Българско вино от немски сорт спечели златен медал от едно

...
Българско вино от немски сорт спечели златен медал от едно
Коментари Харесай

Триумф за българско вино на световен конкурс в Германия

Българско вино от немски вид завоюва златен орден от едно от най-престижните винени надпревари в света – Mundus Vini. Резултатите бяха оповестени във вторник вечерта.

Виното е New Bloom от Регент и се създава от избата в град Съединение New Bloom Winery.



Интересна детайлност е, че това е дебют за този артикул на интернационален конкурс. „ Щастливи сме, че успяхме да покажем силата на българския тероар. Тракийската равнина, където са лозовите ни масиви, дават опция на консервативните Дорнфелдер и Регент да разкрият капацитета си в едни запаметяващи се виновност “, разясниха от екипа на родната винарна. И си мечтаят един ден по този начин както светът приказва за новозеландския Совиньон блан или чилийското Каберне, винените критици да разпознават и българския Дорнфелдер или Регент от Тракия.

Освен златното отличие те завоюваха и други четири сребърни медала – за New Bloom от Дорнфелдер, за F2F (Совиньон блан), за F2F Каберне Совиньон и Сира и за розе F2F от Каберне Совиньон и Марселан. Последното завоюва единствено преди дни Златен ритон на Винария за най-хубаво розе от тазгодишна годишна продукция. „ Те са доста забавни като аромати и усет, малко по-различни от класическите Каберне Совиньон и Каберне фран. При нас тези сортове напряко полудяха “, описват технолозите на избата във връзка Дорнфелдер и Регент. И съпоставят новите за България сортове с Пино ноар като мирис и мекост, а като обагреност - с Каберне Совиньон и Сира.



В журито на състезанието Mundus Vini участваха 270 интернационалните винени специалисти от 44 страни. За шест дни те оцениха 6770 проби от 150 винени дестинации. Бяха раздадени 33 огромни златни медала, 1102 получиха златни оценки, други 1575 – сребърни. Mundus Vini е основан преди 17 години и от този момент до момента е един от най-важните винени състезания в света. Оценяването се прави на база 100-точковата система на Международната организация по лозата и виното (OIV).

В последните пет години New Bloom Winery е изцяло реконструирана, като към нея е построена нова лаборатория за следене и замерване на всички индустриални процеси. Използват се бъчви от френски дъб, съвременни ферментационни съдове и специфична технология за микровинификация, която разрешава бутилирането на бутикови серии виновност. Масивите на New Bloom Winery са ситуирани в най-слънчевата част на Тракия - землищата на селата Найден Герово, Правище и Драгомир.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР