Българските деца заслужават едно добро здравеопазване и подготовката на кадри

...
Българските деца заслужават едно добро здравеопазване и подготовката на кадри
Коментари Харесай

Д-р Димитров: Липсата на кадри за Детската болница ще доведе до крах на детското здравеопазване

Българските деца заслужават едно положително опазване на здравето и подготовката на фрагменти за работа в тази област е доста значима, тя би трябвало да стартира още занапред. Това съобщи пред Българска национална телевизия шефът на УМБАЛСМ „ Пирогов “ доктор Валентин Димитров.

„ В момента „ Пирогов “ прави детско опазване на здравето на едно доста високо равнище. В сферата на хирургичните специалности ортопедия, травматология, неврохирургия и една дребна част от консервативните специалности те се покриват от други лечебни заведения като Педиатрията, която е в съседство до нас. Ние сега правим животоспасяваща активност за деца от цялата страна “, сподели той.

Директорът на незабавната болница акцентира, че детското опазване на здравето е ангажимент на страната и построяването на огромна детска болница е належащо, само че по думите му буди неразбиране това, че всички приказват единствено за построяването на постройката, а пропущат тематиката за фрагментите, които би трябвало да работят в нея.

„ За да действа тази болница, която е планувана за 400 кревати, ще й трябват 1200 индивида. И тук поражда въпросът – от кое място ще дойдат тези 1200 индивида “, уточни доктор Димитров.

В момента в педиатрията има недостиг на фрагменти, на младежи, на медицински сестри, напомни той.

„ Когато ние създадем една нова постройка, обзаведем я с съвременна инсталация и обявим, че няма кой да работи в нея, представяте ли си какво ще стане? От всички градове в страната ще стартират да идват лекари и сестри и да желаят да работят в това ново място при по-добри условия, което е обикновено. И това да какво ще докара – до възстановяване на детското опазване на здравето или до неговия провал? “, попита доктор Димитров.

„ Ако ние нямаме кадровата политика, тактика по какъв начин в интервала до момента в който тази болница се строи да изградим фрагменти – млади лекари, да ги обучим в места като „ Пирогов “, като Педиатрията, в други лечебни заведения, в които има звена, работещи в тази сфера, и, към този момент готови те да отидат там, актът на построяването на тази постройка ще докара единствено до провал, а не до възстановяване на детското опазване на здравето “ безапелационен бе той.

„ Трябва да приказваме за комплексност на плана „ Детска болница “, прикани шефът на „ Пирогов “.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР