Българският представител в Европейския парламент и заместник-председател на ВМРО Ангел

...
Българският представител в Европейския парламент и заместник-председател на ВМРО Ангел
Коментари Харесай

Ангел Джамбазки сигнализира българските институции за нарушени права на българи в чужбина

Българският представител в Европейския парламент и заместник-председател на Вътрешна македонска революционна организация Ангел Джамбазки алармира Министерството на образованието и науката, Министерство на външните работи и Държавната организация за българите в чужбина във връзка със сигнал за дискриминация към наши сънародници от Босилеград, Цариброд, Република Молдова и Република Украйна. В проблема става въпрос за отвод от страна на Министерството на образованието и науката на Република България за класиране на претенденти за магистърски стратегии на хора, получили българско поданство или непрекъснато престояване, в родни висши образователни заведения.

Джамбазки упорства за незабавно преформулиране на Постановление № 103/1993 година за реализиране на просветителна активност измежду българите в чужбина, върху което е основан казусът, тъй като то слага нашите сънародници от Западните околности и Бесарабия в неизгодно състояние.
 Ангел Джамбазки: Маймуни биха се държали по-прилично от депутатите в последните два Народното събрание (ВИДЕО) Ангел Джамбазки: Маймуни биха се държали по-прилично от депутатите в последните два Народното събрание (ВИДЕО)
" Винаги съм преди всичко български представител. " Това съобщи в предаването Студио Actualno евродепутатът от групата на Вътрешна македонска революционна организация Ангел Джа...

В обстановка, когато страната ни е в демографска рецесия, популацията се топи, а приключването на образовани фрагменти продължава, е извънредно неправилно да се отблъскват искащите да останат и да се осъществят в България, още повече че те са наши братя. А да се принуждават да избират сред правото си на образование и правото на престояване в Родината не е в интерес на българския народен интерес, написа още Джамбазки в сигнала си до българските институции.

Той припомня, че българското национално малцинство в Западните околности е неразривно обвързвано със своето Отечество, поради което е сложено в изолираност от сръбската страна и неведнъж е обект на непозволено отнасяне от нейна страна. Въпреки това българщината там не съумява да бъде прекършена, а сънародниците ни в Босилеград, Цариброд и селата към тях са образец за почтени българи.

Те празнуват български празници, пазят българските обичаи, владеят български език, интересуват се от ставащото в България, а доста от тях работят и учат в рамките на нашата Родина. Това важи с цялостна мощ и за бесарабските българи. Затова съгласно Джамбазки лишаването им от правото на следващо образование в България е неприемливо и е неприятен сигнал към българите в чужбина, които желаят да се осъществят у нас.

Получаването на българско поданство или непрекъснати персонални карти на чужденци не значи, че учащият се е устроил в България и следва да бъде третиран като всеки различен български жител в опитите му да продължи образованието си в нашата страна. В икономическо отношение Западните околности са в отчайващо състояние и за множеството фамилии, изпратили студенти в Родината ни, това е мъжество от финансова позиция, добавя Джамбазки
 Зоран Заев: След изборите имаме добър късмет с България Зоран Заев: След изборите имаме добър късмет с България
След изборите в Република Северна Македония и в България има добър късмет да се откри решение за блокадата на македонската европейска ин...

Заместник-председателят на Вътрешна македонска революционна организация упорства за публична инспекция на сигнала от българските институции и предприемане на незабавни дейности, които да дефинират друг ред за банкет на обособени български общности и лица, с цел да бъде предоставена опция на висшистите, получили отвод за класиране, да аплайват на следващи класирания.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР