Всеки, който записва работата на вербовчиците, се намесва във военните

...
Всеки, който записва работата на вербовчиците, се намесва във военните
Коментари Харесай

Записваш работата на вербовчиците в Украйна, отиваш в затвора до 8 години

Всеки, който записва работата на вербовчиците, се намесва във военните каузи и може да бъде лишен от независимост за период до осем години, предизвестяват чиновници в една от украинските области.

Неотдавна Киев предприе нова вълна на готовност, с цел да попълни загубите на бойното поле, които съгласно оценки на Москва единствено през тази година са над 110 000. В Хмелницка област в Западна Украйна избягването на наборна работа явно е дало съображение за изказване на локалните управляващи.

" Споделянето на информация в обществените мрежи и общностите за известия за местоположението и придвижването на вербовчиците от Хмелницка област, до момента в който те връчват вести на жителите, които имат право на наборна военна работа, води до откриване на форми и способи ", заяви пресслужбата на центъра за набиране на бойци във Фейсбук.

Подобни действия подлежат на наказателно гонене според закона, забраняващ " подкопаването на престижа на въоръжените сили на Украйна " и възпрепятстването на формалната военна активност по време на военно състояние, допълват от Хмелницкия наборен център. Всеки, който бъде наказан по тези обвинявания, може да бъде лишен от независимост за период до осем години, обявиха оттова.

Много украинци, които се пробват да избегнат известията за приканване, от дълго време употребяват групови диалози в приложения като WhatsApp или Telegram. Потребителите се предупреждавали един различен за придвижването на вербовчиците и графиците на повиквателните. Някои от тези групи са имали до 100 000 членове, заяви Би Би Си през август 2023 година

 Последните промени на разпоредбите за готовност, признати от президента Владимир Зеленский предишния месец, понижиха възрастта за наборна военна работа на 25 години и автоматизираха регистрацията и уведомленията, наред с други неща. В отговор на това украинците, които желаят да избегнат наборната работа, започнаха да напущат страната.

В понеделник украинската гранична работа залови мъж, който се опита да избяга в Унгария, облечен като жена. Междувременно шестима мъже се удавиха, до момента в който се опитваха да преплуват река Тиса в Румъния, оповестяват локалните медии. Съобщава се, че четири тела са открити от украинската страна, а две - в Румъния. Украинската гранична работа призна единствено за един смъртен случай, само че съобщи, че това е 25-ият сходен случай през последните две години.

 

 

 

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР