болести, измежду които демодекоза и някои типове дерматити.

 порода Баварска Планинска Хрътка

Любопитни обстоятелства за Баварска Планинска Хрътка

Баварската Планинска Хрътка е благожелателно, уравновесено и чинно куче, което е мощно привързано към стопанина си. С непознати се държи сдържано, само че не демонстрира експанзия, в случай че не реши, че те са опасност за стопанина или фамилията му. Но главното качество на тази порода е, че е превъзходен асистент при лов. Отличното подушване на кучетата породата Баварска Планинска Хрътка ги трансформира в скъпи за избавителните служби и полицията.

При независима работа на терен кучетата от породата Баварска Планинска Хрътка не губят от очи стопанина си. Ловният им инстинкт се демонстрира от напълно ранна възраст. Ходене по диря, преследване на птици и котки – всичко това им доставя голяма наслада.

У дома тези кучета са спокойни, само че по време на лов внезапно трансформират държанието си - стават хазартни и са способни да взимат независими решения. В съпоставяне с други хрътки Баварска Планинска Хрътка е задоволително лека, енергична и бърза, с цел да се оправи в условия на пресечена околност. Кучетата от породата Баварска Планинска Хрътка са смели и самоуверени, способни са на свободно търсене на плячка и прекъсване на дивеча. Изключителното им подушване и ловната им пристрастеност ги вършат незаменими за следене по кървава следа и разкриване на дивеч. Могат да работят и по студена следа, а издържливостта им разрешава да преследват дивеча с часове и в продължение на доста километри.

Недостатъци на Баварска Планинска Хрътка

Не се предлага кучетата от породата Баварска Планинска Хрътка да живеят с дребни животни като хамстери и морски свинчета, тъй като могат да ги сметнат за плячка. Не е добре Баварска Планинска Хрътка да се извежда на разходка без мотив, защото може да подгони котка или друго дребно животно и да се изгуби.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР