Българският евродепутат Андрей Ковачев (Европейска народна партия/ГЕРБ) беше избран за

...
Българският евродепутат Андрей Ковачев (Европейска народна партия/ГЕРБ) беше избран за
Коментари Харесай

Андрей Ковачев бе избран за един от 10-те зам-председатели на групата на ЕНП

Българският евродепутат Андрей Ковачев (Европейска национална партия/ГЕРБ) беше определен за заместител на Манфред Вебер в Председателството на групата на ЕНП - най-голямата в Европейския парламент, след скрито гласоподаване с бюлетини.

Ковачев и останалите девет заместници ще дават отговор за ръководенето на групата по време на пленарните съвещания на Европарламента. Освен това те я съставляват пред външни фигури и приготвят главните посоки в политиката и значимите решения за тактиката на групата.

Манфред Вебер, който е водещият претендент на ЕНП за ръководител на Европейската комисия, бе избран отново за парламентарен водач на ЕНП, заяви ДПА. Говорител посочи, че Вебер е бил определен с всички от 156-те годни гласа.

ЕНП завоюва първото място на изборите за Европейски парламент, само че делът на местата й понижа от 216 до 179, което затруднява намирането на болшинство в Народното събрание за поддръжка на кандидатурата на Вебер.

Той не е доста известен измежду водачите на Европейски Съюз. Те би трябвало да предложат претендент, за който да гласоподава Европарламентът. Френският президент Еманюел Макрон, който се съюзи с либералите в институцията, е срещу неговата номинация. Сложните договаряния към този момент текат, а ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск се надява на решение в идващите седмици.

Вебер, който идва от баварската сестринска партия на християндемократите на канцлера Ангела Меркел, управлява групата на ЕНП в Европейския парламент от 2014 година Това е най-високия политически пост, който в миналото е заемал.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР