Българският комисар по цифровата икономика и общество обяви одобрението на

...
Българският комисар по цифровата икономика и общество обяви одобрението на
Коментари Харесай

Странджанският манов мед вече е със защитено наименование за произход


Българският комисар по цифровата стопанска система и общество разгласи утвърждението на Генерална дирекция " Земеделие и развиване на селските региони " на Европейската комисия на кандидатурата за регистрация на Странджанския манов мед като предпазено название за генезис.

Тя заяви положителната вест при откриването на Световен симпозиум по мановия мед: 10 години по-късно, който се организира в Царево. Следващата стъпка е издание на═ спецификацията на продукта в Официалния вестник на Европейски Съюз през есента и в случай че няма възражения, Странджанският манов мед ще бъде вписан в регистъра при започване на идната година.

" Тази регистрация съставлява опция за усилване на развиването на локалното произвеждане на пчелен мед, производителите могат да получават по-добра цена за продукта си и да се отличават на пазара.═ Гордея се с пчеларя от Царево Манол Тодоров и всички останали пчелари, с които дружно работим неповторимият артикул Странджански манов мед да се трансформира в още една емблема на България ", съобщи комисар Габриел.

Тя приветства уредниците на Световния симпозиум по мановия мед от Сдружение „ Страджански манов мед “ с ръководител Манол Тодоров, община Царево, кмета Георги Лапчев и Фондация " Златен мед " за положените старания за организирането на огромното събитие, чийто хазаин след 10 години още веднъж е Царево. Мария Габриел поздрави и българската пчеларска общественост, наблягайки положителната взаимна работа през годините.

" С българските пчелари дружно демонстрираме години наред на цяла Европа, че можем да бъдем смели в отстояването на идеята за по-достойно място на пчеларския бранш. Корените на моята поддръжка за идеята е мощната ми религия в пчеларите. Ангажиментът ми остава същия и в този момент, като комисар по цифровата стопанска система и общество, и съм стимулирана новите подходи и принадлежности в ресора ми да бъдат в работа за опазване на здравето на пчелите и на труда на пчеларите ", сподели още при откриването на симпозиума Мария Габриел.

На събитието бяха разисквани и проблемите в сектора и обстановката у нас. Сред главните тематики се открои въпросът за високата смъртност при пчелните фамилии. Фестивалът предложи на посетителите мед и пчелни артикули от всички краища на България. Сред концепциите на уредниците беше да се увеличи информираността на потребителите на мед.

Участниците в симпозиума обмениха и обобщиха значима информация за пчеларската общественост у нас и в чужбина. Друга значима тематика за участниците във форума визира един по-различен пчелен артикул — пчелният пъстър прашец.

„ Странджанският прашец е от най-качествения прашец в света въобще. Тук присъщото е, че пчелите го събират от диворастящи шубраци, треви и дървесни типове. Липсват полено-технически култури и в прашеца се съдържа полено-памуклийка. Това е растението, което съдържа най-вече полихронови съединения. Другото, което е значителното е, че незабавно откакто записваме странджанския манов мед като предпазено название за генезис, ще се опитаме да записваме още един артикул — странджански пъстър пчелен прашец. С две предпазени имена за генезис ние ставаме водачи в Европа.”, показа ръководителят на съдружие „ Странджански манов мед” Манол Тодоров, представен от БГНЕС.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР