Българските ученици нямат достатъчно познания за гражданската активност и не

...
Българските ученици нямат достатъчно познания за гражданската активност и не
Коментари Харесай

Гражданското образование не е на ниво в България, сочи международно проучване

Българските възпитаници нямат задоволително знания за гражданската интензивност и не вършат връзка сред дейностите на институциите и законните способи за цивилен надзор върху тях. Това демонстрират част от резултатите от Международно проучване за гражданското обучение, които бяха оповестени през днешния ден.

Проучването е извършено през 2016 година измежду осмокласници от 3800 учебни заведения в 24 страни, в някои от които има обособен предмет за гражданско обучение, а в други - не. В проучването са взели участие 2966 възпитаници от 147 учебни заведения в България.

Средният резултат на българските възпитаници в изследването за гражданското обучение е 485 точки, което е под междинното равнище от 517 точки. Резултатите са близки до тези на учениците в Латвия (492 точки), Малта (491 точки), Чили и Колумбия (по 482 точки). Страните попадат в група Б по гражданско обучение (според показателите на изследването), т.е. учениците имат съществени знания за демокрацията като политическа система и схващат метода, по който институциите би трябвало да бъдат употребявани да пазят публичните ценности; схващат каква е ролята на упражняването на правото на глас за опазване на представителната народна власт и знаят какво е гражданско общество.

За разлика от тях обаче учениците с най-хубави резултати (група А съгласно индекса) могат да вършат връзки сред процесите в политическите организации и институциите и законните способи те да бъдат следени. Освен това съумяват да генерират точни хипотези за мотивацията и резултатите от политиките на другите институции и гражданските дейности. В тази група попадат осмокласници от страни като Дания (586 точки), Република Китай (581 точки), Швеция (579 точки), Финландия (577 точки), Норвегия (564 точки), Естония (546 точки), Русия (545 точки) и други

 Гражданското обучение не е на равнище в България, сочи интернационално изследване

В България, както и в международен мащаб, девойките (средно 505 точки съгласно прочуването) имат по-добро гражданското обучение от момчетата (средно 468 точки съгласно проучването). От 2009 година насам, когато е извършено последното такова изследване, гражданското обучение у нас се усъвършенства - междинният брой на точките се усилва с 19.

За сметка на по-лошите знания българските възпитаници са едни от първите по участия в доброволчески акции. Близо половината от запитаните възпитаници от България, Колумбия, Доминиканската република и Перу дават отговор, че са взели участие в такива. В другите страни процентът е към 10%.

В 11 страни се счита, че гражданското обучение би трябвало да е обособен предмет. В други девет, измежду които и България, че то би трябвало да е спомагателна активност в учебните заведения.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР