Българският олимпийски комитет и посолството на Швейцария у нас пожелаха

...
Българският олимпийски комитет и посолството на Швейцария у нас пожелаха
Коментари Харесай

Пожелаха успех на младите български олимпийци и на Лозана 2020

Българският олимпийски комитет и посолството на Швейцария у нас пожелаха през днешния ден триумф на младите ни олимпийци и на игрите в Лозана 2020.

Домакините на взаимното събитие Стефка Костадинова - ръководител на БОК и госпожа Мюриел Берсе Коен - дипломат на Швейцария, приветстваха гостите в Музея на спорта, измежду които бяха зам.-министърът на младежта и спорта Стоян Андонов, ръководителят на парламентарната комисия за децата, младежта и спорта Славчо Атанасов, отрасловият зам.-председател на БОК за зимните спортове Цеко Минев, други членове на управата на БОК, български участници на идните игри в Лозана, десетки олимпийски, международни и европейски медалисти, изтъкнати спортисти, треньори и деятели, публицисти, дипломати, политици, представители на бизнеса и културата.

На церемонията бе, несъмнено, и Йодли - талисманът на игрите, които съчетават спортно състезание, просвета и обучение в достоверен празник на спорта с неповторима атмосфера, оповестява bgolympic.org. Огънят на Третите юношески олимпийски зимни игри ще озари Лозана от 9 до 22 януари идната година. След Инсбрук 2012 и Лилехамер 2016, бъдещите спортни звезди на планетата се събират в този момент още веднъж под олимпийския байрак с цел да дефинират най-хубавите в белите дисциплини.

В огромното спортно събитие и културен фестивал ще се включат участници на възраст от 15 до 18 години. "Този нов план на МОК - олимпиади за младите - се разви единствено за няколко години със забележителен триумф. БОК също влага, и то доста от дълго време, в сходни конгреси със своите юношески фестивали, тъй като те са отдадени на бъдещите генерации, на които принадлежат идните дни. Искам да благодаря на министър-председателя Бойко Борисов и на министъра на младежта и спорта Красен Кралев, които осигуриха всичко належащо за подготовката на нашите млади гении. Нека пожелаем триумф на българските спортисти, отвоювали правото да започват в тези най-елитни и известни международни надпревари, да благодарим на техните треньори, на хората от щабовете и федерациите, на всички, спомогнали за класирането. Сам по себе си този факт е една значима победа. Сега за Лозана се класираха 18 български състезатели в осем спорта, участниците ни са с 6 повече от преди 4 години в Лилехамер, " сподели в приветствието си Стефка Костадинова.

Посланик Коен подсети за здравите и дългогодишни българо-швейцарски спортни връзки. В далечната 1894 година Луи Айер, "швейцарецът с българско сърце ", и неколцина швейцарски учители по гимнастика идват в България по покана на тогавашното Министерство на просвещението, с цел да положат основите на модерния спорт и физическото образование на новата самостоятелна страна. Те вкарват бокс, повдигане на тежести, битка и други спортни дисциплини в България. Един от тях - Шарл Шампо, е първият представител на България, взел участие в първите съвременни Олимпийски игри в Атина през 1896! Г-жа Коен подари на Стефка Костадинова плюшения маскот Йодли, амулет на игрите в Лозана.

От своя страна Стефка Костадинова връчи на посланика плюшения лъв, знак на силата на българите, който се дава на всеки наш олимпиец с пожелания за триумфи и победи. Младежките олимпийски зимни игри в Лозана включват 8 спорта, 16 дисциплини и 81 спортни събития. Те имат упоритостта да насърчат младежите да възприемат и популяризират позитивните полезности на спорта: почитание към другите, себе си и заобикалящата ни среда; другарство сред хора и култури; себераздаване, както и да станат посланици на спорта по света.

В игрите ще вземат участие 1880 състезатели от целия свят, в това число и 18 млади българи в осем спорта. Сред тези, които пожелаха триумф на младите ни олимпийци и на Лозана 2020 бяха още Велико Великов и Рето Зайлер. Великов е първенец по конен спорт, златен медалист от Спешъл олимпикс в Лос Анджелис 2015 и Абу Даби 2019, същински образец за хората с увреждания, с които страната се гордее и е по-силна. Швейцарецът Рето Зайлер е капитанът на българския народен тим по кърлинг, който завоюва сребърен орден на Европейското състезание през 2018 (Б-група). Техните поздравления бяха самобитен знак на дългогодишните българо-швейцарски спортни връзки. "Спортът не е единствено достижения, той е запознанства, контакти, метод на живот. Важно е присъединяване - даже и без орден, ти надскачаш себе си, " сподели Великов.

Неговото обръщение бе продължено от Зайлер, който възпламени залата с прочувственото си слово: "Луи Айер донесе тук в България освен спорт, той донесе същинска пристрастеност за спорта. Това е ентусиазъм за децата, за младите, за хората от всички възрасти. Участвайте в този момент и вие в Лозана със пристрастеност и ентусиазъм, " съобщи Зайлер. Срещата в Музея на спорта приключи с обща фотография, доста селфита и пожелания: "На добър час и триумф, млади български олимпийци. На добър час, Лозана 2020! "
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР