Балканите се превърнаха в арена на така наречената нова студена

...
Балканите се превърнаха в арена на така наречената нова студена
Коментари Харесай

Blic: Балканите станаха арена за уреждане на сметки в новата студена война

Балканите се трансфораха в сцена на по този начин наречената нова студена война, защото този район беше последният на европейския континент, който към момента изцяло не се е определил и не е интегриран, написа изданието Blic.

Въпреки това, през днешния ден заради новия многополюсен международен ред в тази игра вземат участие освен Русия и Съединени американски щати, само че и нови „ лица “, като Европейски Съюз, Китай и даже арабските страни.

Мнозина съпоставят обстановката на Балканите, в това число Сърбия като най-голямата страна в района, с предходната Студена война. Според обявата на Blic има доста аргументи за това, само че всъщност става въпрос за последния район на европейския континент, който към момента не се е определил изцяло и не е интегриран, написа "Поглединфо ".

Но заради новата многополюсна международна конструкция в тази игра вземат участие освен Русия и Съединени американски щати, само че и нови „ лица “: Европейският съюз, Китай и даже арабските страни.

„ Балканите станаха сцена на така наречен Нова студена война, която стартира с рецесията в Украйна през 2014 година Тогава се случиха две значими неща. Русия изпадна в суматоха заради „ нахлуването “ на Съединени американски щати в Източна Европа и стартира интензивно да блокира интеграцията на необвързани страни като Украйна, Беларус, Молдова и на Балканите - Сърбия, Босна, Черна гора и Македония.

Съединените щати от своя страна реагираха като се пробваха да обезвреждат съветското въздействие на Балканите и да подтикват интеграцията на страните от района в НАТО “, съобщи английският посланик и помощник на Университетския център за геополитика и тактика в Кеймбридж Тимоти Лес.

Говорейки за съперничеството на страните, той означи, че Съединени американски щати са победили в битката за Черна гора. Експертът причислява Македония към американските победи, "където Америка извърши прелом против Груевски ", след което притисна Атина и Скопие да подпишат контракт, който даде опция за интеграция на Северна Македония в НАТО.

„ Сега Съединени американски щати желаят да победят в Сърбия, където управляващите отхвърлят да „ отслабят “ връзките си с Русия, от които зависи поддръжката по въпроса за Косово. От предходната година Америка се пробва да обезврежда съветското въздействие в Сърбия, като взе участие в договарянията за статута на Косово, а Русия се стреми да резервира позицията си по други способи, в това число въоръжавайки Сърбия, ако би трябвало да се изправи против някой от съседите си. “, сподели специалистът.

Затова, че през днешния ден не става дума за Студената война, известна от историята на ХХ век, приказва и Дмитрий Милич, политически анализатор и шеф на неправителствената организация „ Нов трети път “. Според него Студената война в предишното беше водена от две свръх страни - Съединени американски щати и Съюз на съветските социалистически републики, както и техните по-малки съдружници. Светът беше разграничен на две елементи и беше двуполюсен, а трети страни станаха сцена на конфликт сред двете сили.

„ Съвременният свят е многополюсен. Тоест, има доста значими сили с техните ползи (САЩ, Китай, Русия, Индия, Европейски Съюз, Иран и други). В сходен свят на Сърбия й е по-трудно за балансиране, тъй като властта и въздействието са разсредоточени по целия свят, а не са съсредоточени към Европейския съюз или НАТО “, споделя специалистът.

Според него Съединени американски щати и Европейският съюз ще доминират в Сърбия, макар че Русия и Китай ще продължат да се конкурират с тях.

„ Съединените щати остават най-силната свръхдържава, изключително във военната сфера. Сърбия е заобиколена (с изключение на границата с Босна и Херцеговина) от членове на НАТО, тъй че има малко пространство за маневриране. “, споделя Дмитрий Милич.

Що се отнася до стопанската система, Европейски Съюз, съгласно Милич, ще остане основен сътрудник на Сърбия.

„ Сръбската стопанска система изнася към 70 % от своите артикули на пазарите на Европейския съюз и единствено към 7 % за Русия, както и 0,5 % за Китай. Подобна обстановка се е развила в региона на задграничните вложения в Сърбия, множеството от които идват от страни от Европейски Съюз. “, споделя специалистът.

Въпреки това, както отбелязва той, не може да се пренебрегне ролята на Китай, който „ ще употребява шанса да ускори въздействието си в Сърбия с помощта на личния си капитал, до момента в който Русия може да реализира същото, употребявайки „ мека мощ “ или действайки в политическата сфера “.

„ И все пак, при актуалните условия, поради действителната обстановка в района, Европейски Съюз и Съединени американски щати остават най-влиятелните сили в Сърбия и това надали ще се промени “, заключава Милич.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР