Български възход ще се яви самостоятелно на предсрочните парламентарни избори

...
Български възход ще се яви самостоятелно на предсрочните парламентарни избори
Коментари Харесай

"Български възход" няма да прави коалиция, но обсъжда общи листи с ВМРО и други формации

Български напредък " ще се яви независимо на предварителните парламентарни избори на 2 април, сподели водачът на партията Стефан Янев в изявление за " Нова нюз ". Той обаче добави, че тази седмица предстоят срещи и диалози с цивилен организации и партии като Вътрешна македонска революционна организация, да вземем за пример, с които да се сформират общи листи.

" Ние би трябвало да търсим обединяване на хрумвания, които могат да допринесат за съставянето на държавно управление. Коалиция сигурно няма да има. Ние се явяваме независимо на изборите. В момента диалози водим с Вътрешна македонска революционна организация и други обединения за взаимно присъединяване в изборите. Това значи, че бихме могли да създадем взаимни листи, да имаме присъединяване в общи политики, цели, които да се пазят от бъдеща парламентарна група. Все още не са взети такива решения, които да бъдат оповестени публично ", сподели Янев.

На изборите през 2022 година групировката на някогашния длъжностен министър председател - " Свобода ", " Партия на зелените " и " Земеделски национален съюз ". За идния избор обаче " Партия на зелените " избра да се яви в новата коалиция " Заедно ", чиито най-разпознаваеми лица са някогашните специалисти от " ИТН " Ива Митева и Любомир Каримански. Пред " Дневник " водачът на " Партия на зелените " Владимир Симеонов изясни, че се е отказал от общо присъединяване с Янев за вота на 2 април поради " липса на съдружна и политическа просвета и недоразумение по политики ".

 Ива Митева и Любомир Каримански: Поставяме началото на нов вид политика Ива Митева и Любомир Каримански: Поставяме началото на нов вид политика

Не по този начин стои въпросът с другия някогашен мандатоносител на " Български напредък " - " Земеделски национален съюз ". Лидерът на партията Румен Йончев удостовери за " Дневник ", че тази седмица следва правене на съглашение сред двете партии за явяване на вота със общи листи.
- от народен представител на Българска социалистическа партия, през съдействие с Яне Янев и Николай Бареков до присъединяване в листите на " Изправи се! Мутри вън! " на Мая Манолова през 2021 година, беше народен представител в 48-мото Народно заседание от Пловдив област, като влезе на мястото на някогашния районен министър Виолета Комитова, която пък избра да стане народен представител от София. По всяка възможност Йончев още веднъж ще се кандидатира за депутат от същия регион.
Лидерът на партия " Свобода " Владимир Симеонов - някогашен член и симпатизант на " Атака ", не беше открит, с цел да разяснява дали води диалози за общи листи в " Български напредък ".

За разлика от " Земеделски национален съюз " и " Свобода ", които не са се записали в Централната изборна комисия за присъединяване в предварителния избор, Вътрешна македонска революционна организация и " Български напредък " към този момент имат регистрации. Това значи, че с цел да се явят с общи кандидатдепутатски листи, едната от двете обединения би трябвало да подаде заявление до 28 февруари за изтриване на регистрацията ѝ, защото съгласно хронограмата на ЦИК към този момент не е допустимо образуването на коалиция сред две партии. Тогава изтича и срокът за регистрация на кандидатдепутатските листи в районните изборни комисии, по тази причина пред " Дневник " съпредседателят на Вътрешна македонска революционна организация Ангел Джамбазки уточни, че още до края на седмицата ще има изясненост дали двете обединения ще имат общи претенденти. Ако се стигне до подобен процес, се чака съотношението във кандидатдепутатските места сред двете партии да дава отговор на резултата от изборите на 2 октомври. Тогава " Български напредък " взе 4.63% от гласовете на гласоподавателите, а Вътрешна македонска революционна организация - 0.81%.

Последното социологическо изследване на " Галъп интернешънъл " дава не двете обединения при общо явяване 4.2%.

 " Галъп ": Новата коалиция и ГЕРБ си оспорват първото място, 5+2 обединения влизат в парламента
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР