Балотажът за избор на нов председател доведе до ситуация, в

...
Балотажът за избор на нов председател доведе до ситуация, в
Коментари Харесай

Провал на балотажа за председател на 48 НС: Само ГЕРБ и ДПС гласуваха за Росен Желязков

Балотажът за избор на нов ръководител докара до обстановка, в която Росен Желязков получи 103 гласа " за " от ГЕРБ и Движение за права и свободи, само че не задоволително с цел да бъде определен.

Вторият претендент на балотажа Никола Минчев (ПП) съумя да завоюва 98 гласа на втория тур, като добави към Политическа партия и Демократична България гласове от Българска социалистическа партия.

Нито един от двамата няма повече от половината гласове на присъстващите в залата (налице са всички 240 души), което провали избора.

Председателстващият съвещанието Вежди Рашидов даде още 15 минути отмора на депутатите, до момента в който се позволи разногласието.

Съпредседателят на Демократична България Христо Иванов разяснява, че ще би трябвало да се направи нов тур с номинации - това не пречи Желязков и Минчев да бъдат излъчени още веднъж, само че процедурата би трябвало да стартира изначало. Докато не бъде определен ръководител, няма по какъв начин депутатите да приключат работата си.

" Никой не се преценява с хилядите български жители, които са дали своят вот за първата политическа мощ - правилото е спечелилият изборите да излъчи ръководител ", разяснява Десислава Атанасова след фиаското.

Резултатите на претендентите при втория тур:

Росен Желязков:

103 гласа " ЗА " - всички от ГЕРБ и Движение за права и свободи

85 гласа " ПРОТИВ " - 52 от Политическа партия, всички от " Възраждане ", 2 от Българска социалистическа партия и 4 от Демократична България

52 гласа " ВЪЗДЪРЖАЛ съдебна експертиза " - 1 от Политическа партия, 23 от Българска социалистическа партия, 16 от Демократична България и всички от " БГ Възход "

Никола Минчев:

98 гласа " ЗА " - всички от Политическа партия, Българска социалистическа партия и Демократична България

32 гласа " ПРОТИВ " - 5 от ГЕРБ и всички от " Възраждане "

110 гласа " ВЪЗДЪРЖАЛ съдебна експертиза " - 62 от ГЕРБ, всички от Движение за права и свободи и всички от " БГ Възход "

На първото гласоподаване Желязков повтори резултата си със 103 " За ", от ГЕРБ и Движение за права и свободи. На първия тур Минчев получи 74 гласа " за " от Политическа партия и Демократична България, както и един от Българска социалистическа партия.

Кристиан Вигенин от Българска социалистическа партия и Петър Петров от " Възраждане " отпаднаха, откакто и двамата получиха единствено по 27 гласа.

" Български напредък " на Стефан Янев гласоподава единно " въздържал се " по всички кандидатури, само че се чака да прелее 12 гласа на Желязков при балотажа. Ако " Възраждане " гласоподават срещу двете оферти, номинацията на ГЕРБ може да завоюва с към 115 гласа.

Заседанието беше прекратено за малко по искане на Десислава Атанасова, с цел да се съберат ръководителите на парламентарни групи преди гласуването на балотажа.

Резултатите по претенденти на първия тур:

Росен Желязков:

103 " ЗА " - всички от ГЕРБ и Движение за права и свободи

86 " ПРОТИВ " - 52 от Политическа партия, всички от Възраждане и 7 души от Демократична България

51 " ВЪЗДЪРЖАЛИ съдебна експертиза " - 1 от Политическа партия, всички от Българска социалистическа партия, 13 от Демократична България и всички от " БГ Възход ".

Никола Минчев:

74 " ЗА " - всички от Политическа партия и Демократична България, и един от Българска социалистическа партия

29 " ПРОТИВ " - 2 от ГЕРБ и всички от " Възраждане "

135 " ВЪЗДЪРЖАЛИ съдебна експертиза " - 64 от ГЕРБ, всички от Движение за права и свободи, 23 от Българска социалистическа партия и всички от " БГ Възход ".

Кристиан Вигенин:

27 " ЗА " - всички от Българска социалистическа партия и 2 от Политическа партия

31 " ПРОТИВ " - 1 от ГЕРБ, 2 от Движение за права и свободи, всички от " Възраждане " и 1 от Демократична България

181 " ВЪЗДЪРЖАЛИ съдебна експертиза " - 66 от ГЕРБ, 50 от Политическа партия, 34 от Движение за права и свободи, 19 от Демократична България и всички от " БГ Възход "

Петър Петров:

27 " ЗА " - всички от " Възраждане "

94 " ПРОТИВ " - 1 от ГЕРБ, 50 от Политическа партия, всички от Българска социалистическа партия, 18 от Демократична България

118 " ВЪЗДЪРЖАЛИ съдебна експертиза " - 66 от ГЕРБ, 3 от Политическа партия, всички от Движение за права и свободи, 1 от Демократична България и всички от " БГ Възход "

В началото на съвещанието претендентите за ръководител бяха четирима - номинацията на ГЕРБ Росен Желязков, Никола Минчев от Политическа партия, Кристиан Вигенин от Българска социалистическа партия и Петър Петров от " Възраждане ".

Кандидатурите се гласоподаваха по азбучен ред на първото персонално име. Ако никой от четиримата не завоюва повече от 50% от гласовете на присъстващите в залата депутати, ще се организира втори тур с двамата с най-силна поддръжка.

Победител от балотажа е този, който завоюва повече гласове.

" Осъзнавайки, че е належащо да се търси консенсус по фигурата на първия измежду равни, аз показах нашата кандидатура на всички групи. Едни одобриха поканата за диалози, други отхвърлиха среща, трети обявиха, че имат личен претендент. Всички, чувайки номинацията на ГЕРБ, обявиха, че тя е доста добра, Той е отличен правист, диалогичен човек, умел и уравновесен админ. Всички обявиха доверие и почитание ", сподели Десислава Атанасова, до момента в който представяше Росен Желязков.

Тя го разказа като човек, който " може да търси консенсус, да подсигурява съблюдаване на разпоредбите и да носи отговорност ".

Йордан Цонев разгласи, че Движение за права и свободи ще поддържа Желязков като представител на най-голямата група - Цонев разяснява, че единствено един път придвижването не е подкрепяло претендента на първата политическа мощ (през 2013 г.), тъй като тогава ГЕРБ е издигнало Цецка Цачева, на която Движение за права и свободи е желало оставката в предходния парламент.

Андрей Гюров показа кандидатурата на Никола Минчев, като уточни, че традицията да се избере ръководител от най-голямата парламентарна мощ не е спазвана в мощно фрагментирани парламенти.

" В такива обстановки е най-важно да се подходи мажоритарно предвид на персоналните качества на съответния претендент. Номинираме индивида, който се трансформира в знак на професионализма и диалогичността в 47 Народно събрание - българските жители разпознаха в него новия облик на българската политика, който да донесе по този начин мечтаната от всички смяна ", сподели Гюров.

Корнелия Нинова номинира Кристиан Вигенин като човек с " опит, който ще му разреши да провежда най-добре рабтоата в този фрагментиран парламент ".

" Вие се убедихте, че той поемаше ръководството на залата в най-трудни моменти и се справяше в обстановката - той беше и опора и наставник на младите сътрудници от Политическа партия. Ние се отнасяме с почитание към останалите претенденти, само че призоваваме за поддръжка за Кристиан Вигенин, който ще подсигурява съблюдаване на конституцията, гарантиране на правото на изложение и недопускане на нарушение на правата и достолепието на Народно събрание ", сподели тя.

Цончо Ганев показа претендента Петър Петров от " Възраждане " за ръководител на Народно събрание.

" От една страна за тази позиция е необходим експерт, въпреки това - да не организира политики на потъпкване на опозицията, както се случваше в годините на ръководство на ГЕРБ. В 47 Народно събрание опозицията отново беше мачкана ", разгласи Ганев.

Депутати от Политическа партия и Българска социалистическа партия към този момент дадоха сигнал, че са подготвени да си разменят поддръжка, в случай че съответният претендент успее да стигне до втория тур против Желязков.В поддръжка на Желязков застават ГЕРБ и " Български напредък ".
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР