Банковото кредитиране на домакинствата в еврозоната се повиши през октомври

...
Банковото кредитиране на домакинствата в еврозоната се повиши през октомври
Коментари Харесай

Растежът на банковото кредитиране в еврозоната се забави до 8-годишно дъно

Банковото кредитиране на семействата в еврозоната се увеличи през октомври с едвам 0,6% по отношение на година по-рано, отбелязвайки най-бавния си ритъм от юни 2015 година насам, демонстрират данни на Европейската централна банка.

Отслабването на банковото кредитиране произтича от устойчивото закъснение на търсенето на заеми, повлияно от невижданите ограничения на ЕЦБ за стягане на паричната политика през последните месеци (агресивното повишение на лихвите).

В същото време банковото кредитиране на фирмите в района на единната валута се сви през октомври с 0,3% на годишна база, отбелязвайки първото намаляване от юли 2015 година

Въпреки това общият растеж на заемите за частния бранш, обхващащ както семействата, по този начин и нефинансовите предприятия, се усили до 0,4% от 0,2% през септември, демонстрират още данните на ЕЦБ.

Европейската централна банка регистрира и стесняване на паричното предложение в еврозоната през октомври с 1% на годишна база до 16 трлн. евро след спад с 1,2% през септември. Това съставлява стесняване на паричната маса за четвърто следващо тримесечие.

Годишният ритъм на напредък на краткосрочните депозити, разнообразни от овърнайт депозитите, пък се забави до 21,4% през октомври от 21,9% през септември. Депозитите на семействата понижават с 0,2%, а на нефинансовите предприятия - с 2,4%.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР