Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) изразява дълбоко загриженост

...
Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) изразява дълбоко загриженост
Коментари Харесай

Защитени видове птици могат да пострадат заради заседналия кораб, алармира БДЗП

Българското сдружение за отбрана на птиците (БДЗП) показва надълбоко угриженост от бавното деяние на държавните институции и неналичието на потенциал в опитите да се реши казусът със заседналия транспортен съд край Камен бряг.

За нас е демонстрация на безнаказаност и цялостна липса на професионализъм осъзнато да се изсипват изкуствени торове в морето в опит да се разтовари корабът, споделят от сдружението.

Мястото на случая попада в " Натура 2000 ", зона " Калиакра ", която, с изключение на скални степни местообитания, включва и забележителна морска акватория.

На територията на „ Калиакра “ са открити над 310 типа птици, за 100 от които се изискват специфични ограничения за запазване на техните местообитания по Закона за биологичното многообразие.

От значение за Европейския съюз са 95 типа, включени в приложение 1 на Директива 79/409, както и огромен брой мигриращи типове птици. Изключително е смисъла на региона по време на миграция, защото е ситуиран на втория по величина прелетен път в Европа – Via pontica.

В СЗЗ „ Калиакра “ се намира последното огромно и относително добре непокътнато степно местообитание в Добруджа. Скалистите морски крайбрежия се населяват от една от двете в България гнездови колонии на качулатия корморан, тип, който зависи напълно от непокътнатите морски екосистеми.

Морската част на предпазената зона е местообитание на средиземноморския буревестник, тип, който също би бил обиден от увреждането на морските екосистеми.

Черно море е мощно застрашено от етрофикация - развой, който е провокиран от обогатяването на морските води с биогенни детайли и може да докара до повишен напредък, продукция и биомаса на фитопланктон, както и до утежняване качеството на водата и разнообразни промени в съотношенията и съществуването на дадени организми. Последиците от еутрофикацията водят до утежняване на екологичното положение на екосистемите, a Черно море е уязвимо от подобен жанр последици, заради огромния водосборен басейн и частичната си самостоятелност (затвореност).

Замърсяването на Черно море от разнообразни типове торове, спомага за плевел развой на еутрофикация във водния басейн. Разграждането на мъртвата органична материя намалява наличието на О2 в морската среда, което от своя страна може да докара до висока смъртност на живите организми. По този метод бива лимитиран огромна част от хранителния запас за предпазените типове птици, които населяват региона. Най-засегнати от този развой ще бъдат някои типове като корморани, потапници, гмурци, чайки.

Предвид на огромния екологичен риск настояваме за бързо и професионално решение на казуса със заседналия транспортен съд, без в допълнение замърсяване на морето.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР