Бъркаме с голямата лъжица в Instagram, за да извадим оттам

...
Бъркаме с голямата лъжица в Instagram, за да извадим оттам
Коментари Харесай

Здраве от градината – защо сезонното хранене е най-доброто за нас

Бъркаме с огромната лъжица в Instagram, с цел да извадим оттова хората, които вършат обществената мрежа по-вкусна. e поредност на lifestyle.bg за всички, които освен готвят, само че и снимат храната по-красив и апетитен метод.

Като множеството дребни деца, и Станка Стоянова е обичала да се върти из кухнята, до момента в който дамите в къщата приготвяли вкусни ястия. Но тя е правила и нещо друго - следила е деликатно и постоянно, когато е имала опция, е пособия с каквото може. Същинският интерес към готвенето обаче идва, когато е в седми-осми клас.

Точно тогава прави и първите си опити да сготви нещо вкусно. По мемоари те са били доста надалеч от сполучливи, само че по-важно е било желанието. Истинската пристрастеност към кулинарията я превзема няколко години по-късно, когато към този момент е студентка.

" Имах все по-голямо предпочитание да опитвам и да откривам нови усети. В Студентски град по това време нямаше доста условия за готвене, само че постоянно забърквах някоя вкусотия на дребното котлонче в стаята в общежитието ", спомня си Станка.

Тогава с сътрудниците от университета се майтапят, че някой ден тя сигурно ще отвори ресторант. Е, до подобен към момента не е стигнала, само че пък доста сполучливо поддържа кулинарен профил в Instagram, с който желае да оказва помощ на хората да се хранят здравословно, следвайки правилото на готвене със сезонни артикули.

В началото Станка не отделя нужното време и внимание на Know How To Cook - даже не може да си спомни по кое време тъкмо е основала профила. Но въпреки и относително късно, въпреки всичко осъзнава, че той е превъзходен метод да споделя опита си с повече хора.
 #FoodGram – Гери Баева от MasterChef ни води оттатък рамките на вкусното
Отвъд рамките на вкусното – невероятният свят на Гери Баева от MasterChef

Гери споделя за провокациите да поддържаш кулинарен профил в Instagram, за вкусните десерти и триковете в кухнята

В него тя не споделя единствено здравословни предписания за сезонно хранене, само че и някои неща за себе си. Като да вземем за пример, че има две деца - щерка на 11 година и наследник на 3 година и че преди няколко години се е записала за кастинг за MasterChef. До готвене и бяла престилка по този начин и не се е стигнало, тъй като е имала проблеми с бременността си.

Днес Станка не съжалява, че събитията са се наредили тъкмо по този метод, тъй като концепцията ѝ за кастинга е била плод на желанието ѝ да се провокира. " За мен е доста значимо да се развъртвам и всеки ден да узнавам нещо ново. "

Обратите в живота на Станка също не са един или два. Родена и израснала в Нова Загора, от няколко години тя живее със фамилията си в село край Варна - сбъдната фантазия, която не са вярвали, че ще осъществят толкоз скоро.

Не отхвърля градския живот, тъй като и той си има своите преимущества, само че този на село ѝ дава няколко доста значими неща: " успокоение, чист въздух, непосредственост до природата, самостоятелност и независимост ".

Станка учи и приключва информатика, като още в университета стартира да работи по специалността си. Но след няколко години взема решение да смени тотално средата и метода си на прехранване - и отваря магазин за бебешки, детски облекла и текстил.

" През тези четири години разбрах какъв брой е мъчно да имаш дребен бизнес в България ", споделя Станка, след което признава, че всички инциденти са ѝ помогнали да израсне и като персона.

В даден миг обаче стопира да се усеща на мястото си в магазина и взема решение още веднъж да направи смяна и даде независимост на креативната си страна. Точно по този начин се ражда концепцията за блога Know How To Cook. Покрай него тя реализира още една своя фантазия - да издаде книга с предписания. Но го прави по друг метод.

Вместо общоприета готварска книга, Станка основава карти, които да са доста по-лесни за потребление по време на готвене. Те са нейната визия за по-устойчив и удобен вид, когато екшънът в кухнята е цялостен.

Преломен миг в живота ѝ се оказва този, в който чува диагнозата Тиреоидит на Хашимото. Тя трансформира тотално и метода, по който гледа освен на живота, само че и на храната.

" Хашимото е като разграничителна линия в моя живот. Неслучайно споделят, че заболяванията идват, с цел да ни припомнят да се погрижим за себе си. "

Преди болестта Станка не е обръщала огромно внимание на качеството на храната, която употребява. Интересът ѝ се е ограничавал до периода на валидност на храната, само че не и към състава ѝ. Диагнозата става причина да стартира да обръща внимание коя храна по какъв начин въздейства на тялото ѝ и какви изгоди му носи.
 #FoodGram - Анна Стойкова след MasterChef - кулинарната инфлуенсърка знае по какъв начин да заобичаме храната без месо
Момичето, което знае по какъв начин да заобичаме храната без месо

Анна Стойкова за кулинарните пътешествия, за обичаните си веган ястия и за приложението с предписания Veganna

Съвсем разбираемо, първоначално се е чувствала объркана от всички разнообразни отзиви и теории за това кое е здравословно и кое - не. Но в последна сметка съумява да откри салдото и да се усеща уверена, че дава на тялото си добра храна.

Естествено, през годините здравословното хранене е имало друго значение за Станка, като даже е залитала в крайности. А на този стадий разбирането ѝ за него е: " пълноценно и разнообразно хранене със сезонни артикули, съобразено с самостоятелните хранителни непоносимости и здравословно положение на всеки ".

Разкажете малко повече за концепцията ви за сезонно хранене?

Откакто се помня, у дома постоянно сме се хранили със сезонна храна, тъй като родителите ми и баба и дядо отглеждаха всичко, което се слагаше на масата у дома.

За мен това е най-естественият метод на хранене. Толкова, че го правех неумишлено. Един ден, до момента в който пазарих, инцидентно ми направи усещане, че хората са изгубили връзката с природата. Толкова пъти бях чувала да се оплакват какъв брой са безвкусни и пластмасови доматите и краставиците през зимата, какъв брой са високи цените им и все пак продължаваха да ги купуват, вместо да изберат кореноплодни зеленчуци да вземем за пример.

Така се роди и концепцията да стартира да споделям всеки месец лист със зеленчуците и плодовете, които са в сезон. Няма какво да се лъжем, рафтовете на магазините и сергиите на пазара целогодишно са отрупани с обилие от плодове и зеленчуци, постоянно пропътували десетки хиляди километри. В една такава изобилна среда е много елементарно човек да се обърка, изключително в случай че няма визия по какъв начин се отглежда един зарзават от семето до плода.

Какво отглеждате във вашата лична градина?

Градината ни е дребна - единствено 80 кв. м обработваема повърхност, само че в нея съумяваме да отглеждаме много растения. Съпругът ми се грижи главно за нея. Аз му оказвам помощ с плевенето. Аз съм и тази, която упорства да отглеждаме и зеленчуци, разнообразни от домати, краставици, тиквички и картофи.

Повече от половината ни градина е засадена с домати и картофи. Отглеждаме още краставици, тиквички, разнообразни сортове фасул, грах, царевица, чушки, разнородни подправки. Напролет слагаме няколко сорта зелени салатки, чесън и лук за зелено, рукола, киселец, аспержи.

За есента отглеждаме алабаш, кейл, цвекло, моркови, пащърнак. Две години опитвахме и карфиол, само че не ни се получава. Имаме от всички по малко, което да задоволява потребностите ни през другите сезони.
 Снимка 637654

Кое ядене приготвяте най-често вкъщи?

Обичам разнообразието в храната. Често дублирам артикули, по-рядко ястия. През всеки сезон сготвям разнообразни ястия, единствено за паста, мусака и чорба топчета няма сезон у дома. През лятото постоянно върша таратор и пълнени чушки, през зимата пък кисело зеле с джолан.
 #FoodGram - Жанина Митанкина потвърждава, че може да месиш самун с мая за 7-членно семейство всеки ден
Как се меси самун за седемчленно семейство всеки ден

Жанина Митанкина за кваса, за хляба и за развъждането на пет деца

Ако би трябвало да изготвите съвършеното меню, какво предястие, главно ядене и десерт бихте присъединили в него?

За мен храните, с които съм отраснала, са едни от най-вкусните. Макар да обичам да опитвам и да пробвам нови усети, в моето съвършено меню бих присъединила салата с домати, краставици, чушки, печен патладжан, лук и доста магданоз. За главно - печено месо, а за десерт - лек сладкиш с плодове. Семпло и елементарно за подготвяне с налични артикули, с които съм отраснала.

А по какъв начин се роди концепцията за основаването на карти с предписания?

Доста дълго отлагах основаването на личен артикул. Обожавам кулинарни книги, само че постоянно са ми били неуместни за приложимост в кухнята. Цапам ги по нехайство, страницата се затваря в най-неподходящия миг. Затова взех решение да подходя малко по-нестандартно и да видоизменявам книгата в карти с предписания. Картите са доста по-удобни за приложимост. Ламинирани са и се почистват елементарно, в случай че върху тях попаднат пръски храна или ги пипнем с мръсни ръце.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР