Българският парламент одобри в понеделник новото коалиционно правителство, съставено от

...
Българският парламент одобри в понеделник новото коалиционно правителство, съставено от
Коментари Харесай

La Estrella de Panamá: Избирайки Петков, българският парламент сложи край на кризата. Борисов е политически изолиран

Българският парламент утвърди в понеделник новото съдружно държавно управление, формирано от четири партии и водено от премиера Кирил Петков, с което завърши осеммесечната политическа рецесия с три парламентарни избори. 134-те депутати от обединението гласоподаваха " за " новия държавен началник, 104 депутати гласоподаваха "

" срещу ".

Изпълнителната власт се образува от партиите " Продължаваме Промяната " (ПП) на Петков, победител на изборите от 14 ноември тази година, социалистическата партия Българска социалистическа партия и двете протестни партии " ИТН " и " Демократична България ". “, които дружно имат болшинство от 134 измежду 240-те места в Народното събрание.

Против гласоподаваха депутатите от консервативната популистка партия ГЕРБ, която доминираше в българската политика през последното десетилетие, партията Движение за права и свободи и " Възраждане " - ултранационалистическа и проруска партия.

Петков посочи преди гласуването своите цели за новото държавно управление: нулева приемливост към корупцията, битка с бедността, напредък и икономическо развиване на страната.

В този смисъл той даде обещание " безспорна бистрота на всеки изхарчен лев " и че няма да има " човек, който да се усеща ваксиниран от и над закона ", визирайки някогашния министър председател Бойко Борисов, упрекнат в съдействие и толериране на локалната мафия.

„ Ще бъда пръв измежду равните. Само като екип можем да реализираме тези цели. Трябва да работим дружно против опозицията “, сподели Петков, 41-годишен предприемач и икономист, приключил образованието си в Канада и Съединени американски щати.

„ Убеден съм, че след четири години страната ще бъде напълно друго място “, сподели новият министър-председател на България, една от най-тежко засегнатите от пандемията на ковид европейски страни и където равнището на имунизация е изключително ниско - едвам 30% от популацията, написа още

Поради тази причина Петков прикани популацията да се имунизира против COVID-19.

„ Ваксинацията е единственият метод да се избегне затварянето на децата и възрастните у дома, и стопанската система “, сподели новият министър председател, който даде обещание да бъде човек, " непосредствен до всички ".

" Ще ме виждате постоянно по улиците на София. Възнамерявам да трансформира културата на това какво значи да си министър-председател. Ще вървя по земята и ще приказвам непосредствено с хората по улиците ", сподели той, откакто постави клетва като министър председател.

Политологът Антоанета Христова предвижда, че новото държавно управление няма да има обичайните 100 дни на приемливост, тъй като би трябвало неотложно да се оправи със здравната, икономическата и обществената рецесия, от която страда страната.

„ Вероятно тази изпълнителна власт няма да има доста дълъг живот, в последна сметка не повече от година, заради идеологическите разлики сред четиримата сътрудници “, сподели Христова пред частната телевизия bTV.

България, най-бедната страна в Европейския съюз (ЕС), организира три парламентарни избори тази година - през април, юли и ноември.

Разпокъсаността на Народното събрание и взаимното несъгласие попречиха на сформирането на изпълнителна власт в продължение на месеци, налагайки назначението на длъжностен кабинет, от който Петков и главният му съдружник Асен Василев се отдръпнаха, с цел да образуват новата партия Политическа партия.

Всичко това се случи след откриване на случаи на корупция и злоупотреби с власт от предходното държавно управление на популиста Бойко Борисов (ГЕРБ), който беше три пъти министър председател от 2009 година насам.

Дискредитиран и с голям брой обвинявания в корупция и непосредственост с мафията, и икономическата олигархия, Борисов е политически изолиран, некадърен да реализира парламентарно болшинство.

Превод и редакция: Мира Ереева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР