Банско. Банскалии много обичат своя град и своята история, силно

...
Банско. Банскалии много обичат своя град и своята история, силно
Коментари Харесай

Георги Икономов, кмет на Банско: Банскалии много обичат своя град и своята история, силно тачат героите, дали живота си в името на свободата

Банско. Банскалии доста обичат своя град и своята история, мощно тачат своите близки, родственици – баби, дядовци и всички герои, които са живеели преди тях, и които са дали живота си в името на свободата. Това сподели в изявление за Радио „ Фокус “ – Пирин кметът на Банско Георги Икономов във връзка 105-годишнина от освобождението на Банско. По думите му всички тези неща се помнят и се предават от потомство на потомство. „ Гледайки спектакъла на самодейците и препълнената сцена от деца, облечени в национални носии, до възрастни дами на по 70, 80, 90 години, то сигурно мога да кажа, че в Банско не е мъчно да се съблюдават традициите. Затова и един от девизите на Банско е „ Традиции и модерност “, т.е. - нашият град и общината са комбиниране от обичаи и модерност. Това не е единствено лозунг за нас, а и е истина, тъй като както се развиваме динамично сега, с навлизането на съвременна ски зона, съвременни и лъскави хотели, в това време в своето сърце Банско остава подобен, какъвто е бил през вековете “, съобщи още Георги Икономов.
Според него е радостно, че всичко това се случва освен нескрито, само че и в душите и сърцата на хората, в техния живот. „ Лично аз съм спокоен, че традициите в Банско ще продължат да се съблюдават “, уточни кметът на Банско Георги Икономов. По мотив празника на Банско кметът пожела на всички банскалии да не не помнят тези, които без да се поколебаят са обличали четническите униформи и са влизали в стълкновение, с цел да си извоюват най-скъпото – свободата и правото на свободен живот.
„ Благодарение на тези хора през днешния ден, ние сме тук, по тази причина не би трябвало в никакъв случай да ги посрамваме с дейностите си и с метода си на живот. Напротив. Трябва да се стремим и да живеем по метод, по който ще съхраним Банско подобен, какъвто е бил в предишното, с каквато популярност е бил едно време – процъфтяващо и свободно средище на просвета и нематериалност. Наш дълг е да пренесем всичко това в нашето съвремие. Трябва да работим и учим нашите деца, с цел да не посрамваме нашите предци “, акцентира Георги Икономов.
Ливия НИНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР