Бързият напредък на организираните престъпни групи в бразилската Амазония рискува

...
Бързият напредък на организираните престъпни групи в бразилската Амазония рискува
Коментари Харесай

Мафията завладява и Амазонка: 1432 души са убити само за година

Бързият прогрес на проведените незаконни групи в бразилската Амазония рискува да трансформира района в голяма, наранена от спорове сърцевина, измъчвана от тежко въоръжени „ незаконни бунтовници “, предизвести някогашен почитан шеф на федералната полиция.

Александър Сарайва, който е работил в Амазония от 2011 до 2021 година, споделя, че се притеснява, че възходящият отпечатък на мафиите за трафик на опиати в района може да породи обстановка, сходна на траялия десетилетия наркоконфликт в Рио де Жанейро, където борбата на полицията с бандите и паравоенни групировки е лишило десетки хиляди животи.

„ Преживях по какъв начин страната загуби надзор върху публичната сигурност в Рио де Жанейро “, споделя Сарайва пред The Guardian. „ А през днешния ден в Амазонка – в случай че не се направи нищо във връзка с публичната сигурност, сме изправени пред сходна обстановка, като тази в Рио де Жанейро, само че с размерите на континент, съпроводена от утежняващите фактори на границите и извънредно сложната конюнктура в джунглата. “

Сараива предизвестява за ужасните последствия за тропическите гори и нейните жители, в случай че се разреши на незаконните банди да прераснат в мощни армии като бунтовническите фракции в прилежаща Колумбия

„ Ще имаме незаконни бунтовници. чиято идеология са парите “, споделя той. „ Ще имаме зони с пожари, на огромен спор сред групи, които се борят за зони да противозаконен рандеман на злато и дървен материал. По средата на това ще имаме жертви от коренното население. Ще се сблъскаме и с големи логистични компликации в битката с това “, предизвести началникът на полицията, създател на скорошна книга, озаглавена „ Джунгла: дървосекачи, миньори и корупция в беззаконна Амазонка “.

 Снимка: БГНЕС/EPA/ANDRE BORGES

Сигналът пристигна преди първата годишнина от убийствата на английския публицист Дом Филипс и бразилския специалист по коренното население Бруно Перейра, чиято гибел разкри необятно публикуваното опустошаване на околната среда и възходящия обсег на проведените незаконни групи в Амазонка.

Данните, събрани за плана Бруно и Дом от Бразилския конгрес за социална сигурност (FBSP), рисуват тъмен портрет на смъртоносното влияние на проведената престъпност върху района, показвайки, че:

С повече от 8000 смъртни случая процентът на умишлените смъртоносни насилствени закононарушения в деветте щата на бразилската Амазонка е с повече от 50% по-висок, в сравнение с в останалата част на страната предходната година – % на убийства, сходен на този в Мексико.

В щата Амазонас, където Бруно Перейра и Дом Филипс бяха измежду 1432 души, убити предходната година, процентът на убийствата е 74% над междинния за страната. 2021 година беше още по-насилствена с 1571 жертви и насилствена смъртност от 36,8 на 100 000 поданици – пет пъти повече от тази в Съединени американски щати.

Броят на хората, убити от военна и гражданска полиция, е повишен със 71% в Амазонка сред 2016 година и 2021 година, спрямо 35% в останалата част на Бразилия. Броят на пандизчиите в Амазонка е повишен с 35,1% сред 2016 година и 2022 година спрямо 14,1% другаде, което оказва помощ на фракциите, ръководени от пандизите, да процъфтяват в пренаселените затвори.

Двете най-мощни незаконни фракции в Бразилия – PCC (Първо столично командване) на Сао Пауло и CV (Червено командване) на Рио – в този момент работят във всичките девет щата на Амазонка

Там оперират и минимум 15 други районни незаконни групи, в това число Os Crias, Família do Norte и Команда от клас А.

Миналата година FBSP разкри по какъв начин Амазонка в този момент съдържа 10 от 30-те най-насилствени общини в Бразилия. Те включват отдалечени центрове за незаконен рандеман и контрабанда на опиати, като Jacareacanga и Japurá, и Novo Progresso – гореща точка на обезлесяване, откъдето Филипс рапортува за The Guardian през 2020 година

И трите града имат удивително високи равнища на убийства от над 100 на 100 000 поданици

Напредъкът на проведените незаконни групи в Амазонка беше оголен от убийствата на Перейра и Филипс предходната година в долината Джавари – зона от реки и дъждовни гори с размерите на Австрия на границата на Бразилия с Колумбия и Перу – двама най-големи производители на кокаин в света.

Министърът на околната среда на Бразилия Марина Силва сподели пред The Guardian, че насилието от дълго време е било „ признак на хищническата окупация на Амазонка “, акцентирайки убийствата на деятели като Чико Мендес през 1988 година и сестра Дороти Станг през 2005 година

 Снимка: БГНЕС/ EPA/Joedson Alves

Решението на военната тирания да колонизира Амазонка през 60-те години на предишния век – сякаш с цел да спре враждебните задгранични сили, командващи едва популации район – провокира смъртоносна битка за земя и запаси, опустоши локалните общности и докара до внезапно обезлесяване.

Силва обаче споделя, че „ припокриването на голям брой форми на престъпност “ в Амазонка в този момент значи, че страната би трябвало да усили наличието си в засегнатите райони. Тя акцентира борбата на новото държавно управление да изгони незаконните миньори с връзки с PCC от територията на локалното население Яномами.

Президентът на Форума за социална сигурност, Ренато Серджио де Лима, споделя, че статистическите данни, събрани от откривателите на неговата група, акцентират по какъв начин идването на фракции на мафията е влошило към този момент така и така неприятната обстановка, което е довело до скок на убийствата в Амазонка, макар че са спаднали на други места в Бразилия.

Лима наблюдава напредването на такива групи в Амазонка до 2016 година, когато прочут наркотрафикант беше погубен на границата на Бразилия с Парагвай. Това ликвидиране оказа помощ на PCC да консолидира контрола си върху маршрута за контрабанда на опиати, фокусиран върху граничния град Понта Пора, и принуди своя противник, CV, да огледа по-на север към Амазонка.

Дестинацията беше Табатинга – замърсен град на триграничната граница с Колумбия и Перу, покрай мястото, където Филипс и Перейра бяха убити предишния юни.

Лима пресметна, че кокаинът, пренасян контрабандно през Бразилия, в този момент е виновен за 4% от Брутният вътрешен продукт на южноамериканската страна – като към 40% от тези противозаконни облаги идват през Амазонка

„ Говорим за нещо като 25 милиарда $, които се инжектират в стопанската система на Амазонка всяка година и районът не е подготвен да се оправи с това “, споделя той, предупреждавайки, че реакцията на въоръжените сили е била извънредно несъответстваща, като армията и флотът конфискува единствено 41 огнестрелни оръжия през 2022 година

Въздушни изображения, снимани от бразилската Globoplay, една от новинарските организации, участващи в плана Бруно и Дом, демонстрираха хипотетична лаборатория за кокаин и серия от ферми за кока, които са били изсечени в джунглите от перуанската страна на Джавари.

„ Ако бразилската страна не се намеси по незабавен и корав метод, ще имаме цели райони, ръководени от наркотрафиканти “, споделя Бето Марубо, изтъкнат водач на локалното население, който беше непосредствен до Перейра.

Лима предизвести, че в случай че не се направи нищо, „ страхът на военните от загуба на надзор над Амазонка ще се трансформира съвсем в самоизпълняващо се знамение.

„ На процедура ще загубим суверенитета над района и районът ще се консолидира като главен контрабанден маршрут за трафик на опиати в Бразилия и към Европа “, прибавя той.

Родриго Чагас, основан в Амазонка откривател, който учи бързото разгръщане на наркобандите за FBSP, повтори предизвестията за „ колумбизация “, която може да накара силите за сигурност да стартират пагубна „ война против опиатите “, сходна на тази, която помрачава Колумбия от години.

„ Възможно е Амазонка да претърпи голям безпорядък. Това е сюжет, който ме тревожи, тъй като реакциите на публичната сигурност, които сме склонни да виждаме, са реакции в жанр „ война против опиатите “ – война, която е извънредно пагубна за локалното население “, на мнение е Чагас.

Сараива означи по какъв начин въоръжените сили на Бразилия исторически са били захласнати от хипотетичната опасност от „ външен зложелател “, който анексира Амазонка, голям район девет пъти по-голям от Франция

„ Междувременно имаме вътрешен престъпен протест, който разяжда бразилската нация от вътрешната страна и това се случва доста по-бързо, в сравнение с си представяме “, предизвестява Сараива.

 Снимка: БГНЕС/EPA/Andre Borges

Докато служи в Амазонас, Сарайва влиза в контакт с Перейра. През 2019 година, малко преди Перейра да бъде заставен да напусне работата си в държавното управление Агенцията за отбрана на коренното население, Funai, началникът на полицията оказа помощ на бранителя на локалното население да стартира огромна интервенция против минното дело в региона на Джавари, наречена „ Операция Корубо “. Шестдесет противозаконни минни драги бяха унищожени по време на тези нападения, което съгласно Сараива сложи Перейра „ в доста внимателно състояние “.

„ В долината на Джавари имаме конвергенция сред трафика на опиати, противозаконния лов на риба, противозаконната сеч и минното дело. А в средата на всичко това стоеше човек на име Бруно, опитващ се да се бори с екологичните закононарушения, ” споделя Сараива, спомняйки си самоуверен и буен деятел с „ безкористност в ДНК-то си ”.

Федералната полиция съобщи, че точно тази „ сенчеста фижура “ със обвинени връзки с проведената престъпност е хипотетичния мозък зад миналогодишните убийства. Експертите споделят, че минимум четири бразилски наркофракции – CV, PCC, Os Crias и Família do Norte – работят в района, както и групи от Колумбия и Перу.

Нарастващата хватка на проведената престъпност в Амазонка още веднъж беше разкрита предишния месец, когато хипотетични сътрудници на PCC нападнаха държавните сили по време на акция против противозаконна мина в територията на коренното население Яномами покрай Венецуела.

Четирима мъже бяха убити при престрелката, в това число водач на PCC с прякор „ Presidente “

Съобщение, прихванато от полицията и споделено с The Guardian, демонстрира, че ръководителите на PCC приканват членовете да отмъстят на полицията за „ гибелта на нашите братя “.

„ Доколкото разбирам, PCC не е там единствено за добиване на злато. Разбира се, те вършат и това. Но главното нещо е да се употребяват противозаконните писти за изпращане на оръжия и опиати в други страни, като Венецуела “, твърди един полицейски източник.

Историята на Сарайва, който Дом Филипс интервюира за книгата, която пишеше за Амазонка, акцентира възходящата роля на незаконните групировки в екологичните закононарушения.

Две години откакто спря да работи в Амазонка, той към момента пътува в бронирана кола – резултат от разузнаване, което допуска, че PCC е възнамерявало да го убие, макар че фокусът му е бил битката с екологичните закононарушения, а не контрабандата на опиати.

„ Организираната престъпност се диверсифицира в други противозаконни действия, които бразилското общество е склонно да възприема като по-леки закононарушения “, споделя Сараива, който докара до най-голямото конфискуване на противозаконна дървесина в Бразилия през 2020 година „ Мафията отива на всички места, където има пари. Не я интересува дали е екологично закононарушение, контрабанда на хора, кокаин. А това, което виждат там, в Амазонка, е злато и дърво, които се продават на доста висока цена. Очевидно е, че няма да им отнеме доста време да се включат и в този бизнес. “

Етикети: Амазонкамафиятрафик на наркотици
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР