Банско. Завърши второто издание на Националния фестивал за народно творчество

...
Банско. Завърши второто издание на Националния фестивал за народно творчество
Коментари Харесай

Благоевград: Завърши един от най-престижните фестивали за народно творчество Фолклорна магия Банско 2019

Банско. Завърши второто издание на Националния фестивал за национално творчество „ Фолклорна магия “ Банско 2019. Това оповестиха от пресцентъра на Община Банско . В рамките на три дни, в Градския парк, той даде сцена за изява на пазителите на българското национално творчество, в лицето на самодейци, занаятчии и производители на обичайни български артикули от цялата страна. Само за две години, уредниците - Община Банско, Фен Фолк ТВ, с поддръжката на националния център на ЮНЕСКО - София, съумяха в устрема си, фестивалът да се трансформира в един от най-значимите фолклорни състезания с народен обсег. Мащабният конгрес бе открит персонално от кмета на града Георги Иконоомов и от шефа на фестивала Виктор Касъмов.
На двете подиуми в Градски парк първият ден бе предназначен за изява най-вече на самодейци от Банско и района. Те се показаха впечатляващо и в четирите категории: за пеене, танци, свирене и проява на традиции. Победителите, сред които и представители на Сърбия, имаха опция да се изявят със своите осъществявания и във вечерния концерт, паралелно до огромните и потвърдени имена на българския фолклор.
Вечерната концертна стратегия бе комбиниране от достоверен и съвременен фолклор. Пред хилядите банскалии и посетители на града, своя музикален привет направиха МФГ „ Годлевски Великден “ и даровитата Ана-Мария.
Неповторимата Николина Чакърдъкова, дружно с Неврокопски танцов отбор, подвигнаха на крайници всички фенове и реализатори, които извиха дълги и кръшни хора. С представители на българския фолклор от всяко кътче на България, мина вторият ден на Националния фестивал за национално творчество „ Фолклорна магия “ в град Банско. На двете подиуми в Градския парк се изявиха участници от Силистра, Варна, Кюстендил, Севлиево, Сандански, Перник, Свищов, Добрич, Велинград, Хисаря, Дупница, Димитровград, Берковица, Монтана, Банско, Смолян, Разград и доста други. Освен завладяващи осъществявания в духа на българските непреходни ни обичаи, те се бяха постарали и с достоверно за района си облекло, като на сцената се показа даже и 100-годишна носия от региона на Сандански. Приемствеността сред поколенията също бе демонстрирана, като на сцената излезнаха 4-годишни дечица, паралелно до 90-годишни баби.
Вечерният концерт за втори следващ ден събра хиляди фенове на най-българските ритми, които извиха неспирни хора под осъществяванията на Стоян Петков, МФГ „ Бански старчета “, на тракийския славей Бинка Добрева и на примата на македонската ария Румяна Попова, дружно с танцьорите от „ Майсторите на танца.
Точно в 12 часа на третия ден на фестивала „ Фолклорна магия ”, банскалии върнаха събитията 100 години обратно. С носии на повече от век и достоверни оръжия, айдутите слезнаха от гората, с цел да възвестят свободата на Банско. Те стреляха във въздуха със старинните си оръжия, до момента в който целият град разбере какъв брой е значима Свободата. Мъже дами, майки татковци, синове и дъщери се качиха на сцената, а звънът на църковните тежки бански камбани възвести, че са постигнали най-святото през петвековното турско иго – независимост и мир.
Фестивалът „ Фолклорна магия ” тази година събра в Банско над 300 танцови ансмабли, фолклорни и самодейни сформира от цяла България, а общият брой на участниците бе 2000.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР