Банковото лоби бави получаването на втория транш в размер на

...
Банковото лоби бави получаването на втория транш в размер на
Коментари Харесай

Асен Василев: Банковото лоби в парламента бави приемането на Закона за личния фалит

Банковото лоби бави приемането на втория транш в размер на 653 милиона евро по Националния проект за възобновяване и резистентност (НПВУ). Причината - неприемането на Закон за неплатежоспособност на физически лица, прочут като закона за персоналния банкрут, стана ясно от думите на министъра на финансите Асен Василев. Във вторник той беше изслушан от парламентарната комисия за надзор на еврофондовете.
 
С близо година закъснение България изиска от Европейската комисия да ѝ бъде преведено второто заплащане от 643 млн. евро по НПВУ, макар че не беше изпълнила 4 етапни цели. Това стана при започване на октомври 2023 година Впоследствие страната ни се отхвърли от осъществяването на два от плановете в жп превоза, защото парите бяха орязани от Европейски Съюз заради по-бързото възобновяване на стопанската система.
 
Така остана за осъществяване само приемането на Закона за персоналния банкрут, който отлежава по неразбираеми аргументи в Народното събрание от април 2023 година България е единствената страна в Европейския съюз без подобен закон. Финансовият министър разяснява, че Европейски Съюз може да ни преведе парите и без да осъществим този стихотворец ангажимент, само че те ще бъдат по-малко. Асен Василев съобщи, че " банковото лоби в Народното събрание бави приемането му ".
 
Тогава депутати от ПП-ДБ означиха, че имат увещание от страна на сътрудниците си в " некоалицията ", че идната седмица законът ще бъде прегледан на второ четене от правната комисия. След това се чака да бъде признат и от Народното събрание. Депутат от ПП-ДБ обаче означи многозначително, че " не ние дефинираме дневния ред " на съвещанията на Народното събрание.
 
Освен неприемането на този закон, Европейски Съюз има забележки и към признатия към този момент от депутатите Закон за отбрана на лицата, подаващи сигнали или обществено оповестяващи информация за нарушавания, наименуван за краткост от Василев закон за сигналоподателите. Брюксел желае да отпадне срокът от 2 години за отминалост на осъщественото нарушаване. Според евродирективата подобен период не би трябвало да има, обясни Асен Василев. 
 
Друга пречка за приемането на парите е обвързвана с Пътна карта за климатичната индиферентност и приемането на няколко наредби с нея. Те са отговорност на Министерството на енергетиката и на КЕВР. България е била дала обещание да изпрати в Европейска комисия чаканите документи до 17 януари 2024 година, само че в този момент ще се забавим с няколко седмици, което не е проблем, сподели Асен Василев.
 
Той даде да се разбере, че до момента в който не осъществим тези задания, Европейска комисия няма да преведе второто заплащане от 643 млн. евро. Съгласно план-графика, България трябваше да получи второто заплащане в края на 2022 година, а третото (711 млн. евро) и четвъртото (521 млн. евро) през миналата 2023 година Асен Василев обаче оптимистично означи, че закъсненията по третото и четвъртото заплащане е към половин година. По третото заплащане България е изпълнила едвам 7 етапни цели, а 39 не са изпълнени. По четвъртото неизпълнението е още по-голямо - единствено 1 изпълнена цел и 36 неизпълнени, демонстрира информация в осведомителната система за еврофондовете ИСУН.
 
Правителството търси вид за увеличение на средствата за саниране на частни жилищни здания с пари от НПВУ, сподели още Асен Василев. Причината е големият интерес от над 3000 плана за към 4 милиарда лв. от първия стадий по НПВУ, по който обаче бяха утвърдени едвам 756 жилищни блока за към 1.1 милиарда лева
 
Плановете ни са целият или съвсем целият бюджет от инструмента RePowerEU в размер на 480 млн. евро да отиде за плановете от аварийния лист, сподели Асен Василев в отговор на депутата от Движение за права и свободи Павлин Кръстев. Той посочи, че към момента няма решение за това, а договарянията с Еврокомисията се водят от енергийния министър Румен Радев.
 
Преди да пристигна на власт държавното управление на " Денков-Габриел ", служебният кабинет изиска съвсем всички пари от RePowerEU да отидат за развиване на газопреносната и електропреносната мрежа. Допълнителните пари за саниране по RePowerEU обаче няма да са за 100% грант, както беше при първия стадий, а с 20% самоучастие на етажната благосъстоятелност, посочи Василев.
 
В момента тече набиране на планови оферти по втория стадий за саниране с 20% грант, като ползата към него не е огромен и се наложи удължение на периода на кандидатстване до края на февруари. Така по думите на Василев ще бъдат актуализирани още една трета от блоковете, които останаха в аварийния лист по първия стадий за саниране.
 
Финансовият министър обаче не регистрира, че една част от тези блокове, евентуално по-голямата, няма да се включат, в случай че би трябвало да обезпечат съфинансиране въпреки и от единствено 20%. Останалите частни жилищни здания ще бъдат санирани със средствата от фондовете за климатични промени, които обаче ще проработят след 2025 година, уточни Василев.
 
Към 10 януари 2024 година България е получила от Европейска комисия над 2.6 милиарда лв. по НПВУ, от които е оползотворила над 422 млн. лева, демонстрира предоставената от Асен Василев информация на депутатите.В същото време страната ни е предявила искане към Европейски Съюз за заплащане на общо над 4 милиарда лева по НПВУ.
 
България разполага с бюджет от 5.6 милиарда евро безплатна помощ по НПВУ, които би трябвало да бъдат усвоени доникъде на 2026 година Песимистите считат, че това няма по какъв начин да се случи и ще бъдат изгубени милиони. Асен Василев обаче е оптимист и счита, че страната ни ще се оправи.
 
Източник: Novini.bg
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР