Българският президент Румен Радев винаги е бил за усилен въздушен

...
Българският президент Румен Радев винаги е бил за усилен въздушен
Коментари Харесай

Русия ще поддържа ли миговете ни, или..., пита Радев в Букурещ

Българският президент Румен Радев постоянно е бил " за " интензивен въздушен надзор, стана ясно от думите му в отговор на въпрос на взаимната конференция след среща с румънския си сътрудник Клаус Йоханис във вторник, 15 март 2022 година

" Той ( засиленият въздушен надзор - б.р.) дава опция освен за по-голяма сигурност, само че и за по-добра подготовка на нашите екипажи . Но аз съм изрично срещу България да загуби тази дарба . Ако допуснем това заради безхаберие, незнание или истерична идеологизация на казуса, значи България да абдикира от отбраната на личното си въздушно пространство и от отговорностите си по отношение на груповата защита в НАТО ", уточни президентът.

Румен Радев напомни също по този начин за предстоящото забавяне в доставката на контрактуваните от България изтребители Ф-16 , които се чака да дойдат в страната ни след 2025 година Затова президентът прикани българското държавно управление и Министерството на защитата за неотложни ограничения и изясненост ще могат ли да поддържат до тогава изтребителите Миг-29 в Руската федерация или в случай че това не е допустимо, с поддръжката на друга или партньорска страна. " Ако и това не е допустимо, би трябвало да се търсят междинни решения с друга техника и различен метод най-малко до 2030 година. Това е национално виновната позиция ", акцентира още президентът.

Припомняме, по-рано денем военният министър пред БНР: " Ще разчитаме на нашите съдружници. Търсим варианти България да продължи да извършва задачата по Air Policing. Ние не охраняваме единствено българското небе, ние охраняваме и пространството на НАТО. Ако се постанова, ще го вършим и с наши съдружници ".

Идеята да бе застъпена и от някогашния боен министър в служебния кабинет " Райков " - Тодор Тагарев.
 НАТО изключва въвеждането на неразрешена за полети зона над Украйна
НАТО изключва въвеждането на неразрешена за полети зона над Украйна

Това щяло да насочи събитията " в неверна посока "

" Системата за сигурност в Европа, градена с десетилетия, рухва пред очите ни. Системите и пътищата за доставки, линиите за връзки, тяхното спиране, застрашаването на енергийната сигурност , налагането на невиждани до момента наказания на Русия, слагат нашите стопански системи и обществени системи пред голямо тестване ".

Войната в непосредствена непосредственост до нашите граници трансформира радикално средата за сигурност в района . Каквато и да е предисторията, какъвто и да претекстът за войната в Украйна, нищо не може да оправдае потъпкването на националния суверенитет на страната, жертвите, разрушенията и големите премеждия, съобщи президентът.

По думите на Радев всички тези процеси консолидират единството и решимостта на Европейския съюз и в НАТО за координирани дейности в целия набор на интернационалните връзки.

" Румъния и България споделят обща отговорност за реализираната под егидата на алианса система за степенувани ограничения за въздържане и защита за гарантиране на сигурността и стабилността в нашия район ", акцентира президентът.

Според държавния ни глава рецесията в Украйна е откроила изключително блестящо голямата нужда от всеобхватна съгласуваност сред Румъния и България - инфраструктурна, транспортна, енергийна, цифрова, софтуерна съгласуваност във връзка с нови тръбопроводи за доставка на гориво, изключително в положение на рецесия и военно състояние.

Той съобщи, че е извънредно време София и Букурещ да вземат енергични ограничения за превъзмогване на фрапантното закъснение на нашата съгласуваност през последните 30 година " Отдавна приказваме за мостове, автомагистрали, за железопътни връзки, за тръбопроводи. Тази война сподели ясно, че е извънредно време да вземем енергични ограничения и да преодолеем това закъснение ", безапелационен е Радев.

В рамките на двустранните диалози е конкретизирана и обща цел, с изключение на Шенген - Организацията за икономическо съдействие и развиване. " Там още веднъж сме дружно и мисля, че с общи старания в скоро време ще реализираме триумф ", добави Румен Радев.

Според румънските медии президентът Клаус Йоханис съобщи, че на равнище Северноатлантически алианс има механически диалози за основаване на съюзническа бойна група в Румъния , което демонстрира, че до края на пролетта може да има положителни изводи по този въпрос .

" Ние, Румъния и България, си сътрудничим доста тясно и добре във връзка с взаимната защита и НАТО. Сигурно си спомняте, че България играе доста значима роля в границите на многонационалната бригада, ние имаме доста положително схващане по тази тематика през цялото време . В момента се приказва за съставяне на бойна група, която съставлява непрекъснато наличие на НАТО в Румъния и е известно, че Франция разгласи, че ще стане рамкова нация за тази бойна група.

В рамките на НАТО се водят механически диалози по тази тематика и ние имаме вяра, че до до края на пролетта ще имаме положителни изводи във връзка с бойната група и тогава можем да създадем няколко обществени изявления по тази тематика ", посочи Клаус Йоханис в двореца Котрочени по време на взаимната конференция с българския си сътрудник Румен Радев по работна посещаване в Румъния.

Йоханис акцентира, че за Румъния и България е значимо да имат солидна въздушна полиция и солидна противовъздушна защита.

Държавният глава напомни, че в границите на Висшия съвет за защита на страната (CSAT) е утвърдено придобиването на самолети F16, множеството от които към този момент са в Румъния.

" Друга част към този момент са контрактувани и ще дойдат скоро ", сподели той.

Президентът посочи и положителното съдействие с България във връзка с въздушната полиция, като добави, че " Не имаме намерение да оставяме непокрита част от източния фланг ".AGERPRES

Президентите на Румъния и България Клаус Йоханис и Румен Радев разискаха във вторник диверсификацията на енергийните източници и транспортните направления на фона на напъните за понижаване на енергийната взаимозависимост от Руската федерация.

" С възходящата нужда от понижаване на енергийната взаимозависимост от Руската федерация, обсъдихме диверсификацията на енергийните източници и транспортните направления. Освен това подчертахме значимостта на бързото въвеждане в употреба на интерконектора България-Гърция. След като бъде приключен, това може да бъде обвързвано с към този момент настоящият водопровод BRUA за основния значим отвесен газов кулоар, с цел да стартира да действа ", сподели президентът Йоханис на взаимна конференция, извършена с българския му сътрудник в президентския замък Котрочени.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР