Българският износ се е удвоил за период от десет години

...
Българският износ се е удвоил за период от десет години
Коментари Харесай

Министерство на икономиката се похвали с удвоен - 56 млрд. лв. износ за 10 години

Българският експорт се е удвоил за интервал от 10 години и през днешния ден към този момент надвишава 56 милиарда лева годишно, разяснява заместник-министърът на стопанската система Александър Манолев по време на откриването на конгрес за световни макротенденции и отражението им върху конкурентоспособността на ЦЮИЕ.

" За същия интервал следим сериозен растеж на българската стопанска система. Трудно е това да бъде измерено тъкмо, само че в случай че вземем данните за растежа на Брутният вътрешен продукт ще забележим, че за 10 години той е повишен с към 30 милиарда лева ", изяснява той.

По думите му в топ 10 на страните, за които осъществяваме експорт, има единствено една страна, която е отвън Европейския съюз - прилежаща Турция. " Въпреки положителните връзки с всеки от съседите ни, към момента имаме необработен капацитет в икономическата сфера ", добавя Манолев и дава образец със Северна Македония, където тази година е възобновено Търговското ни посланичество.

Манолев разяснява и идната индустриална гражданска война, в която навлиза човечеството - " Индустрия 4.0 ". " В икономическата сфера единственият метод да бъдем от страните, които ще завоюват от нея, а не от тези, които ще изгубят, е да сътворяваме доста, още по-силни връзки със прилежащите ни страни ", добави той.

Конференцията е 15-то издание от серия тематични конференции " Конкурентоспособност на българската стопанска система ".

Форумът се концентрира върху две макротенденции - методът, по който автоматизацията и дигитализацията слагат на тестване парадигмата за евтината работна ръка; и какви са евентуалните последици от разтърсванията в световната търговия върху дребни отворени експортноориентирани стопански системи като България.

През 2018 година са направени вложения за над 200 млн. лв. в фабрики свързани с автомобилостроенето, които ще разкрият 3200 нови работни места в страната, изясни заместник-министърът на стопанската система Лилия Иванова на конференция за дизайн в аутомотив бранша.

Тя разяснява, че в последните години развиването на аутомотив бранша в България е извънредно позитивно и все по-динамично, а страната ни се е трансформирала в атрактивна капиталова дестинация в автомобилостроенето.

По думите й в бранша към този момент има 220 компании, в които работят над 50 000 души, произвеждащи съставни елементи за всеки от огромните международни производители на коли.

" Очакваме позитивната наклонност на развиване да продължи и през тази година, като се има поради, че сега се работи по нови 8 плана на евентуални вложители от бранша ", добавя Иванова.

Тя разяснява положителните стопански взаимоотношения с Италия. " Близо пет милиарда евро е стокообменът сред двете страни през 2018 година, което прави италианската страна втори търговско-икономически сътрудник на страната ни за миналата година ". /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР