Българското правителство отхвърли искането на руския посланик Елеонора Митрофанова за

...
Българското правителство отхвърли искането на руския посланик Елеонора Митрофанова за
Коментари Харесай

Руски експерт: Разривът на отношенията между Русия и България е почти неизбежен

Българското държавно управление отхвърли настояването на съветския дипломат Елеонора Митрофанова за анулация на експулсирането на 70 съветски дипломати от страната. Явно в този момент Москва ще предприеме радикална стъпка – да скъса дипломатическите връзки с България. Главното в това време е да се скъсат връзките единствено с България, само че не и с българите.

Още в края на пролетта Европейската комисия дефинира най-слабите звена в антируската верига на Европейски Съюз - България и Гърция. И там, и там бяха на власт изцяло правилни на Брюксел политици, само че народите им ги подвеждаха.

Въпреки абсолютния превес на „ вярната “ (т.е. антируската) позиция в локалните медии и дейната работа на проевропейските неправителствени организации, забележителна част от локалното население към момента се отнасяше добре с Русия или най-малко се противопоставяше на скъпоструващата икономическа борба с неяо.

Не може, толкоз доста пари похарчихме за агитация, - сюрпризирани и ужасени бяха европейските бюрократи. „ Със сигурност руснаците подкопават нашите старания. Необходима е незабавна чистка от съветски шпиони и сътрудници на въздействие “.

И стартира чистката.

В Гърция, където партията Нова народна власт на чистокръвния ученик на Харвард и Станфорд Кириакис Мицотакис е на власт, държавното управление зае радикална позиция без забележими проблеми, която включва всеобща продажба на оръжия на въоръжените сили на Украйна.

Протестите на популацията и стачките на пристанищните чиновници, отказали да работят с такива товари, бяха пренебрегнати. В същото време беше осъществено всеобщо експулсиране на съветски дипломати, а визовите центрове стопираха да издават визи на съветски жители, макар високата взаимозависимост на страната от туризма.

Зависимостта на България от Русия е още по-значима – енергийна. Въпреки това министър председателят на тази страна и някогашен жител на Канада Кирил Петков се хвърли в същия басейн - и не изплува.

Проруските митинги в България се оказват по-масови от тези в Гърция, а в ръководещата коалиция влизат социалистите, условно проруска партия, с корени в комунистическата партия на „ скъпия другар” Живков. Петков трябваше персонално да се изправи против националния яд, още по-лошо, той не можа да прокара през Народното събрание концепцията за доставка на оръжие на Украйна.

Накрая преди седмица същият парламент даже гласоподава избор на съмнение на Петков, което значи предварителни избори за България – четвърти за две години (по мнението на в. ВЗГЛЯД, договарянията за опцията за основаване на нова ръководеща коалиция всъщност са приключили).

Напълно допустимо е да не се завоюват още веднъж изборите от блока на Петков „ Продължаваме промяната” – в този момент обстановката не е същата, икономическата война с Русия коства скъпо на българската стопанска система. Затова не е изключено завръщането на дългогодишния министър председател Бойко Борисов - вотът на съмнение към държавното управление бе основан на първо място на гласовете на неговата партия ГЕРБ.

ГЕРБ е проамериканска, атлантическа, антируска, даже русофобска партия. Въпреки това, съгласно Петков, Борисов е влезнал в самобитен контракт с съветския дипломат, „ умел и „ политически разбиращ” посланик Елеонора Митрофанова. Тоест той приписа личния си неуспех на „ ръката на Кремъл “ – и реши да си отмъсти, като на потегляне шумно затръшна вратата за огромно наслаждение на Брюксел.

„ Прочистването “ на съветската дипломатическа задача, проведено от премиера в оставка, стана в действителност всеобщо и беше съвсем 10 пъти по-голямо от гръцкото: Петков реши да изгони 70 души, само че в това време трансферира отговорността върху спецслужбите, споделят, решението е мое, само че не е мое.

Това означаваше парализа на работата на съветската дипломатическа задача. Консулствата във Варна на Черно море и град Русе, най-голямото пристанище на река Дунав, ще би трябвало да бъдат затворени. Гнездото от " шпиони " и " политически интриганти " (според Брюксел и София) щеше да остане обезкървено - нямаше кой да работи и да провежда опозиция против общата европейска политика.

Митрофанова предизвести, че ответните ограничения на Москва ще бъдат " доста решителни ", в това число до спиране на дипломатическите връзки с България. Заплахата й прозвуча на самия връх - президентът Румен Радев, гневен зложелател на Бойко Борисов, настоя министър председателят да се съобрази с това, да оцени " последствията от ескалацията на рецесията " и да вземе взаимно с държавното управление решение, което „ ще отговори на условията на националната сигурност, дълготрайните ползи на България и хилядите български жители, живеещи в Русия “.

След това Митрофанова си разкри картите: или експулсирането ще бъде анулирано, или ще изпрати предложение до Министерство на външните работи за закриване на посолството в София, което ще докара до закриване на българското посолство в Руската федерация и на процедура до спиране на дипломатическите връзки.

„ Отговорност за по-нататъшните тежки последствия от тази стъпка носи държавното управление на Кирил Петков “, отсече Митрофанова.

Ултиматумът й изтече в петък. Правителството в оставка го пренебрегва - и настояването на Митрофанова отиде на площад Смоленская. Там ще се изследва и президентът ще вземе решение. И чувството е, че ще се съгласи с посланика - държавното управление на Петков от дълго време желае да се оправи с него.

Това не важи за българите като народ – те излязоха по улиците с думи на поддръжка за Русия, когато Западът се опита да сътвори чувството, че освен цяла Европа, само че и целият свят е против Русия. Българи митингуват пред съветското посолство, а в този момент - и на митинг против експулсирането на дипломати.

Руснаците видяха това и го оцениха, само че уви, в интервал на политическа борба е невероятно да се поддържа връзка непосредствено с хората посредством ръководителя на тяхното държавно управление. Затова руско-българските връзки, обвързани с кръв, религия и история, очевидно ще бъдат замразени до по-добри времена.

Кога ще дойдат тези времена и какви ще бъдат те - вземат решение българите. Най-малкото те ще би трябвало да изберат нов парламент, който от своя страна ще назначи ново държавно управление. И в случай че това държавно управление откри сили да се опълчи на външния напън и изпита предпочитание да пази националните ползи, то ще преобърне тази страница от връзките ни – тази страница, в която публични връзки няма.

Политическата стихия, която се развихри във връзка със събитията от последните четири месеца, поставя завършек на вътрешнополитическия спор в България по най-лошия метод от позиция на съветските ползи - с раздор. Но това е официално. По-важно е да не се не помни същността.

Но в действителност външната политика на Европейски Съюз се спъна точно в българския народ, което трансформира България в знак на съпротивата против брюкселската русофобия.

Политиците идват и си отиват. Животът на народите е доста по-дълъг.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР