Банките от Еврозоната очакват търсенето на корпоративни заеми да нарасне

...
Банките от Еврозоната очакват търсенето на корпоративни заеми да нарасне
Коментари Харесай

Банките в Еврозоната очакват леко затягане на кредитните стандарти през Q3

Банките от Еврозоната чакат търсенето на корпоративни заеми да нарасне през третото тримесечие и виждат капацитет за умерено стягане на техните кредитни стандарти, съобщи Европейската централна банка, представена от Ройтерс.

В последното си изследване за стандартите при разпределяне на банкови заеми в района в еврозоната ЕЦБ показва, че кредитните стандарти са били постоянни през второто тримесечие след сериозното стягане, записано през предходната година. Що се отнася до търсенето, данните демонстрират, че компаниите към този момент са по-склонни да влагат.

„ За първи път от третото тримесечие на 2019 година насам финансовите потребности на компаниите за дълготрайни вложения способстваха позитивно за търсенето на банкови заеми, което демонстрира, че компаниите могат да станат малко по-склонни да влагат “, споделят от ЕЦБ.

Проучванията за разпределяне на банкови заеми нормално играят основна роля при взимането на решения от управата на Европейската централна банка, само че на идното в четвъртък постоянно съвещание, главен фокус евентуално ще бъде пригаждане на тласъците на финансовата институция към новата ѝ стратегия.

По-рано този месец ЕЦБ промени целевата си инфлация и съобщи, че дълги интервали на слаба инфлация, каквито бяха следени през последните години, може да изискват по-силни или по-постоянни тласъци.

Макар че е малко евентуално ЕЦБ да показа нови ограничения за стимулиране в сходство с променената си тактика, тя евентуално ще алармира за удължение на периода на настоящите сега ограничения с вярата, че това ще увеличи инфлационните упования и в последна сметка ще докара действителния растеж на цените до целевото равнище от 2%, което от десетилетие не може да бъде достигнато.

 От ЕЦБ означават, че банките чакат кредитните стандарти при ипотечните заеми да останат като цяло постоянни. В същото време банките чакат по-нататъшно чисто нарастване на търсенето на заеми както от компании, по този начин и от семейства.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР