Бариерите на системата „Мойсей”, предпазваща Венеция от наводнения, бяха успешно

...
Бариерите на системата „Мойсей”, предпазваща Венеция от наводнения, бяха успешно
Коментари Харесай

Вдигнаха бариерите, предпазващи Венеция от наводнения

Бариерите на системата „ Мойсей”, предпазваща Венеция от наводнения, бяха сполучливо изпитани за повторно този месец, написа Българска телеграфна агенция.

Системата, състояща се от 78 бариери, ситуирани на няколко места във Венецианската лагуна, които се повдигат при сигнал за повишаване на водното равнище, бе изпитана за първи път сполучливо при започване на октомври. Сега тя още веднъж беше задействана сполучливо поради планувано равнище на по този начин наречената "висока вода " от 135 сантиметра. Без тази система, нормално при такова повишаване на водното равнище, половината град се оказваше наводнен.

Сега в зоните, които не попадат в обсега на отбрана на „ Мойсей”, покачването на водното равнище доближи 141 сантиметра, а това във Венеция остана 52 сантиметра и площадите и улиците останаха сухи. Феноменът на "високата вода " е провокиран от композиция от фактори, обострени от климатичните промени - от повишаване на водното ниво и извънредно високи приливни талази до слягането на сушата.

От 23-те случая на "висока вода ", превишаващи 140 сантиметра, 14 са били през последните две десетилетия, включително и пет предишния ноември, когато площад "Сан Марко " се оказа потънал под един метър вода. Системата „ Мойсей” трябваше да влезе в деяние през 2011 година, само че планът бе занимателен от корупция, закъснения в строителството и превишаване на първичния бюджет. „ Мойсей” може да отбрани Венеция от талази с височина до 3 метра, което е много над актуалните върхове в тази тенденция.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР