Българският газопреносен оператор “Булгартрансгаз ЕАД ще анализира всички възможности да

...
Българският газопреносен оператор “Булгартрансгаз ЕАД ще анализира всички възможности да
Коментари Харесай

“Булгартрансгаз” обмисля да инвестира във втори терминал за втечнен газ в Гърция

Българският газопреносен оператор “Булгартрансгаз ” ЕАД ще проучва всички благоприятни условия да влага във втори терминал за полутечен газ в Гърция. Това разгласи изпълнителният шеф на „ Булгартрансгаз “ ЕАД Владимир Малинов по време на присъединяване си в „ 23-ата Световна среща на върха за втечнения природен газ “ (23nd World LNG Summit & Awards ”), която се организира в Атина, оповестиха от пресцентъра на сдружението.

Във форума, на който хазаин е Министерството на околната среда и енергетиката на Гърция, вземат участие годишно представители на водещи интернационалните газови компании, които разискват опциите за развиване на пазара на полутечен природен газ. “Булгартрансзгаз ” е съакционер с 20% в изграждащия се терминал за полутечен газ в Александруполис. Очаква се основната инфраструктура да бъде въведена в употреба при започване на 2024 година

Плаващата платформа за терминала напусна корабостроителницата на Keppel Corporation в Сингапур и се чака да дойде в Александруполис в средата на м. декември. Новината беше оповестена от посланика на Съединени американски щати в Гърция Н. Пр. Джордж Цунис и доказана от Малинов, като член на борда на шефовете на плановата компания Gastrade S.A.

По думите му ролята на втечнения природен газ е решаваща и се чака делът му в енергийния микс да продължи да нараства. В тази връзка газопреносните оператори по Вертикалния газов кулоар създават планове за прибавен потенциал, които да отговорят на покачвания интерес за транспорт на природен газ от юг на север. „ Свързването на газопреносните мрежи на Гърция, България, Румъния и Унгария и обезпечаването на техническа опция за двупосочен транспорт на природен газ ще даде опция по най-ефективен метод да се усили преносът на спомагателни количества полутечен природен газ “, добави Малинов.

“За да отговорим в целокупност на потребностите на пазара предвиждаме до края на 2024 година да приключим и разширението на подземното газово вместилище в Чирен. Синергията на плановете по Вертикалния кулоар, терминала в Александруполис и разширението на ПГХ Чирен ще обезпечи нужните условия за доставки на по-големи размери LNG освен за пазарите в Гърция и България, а и за целия район, в това число Сърбия, Северна Македония, Украйна и Молдова “, сподели Малинов./БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР