Българският енергиен холдинг (БЕХ) и дъщерните му дружества Булгаргаз и

...
Българският енергиен холдинг (БЕХ) и дъщерните му дружества Булгаргаз и
Коментари Харесай

БЕХ оспорва голямата глоба от ЕК, отрича всякакви злоупотреби

Българският енергиен холдинг (БЕХ) и дъщерните му сдружения " Булгаргаз " и " Булгартрансгаз " ще апелират решението на Европейската комисия и наложената им санкция от 77 млн. евро.
Дружествата отхвърлят да са злоупотребили с господстващо състояние на българския газов пазар и упорстват решението на Европейската комисия и наложената глоба да бъдат анулирани, оповестяват от холдинга.
През декември Еврокомисията санкции БЕХ и дъщерните му компании с претекста, че непозволено блокират достъпа на съперници до основна газова инфраструктура в България, нарушавайки антитръстовите правила на Европейски Съюз.
Сагата стартира още през 2011 година, когато частната компания „ Овергаз “ се оплака пред Европейска комисия, че държавните компании непозволено лимитират достъпа ѝ до газовата инфраструктура и пазара на газ в България.
Проверката на Брюксел заключи, че БЕХ е употребявал господстващото състояние на " Булгартрансгаз ", с цел да отбрани монопола на " Булгаргаз " при доставките на газ. „ Булгаргаз “ се е презапасявал с потенциал по единствения газопровод за импорт, транспортиращ газ през Румъния за България, с цел да не може той да бъде употребен от евентуални съперници.
Според Европейска комисия в интервала сред 2010 и 2015 година групата БЕХ е блокирала достъпа до следната газова инфраструктура: вътрешната газопреносна мрежа на България; единственото газохранилище в България (Чирен) и единствения газопровод за импорт на газ в България, който е бил напълно запазен от БЕХ.
Без да имат достъп до тази съществена инфраструктура, за евентуалните съперници е било невероятно да навлязат на българския пазар за доставки на газ на едро в България. Това е попречило на развиването на конкуренция и е осигурило съвсем монополно състояние на " Булгаргаз ", настояват от Европейска комисия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР