Българските тинейджъри са на първите места по консумация на алкохолни

...
Българските тинейджъри са на първите места по консумация на алкохолни
Коментари Харесай

15-годишните деца в България са на второ място по консумация на алкохол в Европа | Изследване на Световната здравна организация

Българските тинейджъри са на първите места по консумация на алкохолни питиета и цигарени произведения. Всяко пето (20%) от момчетата и 13% от девойките на 13-годишна възраст у нас постоянно пият алкохол най-малко един път седмично.

Това слага България преди всичко по този индикатор съгласно представително изследване на Световната здравна организация, извършено в 42 страни основно в Европа. То обгръща 220 000 младежи на възраст 11, 13 и 15 години от 40 европейски страни, Израел и Гренландия. Проучването е правено в интервала септември 2013 – юни 2014, споделя Dnevnik.bg.



В категорията на 15-годишните България е на второ място по консумация на алкохол сред подрастващите. 32% от момчетата и 17% от девойките на тази възраст пият най-малко един път седмично, като пред нас е само Малта. Най-трезвени са младежите в Исландия и Норвегия. България заема шампионата и по брой 13-годишни. 19 % от момчетата и 13 % от девойките България декларират, че за са се напили за първи път преди да навършат 11 години. По този индикатор се нареждаме на трето място, като преди нас са единствено балтийските републики Естония и Литва.

15 и надлежно 10 % (момчета/момичета) от 13-годишните ни са изпитвали алкохолно замайване два или повече пъти в живота си. Това още веднъж слага България на първото място в класацията.

България заема шампионата измежду европейските страни и по процент пушещи тинейджъри.

21% от младежите и 30 % от девойките пушат най-малко една цигара на седмица. Пред нас в класацията е само Гренландия. Там стойностите са съвсем два пъти по-високи – над 50% от всички младежи пушат най-малко един път седмично.

Друга забавна наклонност е, че българските младежи са най-сексуално активните сред връстниците си от останалите 42 страни. 40% от момчетата и 21% от девойките на 15-годишна възраст декларират, че са правили секс. Най-консервативни са младежите в Армения, където 21 % от мъжкото население е предписание секс. Интересно е, че единствено 1% от девойките в кавказката страна са полово дейни.

Въпреки че българските младежи са преди всичко по полова интензивност, те доста изостават в половата си просвета от връстниците си в Швейцария и Гърция да вземем за пример. Около 60% са употребявали презерватив при последния си сексуален акт, като за съпоставяне в Швейцария този индикатор е над 80%. България обаче е надалеч от дъното на класацията. Там попадат страни като Полша и Малта. В централноевропейската република едвам 28% от младежите и 24% от девойките употребяват презервативи като контрацептично средство.

Агресията сред подрастващите също е съществено наболял проблем. 20% от момчетата на 15 години декларират, че са взели участие в сборичкване най-малко 3 пъти през последните 12 месеца. По този индикатор сме на трето място от всичките 42 изследвани страни, като пред нас са само Армения и Албания. Почти половината от момчетата на 15 пък са се били най-малко един път през последните 12 месеца.

Тормозът в учебно заведение също е постоянно срещан. Единадесетгодишните, които са били унизени най-малко два пъти месечно през последните 2 месеца е притеснителен – 20% при момчетата и 17% при девойките. България е на шесто място в тази ранглиста, която е ръководена от Литвия с 35 и надлежно 29 пункта. При 15-годишните тази група понижава до 10-12%, само че въпреки всичко България остава на седмо място. Осемнадесет % от петнадесетгодишните декларират, че са тормозили някого.

Българските деца от 11 до 15 години са жертви и на други отрицателни трендове. 41% от момчетата и 34% от девойките на 13-годишна възраст употребяват всекидневно газирани питиета, а към 75% от тях прекарват над три часа на ден пред тв приемника.

Половината от единадесетгодишните употребяват компютър по над 2 часа дневно, като по този индикатор ни изпреварва само Израел. При децата на 13 сме водач в тази категория, като процентното съответствие тук е 68%. Едва десети сме обаче в другата възрастова категория –15г., макар че процентът тук е по-висок. Първенството тук държи Шотландия с 78 процентни пункта.

На фона на тези числа чудноват е фактът, че тинейджърите ни са на трето място измежду връстниците си по %, извършващи всекидневно от междинна до интензивна физическа интензивност. На последно място сме и по % деца, окачествяващи здравето си като " недобро или неприятно " – едвам към 4-5%. В " чудесно " съгласно тях здраве се намират над половината от далите отговор деца в страната, а в " положително " считат че са към 42%.

На последните места сме и по % младежи, чувстващи поддръжка от фамилията си. 57 % от момчетата на 13 години и надлежно 62% от девойките усещат поддръжката на родителите си. За съпоставяне в Албания този показател се доближава до 100%. Зад нас са само Украйна и Гренландия.

Българските деца обаче относително елементарно беседват с родителите си. Над 90% от 11 годишните декларират, че беседват елементарно с майките си. Комуникацията с бащинската фигура е лесна съгласно 87% от момчетата на 11 годишна възраст, а същото мнение споделят 74% от връстниците им от женски пол. Тези индикатори обаче понижават по-нататък през годините на пубертета.

Младежите ни също по този начин са безапелационни водачи и в трите възрастови групи (11, 13 и 15 г.) по % на прекарващите всекидневно време с приятелите си преди 20:00 часа. Тук разликите с другите страни стигат до над 20%. 58% от момчетата и 55% от девойките на 13 години прекарват всекидневно време с връстниците си, а тези индикатори са към и над 50% и в другите възрастови групи.

Източник: dnevnik.bg
Снимки: lifedecisionss.com, familyflavours.com

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР