Балонът с цените на имотите в България ще продължи да

...
Балонът с цените на имотите в България ще продължи да
Коментари Харесай

Балонът с цените на имотите да продължи да се надува, очакват брокери

Балонът с цените на парцелите в България ще продължи да се надува. Даже се чака ново внезапно повишаване, сигнализираха брокери.

" Постоянно се случва 9% приблизително повишаване на цените на парцелите в международен мащаб. За България от 2015 година статистиката е отчела над 70-80% растеж на цените за страната. Този % в София повишаването надминава 100%. Големите градове непрекъснато се развиват, понижават опциите за застрояване, усилва се търсенето ". Това съобщи Добромир Ганев ръководител на Националното съдружие " Недвижими парцели " в ефира на NOVA.

Относно информацията на Швейцарския институт за икономическа политика, който планува внезапно повишаване на парцелите в България Ганев счита, че това е допустимо. В изследването са взели участие 1400 интернационалните специалисти.

София е класирана на 129-то място измежду градове в Европа като цена на парцелите, изясни той. Очакванията за българската стопанска система са тази година да има растеж от към 1,5-2%, следващата година – 3,4%, а по-догодина с 4% растеж на Брутният вътрешен продукт, сподели Ганев. Той чака след първото тримесечие на 2024 година да има смяна в тази наклонност с очакване за влизане в еврозоната.

Само за година повишаването на ваканционните жилища по морето бележи растеж от над 15 %. Едновременно с това тече дейна ликвидация на парцели, притежавани от руснаци.

През първата половина на 2023-а е регистриран отлив на съветски вложения в недвижими парцели в размер на 7.3 млн. евро. Това демонстрират данните на Българска народна банка. Според статистиката макар повишаването на парцелите Варна е на челните места по продажба на парцели.

„ Ръстът за нас е сред 15 и 20%. Пазарът продължава да е добър ”, сподели Георги Радев, притежател на компания за недвижими парцели. По думите му за това лято цените се задържат в някакви равнища. Цените се подвигат с мудни темпове, само че има отчасти задържане, добави Радев. Според него повода някои руснаци, притежатели на парцели у нас, да ги продават, е затрудненото пътешестване до България.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР