Българският енергиен холдинг е „на червено“ с 2,5 млрд. лева,

...
Българският енергиен холдинг е „на червено“ с 2,5 млрд. лева,
Коментари Харесай

Държавната енергетика пред дългова спирала с 2,5 млрд. лева борчове

Българският енергиен холдинг е „ на алено “ с 2,5 милиарда лв., като се натрупат задължения за решение на краткосрочните проблеми на губещите сдружения в държавната енергетика и досега не е имало ясна тактика по какъв начин пробойните в системата да бъдат запушени. Това изясни на брифинг отрасловият министър Андрей Живков, като акцентира, че екипът на Теменужка Петкова (ГЕРБ) по никакъв метод не е дал сигнал за проблемите при промяната на властта.

Още при започване на конференцията той уточни, че БЕХ е бил основан през 2008 година за с огромните си активи да има достъп до финансиране, „ само че вместо да развива стратегически планове, които да го трансфорат в районен състезател, употребява тези финансирания, с цел да взема решение настоящи проблеми в енергетиката “ и „ това е типичен образец за път към дългова серпантина, от който изходите сами знаете, че не са приятни “.

Така, да вземем за пример, Националната електрическа компания е с над 2 милиарда лв. отговорности най-вече към БЕХ и страната, „ отговорности, които не се обслужват постоянно, единствено се предоговарят без никаква визия по какъв начин такава компания би могла да оперира на напълно либерализиран пазар, в който следва да влезе България “.

580 млн. лв. дължи на БЕХ Топлоелектрическа централа „ Марица-Изток 2 “, като там огромен фактор е растящата цена на въглеродните излъчвания и се постанова БЕХ да финансира закупуването на квоти и още веднъж „ нищо дълготрайно не е планувано за решаването на проблемите “.

„ Състоянието на Топлоелектрическа централа „ Марица-Изток 2 “ незабавно дава отражение и на положението на мини „ Марица-Изток “, там, вследствие на това, че тецът не заплаща в точния момент въглищата, пораждат ликвидни проблеми за мините, като се стига даже до усложнения на изплащането на заплатите “, уточни министър Живков.

Силно задлъжнява „ Булгартрансгаз “ поради огромния план за уголемение на газопреносната мрежа за към 2,6 милиарда лв. (т.нар „ Балкански поток “ – б.р.). „ Принципно да се вършат такива капиталови планове по никакъв начин не е зле, само че когато концепцията е да има увеличени парични потоци най-после. Ние, за късото време, за което сме тук, имахме опцията да огледаме някои данни – имаме обосновани подозрения в това, че рентабилността на плана не е такава, каквато е показана на обществото “, призна енергийният министър.

„ Булгаргаз “, който е публичен снабдител на газ и страна по договорите за доставка, се трансформира „ във финансово несигурно сдружение “ поради ликвидните си усложнения. Причина за тях е „ Топлофикация-София “, която е най-големият клиент, само че не заплаща отговорностите си. БЕХ е цедирал към 760 млн. лв. отговорности на топлофикацията към „ Булгаргаз “ през последните години.

При сегашните преференциални лихвени проценти, тегленето на нови и нови борчове коства по 100 млн. лв. на година на нашата страна.

Освен това енергийният холдинг е прибегнал към изтегляне на ексклузивен дял от печелившите сдружения като АЕЦ „ Козлодуй “ и Електроенергийния систематичен оператор, като в тази ситуация на ЕСО мениджмънтът е предизвестил, че, в случай че това продължи, може да бъде застрашена капиталовата стратегия на сдружението.

Андрей Живков разгласи, че за късото си време на поста дружно с екипа си ще приготви съответни ограничения за стабилизиране на сдруженията в енергетиката, в това число рефинансиране на отговорности против ясни проекти за промени. Ще се търси и опция за „ отпушване “ на всички средства, предлагани от Европейска комисия, а също по този начин и секторът ще бъде по-силно показан в Плана за възобновяване. От „ Топлофикация “ е пристигнало заричане, че ще стартира да заплаща, само че министърът акцентира, че чака съответни дейности.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР