Барелефът е дело на скулптора Петко Йроданов, а до всеки

...
Барелефът е дело на скулптора Петко Йроданов, а до всеки
Коментари Харесай

В курорта Свети Влас откриха барелеф на Гарибалди

Барелефът е дело на скулптора Петко Йроданов, а до всеки воин, който е изобразил, стоят техни послания.

В курорта Свети Влас откриха барелеф на италианския народен воин Джузепе Гарибалди. На церемонията участва и посланикът на Италия у нас Джузепина Дзара, която съобщи, че монументът на революционера удостоверява уважението на България към историята на Италия.

Барелефът на Джузепе Гарибалди е следващият лик на народен воин, който става част от " Алеята на народите " на яхтеното пристанище в Свети Влас, предава Българска национална телевизия.

" Аз мисля, че Джузепе Гарибалди е доста значим воин в Италия и в България, тъй като той оказва помощ доста на революционерите в България, имал е доста връзки. Български революционери са ходили в Италия с Гарибалди и за това е значимо, че туристите, които може да не знаят тази история, и като видят всички тези хора, освен Гарибалди, да схванат, че това е доста значимо за културата и за народа като завещание ", сподели Н.Пр Джузепина Дзара, дипломат на Република Италия в България.

" Релефът е направен от бронз. Самата паметна плоча е от гранит. Има къса анотация. Специално за Гарибалди е доста респектираща мисълта, която той споделя с хората по света, споделя че човек, който няма дефекти има доста малко достолепие ", описа Йорданов.

Алеята на народите в Свети Влас, стартира с Ботев и Левски и продължава с национални герои на десетки страни.

" Неслучайно я демонстрираме тук, на място, което се посещава от доста чужденци, и българи, несъмнено, само че най-много за гостите на България, с цел да могат да опознаят първо нашата история, второ българското отношение, българската приемливост към света и отвореност към света ", сподели Стоян Райчевски, шеф на фондация " Българска памет - братя Диневи ".

В Свети Влас се намира и първата в България Алея на олимпийската популярност, която сплотява барелефи на всички златни олимпийци. В момента се основава и Алея на театралната популярност до амфитеатъра в курорта.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР