Българското дружество за защита на птиците стартира нова мащабна мисия

...
Българското дружество за защита на птиците стартира нова мащабна мисия
Коментари Харесай

Три застрашени вида търсят земя под закрила

Българското сдружение за отбрана на птиците започва нова огромна задача за спасяването на три застрашени скотски типа: царски орел, ловджийски сокол и европейски лалугер. Няма да ги срещнем в града освен тъй като са извънредно редки, само че и тъй като тук не им е мястото. Трудно ще ги забележим и онлайн, тъй като броят им в природата е намалял фрапантно през последното столетие.

В момента гнездящите двойки царски орли в България са едвам 37. Статусът на типа в страната е сериозно заплашен най-много поради загубата на местообитания. Ловният сокол е показан в дивата природа на България от 2 гнездящи двойки. Работата за възобновяване на този в миналото постоянно срещан тип продължава десетилетия и сплотява напъните на доста организации. Европейският лалугер е тип, липсващ в редица европейски страни, в България към момента се среща в някои региони на страната, само че числеността му е намаляла фрапантно.



Ключов фактор за опазването и на трите типа е съществуването на уместно местообитание. " Днес знанията ни за връзката сред детайлите в природата ни е убедило, че мястото на всеки тип е незаменимо и заслужава да бъде непокътнато. Целта ни е да увеличим „ владенията “ на царския орел, ловния сокол и европейския лалугер в Сакар планина. Ако дружно съберем 100 000 лв., можем да осигурим почти 100 декара повърхност за тези три типа. Всеки дарен лев се равнява на един квадратен метър земя под заКрила ", пресмятат от Българското сдружение за отбрана на птиците.

Доброволците молят с обща помощ да се обособи територия от непокътнати пасища и ливади, които са от основно значение за лалугера. А процъфтяването на неговите колонии ще помогне на царския орел и ловния сокол да оцелеят по-лесно. 

Ползите за природата от възобновяване на пасища не се лимитират единствено до тези три типа - тревните местообитания, измежду които са пасищата и ливадите, са измежду най-застрашените на континента и са дом на хиляди типове растения, животни и гъби. Под крилата на орлите и соколите вирее голямо многообразие от други типове, а те всички са взаимносвързани, в това число и с хората.

Даренията за земя под заКрила могат да се създадат по няколко метода:

- непосредствено с карта на уеб страницата на Българско дружество за защита на птиците на

- с превод по банкова сметка

IBAN: BG55 RZBB 9155 1060 1073 29 BIC: RZBB BGSF Банка: KBC Банк България ЕАД

Титуляр: Българско сдружение за отбрана на птиците 

Основание: Земя под закрила+ телефон и имейл за връзка онлайн на platformata.bg
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР