Българският и македонският министри на отбраната Драгомир Заков и Славянка

...
Българският и македонският министри на отбраната Драгомир Заков и Славянка
Коментари Харесай

Македонският военен министър иска обучение на военни лекари в нашата ВМА

Българският и македонският министри на защитата Драгомир Заков и Славянка Петровска разискаха разширение на съдействието в областта на сигурността, в това число и с нови военни учения и стратегии за военни лекари.

По време на визитата на северомакедонският министър Петровска в София са били обговорени тематики като сигурността след нахлуването на Русия в Украйна, сигурността на Западните Балкани и военните учения , заяви БНР.
 Петков прикани Радев да свика КСНС за договарянията със Северна Македония
Петков прикани Радев да свика КСНС за договарянията със Северна Македония

Той акцентира, че българското държавно управление няма да направи нищо

Със съдействието си в НАТО България и Северна Македония би трябвало да покажат, че Балканите не са " барутният погреб на Европа ", обясни българският защитителен министър. Заков единствено един път загатна поддръжката на страната ни за " евро-атлантическото участие на Република Северна Македония ", без да назове парливата тематика за отваряне на договарянията за участието на Република Северна Македония в Европейски Съюз.

България постоянно е подкрепяла евроатлантическата ориентировка на Северна Македония, съобщи министър Заков , както напомни, че страната ни е подкрепила участието на Скопие в Алианса.
 Евродепутатите желаят България и Северна Македония да решат настрана разногласието за кражбата на историята ни
Евродепутатите желаят България и Северна Македония да решат настрана разногласието за кражбата на историята ни

Натискат за отваряне на договарянията и на Албания, и на РСМ

" Имаме една доста ясна задача пред нас и пред нашите бъдещи генерации, в никакъв случай повече Балканите, може би в част от Западните Балкани, да не бъдат споменавани като барутния погреб на Европа. Има много съществени опасности пред страните от Западните Балкани, пред района, в който са нашите страни, тъй че като страни членки на НАТО, както споделих, ние би трябвало да създадем всичко належащо войната в Украйна да не се популяризира отвън границите на Украйна ", сподели Драгомир Заков.

Македонският му сътрудник Петровска сподели, че България има съдружник на западната граница .

" Непровокираната експанзия против самостоятелна и суверенна Украйна потвърждава, че няма дълготраен мир . Мирът и стабилността са нещо, за което би трябвало да работим всички дружно. Република България има на западната си граница съдружник, с който дружно гради груповата сигурност ", изясни македонският министър на защитата.

Посещението на Славянка Петровска става ден откакто в България беше американският държавен секретар и еврокомисарят по . В края на визитата си той написа, че ще се върне след три седмици, с цел да потърси единодушие от България за начало на договарянията. Министърът на защитата на РСМ също не засегна тематиката за разширението.
 Радев: Неуместно е Северна Македония да ни слага ултиматуми
Радев: Неуместно е Северна Македония да ни слага ултиматуми

Аз удържах на този напън, служебното държавно управление удържа, да забележим постоянното

Република Северна Македония е член на НАТО от 2020 година и оттогава става по-интензивното съдействие на военните от двете страни и участията в взаимни учения. Очаква се български военни да отидат на обучение в взаимния център " Криволак ".

От години македонски офицери се образоват в нашата военна академия " Г. Раковски " в София. Очаква се македонски военни медици да се образоват във Военномедицинската академия в София и във Военноморското учебно заведение във Варна .
 На релсите към Европейски Съюз Петков желае да качи и Северна Македония, и Договора за съдействие
На релсите към Европейски Съюз Петков желае да качи и Северна Македония, и Договора за съдействие

Даваме пътя на РСМ към Европа, само че този път е постлан с ясно рамкирани условия

Двамата министри са разискали и тематиката за военните гробища на територията на районен съд Македония . Около 500 български военни монументи от Балканските войни, Първата и Втората международна има там .

До февруари 2022 година нямаше двустранна експертна комисия за описването им . Преди време се дебатираше вид България да поеме защита на въздушното пространство на Република Северна Македония, само че въпросът беше отсрочен, а по-късно войната в Украйна пренареди целите.
 България скастри РСМ поради сменения монумент в Клепач
България скастри РСМ поради сменения монумент в Клепач

Министерство на външните работи привика македонския дипломат поради опита за " пренаписване на историята "

Допускаше се присъединяване на районен съд Македония и в плана за придобиване на 3D радари за армията ни , само че след срещата двамата военни министри избраха да дадат единствено изказвания.

След диалога със своя сътрудник Драгомир Заков северомакедонският министърът на защитата Славянка Петровска се среща и с депутати от комисията по защита.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР