Бамбуковите чаши съдържат значителни количества меламинова смола, която е опасна

...
Бамбуковите чаши съдържат значителни количества меламинова смола, която е опасна
Коментари Харесай

Бамбуковите чаши добавят опасни съставки към кафето

Бамбуковите чаши съдържат обилни количества меламинова смола, която е рискова за здравето пластмаса, оповестява организация ДПА като се базира на ново проучване.


Тестовете, направени по поръчка на немското издание Stiftung Warentest, демонстрираха, че над половината от изследваните бамбукови чаши на разнообразни компании, съдържат следи от рисковата пластмаса. Това значи, че всякога, когато отпиваме от кафето си, гълтаме и част от рисковия химикал.

Причината за това е, че тънко пресованите бамбукови фибри имат потребност от избран тип лепило, което им оказва помощ да стоят в избраната форма. А меламиновата смола е идеалната заварка.

Ако пластмасата е обработена вярно и в никакъв случай не се излага на температури над 70 градуса, няма заплаха рисковите съставки да се пренесат в напитката. Но кафето всекидневно е над тази температура, когато се налива в чашата.

Производителите бяха подложени на критика и за метода, по който популяризират чашите си. Някои настояват, че бамбуковите чаши са биоразградими, само че когато се обработват със смолата – това не е по този начин. Рециклирането им също е мъчно, тъй като сместа не може да бъде разграничена на съставните си елементи след обработка.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР