Български учен спечели 2 млн. евро за разработване на нов

...
Български учен спечели 2 млн. евро за разработване на нов
Коментари Харесай

Българин разработва нов изкуствен интелект

Български академик завоюва 2 млн. евро за създаване на нов изкуствен интелект. Наградата е от Европейския съвет за научни проучвания. Проектът ще може да се ползва в сфери като медицина, самоуправление на коли, финанси и сигурност, заяви Българска национална телевизия.

Проф. Мартин Вечев е измежду водещите учени в областта на компютърните науки и изкуствения разсъдък. Работи в Швейцарския федерален софтуерен институт в Цюрих. Сред множеството оценки, които получава по света е премията „ Джон Атанасов”, която се присъжда от президента на България за високи достижения в региона на компютърните науки.

Създава съвършени математически логаритми, с които може да се ревизира редовността на самолетите, корабите и военните машини. Също по този начин е бизнесмен. През последните години създава ново потомство изкуствен интелект. За плана е награден с 2 млн. евро от Европейския съвет за научни проучвания. Това е второто му отличие от европейската организация.

Самата премия е отдадена на основаването на нов вид изкуствен интелект, който е по-надежден и по-сигурен от настоящия. Ако би трябвало да дадем образец със настоящия изкуствен интелект, който се употребява в колите – да вземем за пример смяната на климатичните условия, в случай че завали дъжд или сняг, той може да заблуди изкуствения разсъдък, даже и най-напредналия и той да обърка нещо просто като същинския знак, който е „ СТОП “ със знак за лимитирана скорост и по този метод автомобилът да не спре и да сътвори ПТП. И сходни неточности не са частен случай, те се случват във всички елементи на изкуствения разсъдък. Идеята на плана е да сътвори нов вид изкуствен интелект, който освен работи надеждно и несъмнено, само че и разрешава да се покаже посредством математически способи, че такива неточности не може да се случат. Така подсигурява и че системата работи вярно по отношение на дадени регулации, условия, изяснява проф. Мартин Вечев – професор по компютърни науки.

По създаването на новия изкуствен интелект проф. Вечев работи с екип от 30 души в България и Швейцария.

Проектът е за 5 години, само че още през цялото време чакаме нови резултати. Той ще засегне всички сфери на изкуствен интелект, дали са коли, дали е обезпечаване, финансовият бранш, осведомителната сигурност, роботиката. Ние работим по тази тематика някъде към 4 години към този момент и въз основата на тези научни резултати, разработки, ние създадохме и надълбоко софтуерен стартъп - компанията LatticeFlow, която е един от международните водачи в областта на надеждния изкуствен интелект, споделя проф. Мартин Вечев – професор по компютърни науки.

Учени назовават премиите, които дава Европейският съвет за научни проучвания „ Шампионска лига”. Тази година в нея са пробвали да влязат над 2600 откриватели. Отличените са близо 10% от тях.

Това де факто е единственият инструмент в Европа, който финансира хрумвания, с мотото огромен риск, огромен скок. Тоест това са хрумвания, които могат да доведат до голям прогрес в науката, в нововъведенията и дефакто по-нататък в бизнеса. Например в ранната диагностика здравна диагностика на рак на гърдата, могат да се спасят над половин милион дами на година. Но експертът да огледа и да удостовери или отхвърли тази догадка, т.е. ще се образуват нови модели на работа сред хората и машините, споделя проф. Мартин Вечев – професор по компютърни науки.

Според доктора по футурология Мариана Тодорова навлизането на изкуствения разсъдък в медицината е крачка към отчасти решение на казуса с дефицита на лекари и медицински сестри в България.

Специално трендовете за персоналните лекари е, че те в действителност това може да помогне, където е належащо да се оправим с тази рецесия, а в други сфери и страни персоналните лекари да бъдат редуцирани, тъй като има една платформа, наречена „ Доктор Уотсън “, тя се употребява в Америка, в която човек самичък разказва своите признаци и до 87% акуратност може да бъде вярно диагностициран като отнася се за относително здрави хора, които нямат голям брой и сложни болести, които взаимно въздействат едно на друго и усложняват клиничната картина, само че би трябвало доста ясно да кажем, че най-малко на този стадий постоянно ще би трябвало да има експерт, който да верифицира, да удостовери сходна диагноза, само че да, това би било част от решението, както и за хирурзи, както за образни диагностици, също по този начин в Южна Корея и Япония от ден на ден се употребяват роботи за здравна грижа, т.е. те заменят санитари, медицински сестри. Това, което се одобри да речем на съвещанието на ЮНЕСКО и беше мое предложение от името на България, беше, когато един пациент е под здравно наблюдаване и в част от този развой взе участие изкуствен интелект като следене на здравни параметри, той постоянно да бъде осведомен за това, а в случай че е некадърен да бъдат осведомени и неговите родственици. Рамката, направена от ЮНЕСКО е с целесъобразен темперамент, не е със наложителен и това дава много огромна независимост на Китай, на Америка, на Русия да употребяват не толкоз доброжелателен метод достиженията на изкуствен интелект, изяснява доцент Мариана Тодорова – лекар по футурология и академик от Института по философия и социология към Българска академия на науките.

За да се избегнат злоупотреби и неточности на системите, в Европейския съюз се изготвя нов закон по изкуствения разсъдък. В него системите в опазването на здравето ще бъдат считани за високо рискови и ще подлежат на по-строг надзор. Главен докладчик в Комисията по промишленост на Европейския парламент е евродепутатът Ева Майдел.

Няма нищо неприятно един медицински служащ да работи дружно с компютър или дружно с робот, но… крайното решение е в ръцете на професионалиста, споделя Майдел.

Новият Закон в Европа ще е фокусиран и върху следено потребление на изкуствения разсъдък в бранш сигурност.

Алгоритъмът, който взема решение какво виждаме върху нашия Facebook в действителност се задвижва от изкуствен интелект. Или приложението, която ни демонстрира по какъв начин да намерим пътя си с GPS, също се задвижва от изкуствен интелект. Но се употребява и от органите на реда, да вземем за пример от органи на полицията, които се пробват да разпознаят нарушител посредством биометрични данни, добавя евродепутатът.

В Китай от септември 2020г. стартира да действа системата за обществен заем или за обществен рейтинг, защото те имат инфраструктура на всички места, изключително в огромните градове са с камери, тези камери са свързани с такава система за лицево различаване и всяко лице може да бъде обвързвано с неговата еднаквост, което допуска цялостно или тотално следене, като се следят и кредитни досиета, банкови истории, заплащане на налози, добавя доцент Мариана Тодорова.

Ние не желаеме да следваме модела на Китай, които употребяват тази система или лицевото различаване както и където сметнат за добре. Това, което бихме желали да реализираме с сътрудниците е тази правна рамка да не бъде единствено европейска, тя да стане интернационална, да бъде приета и от нашите демократични сътрудници. Лицевото различаване да бъде позволено единствено в избрани случаи и то да бъде подсигурено за представители на правоохранителната система, когато би трябвало терорист да бъде открит, когато имаш извънредно рисков човек, който бяга от полицията, да може по-бързо да бъде локиран къде се намира. Но никой тук в Екологичен потенциал не желае изкуственият ни разсъдък непрестанно да ни наблюдава и ние няма да го позволим, добавя Майдел.

Сегашният изкуствен интелект де факто не идва с тези гаранции, с тези свойства, за които приказваме. Той някой път работи, някой може да не работи. Идеята на този план е да сътвори идващото потомство изкуствен интелект, където към този момент може да подсигуряваме, че като използван в практиката към този момент ще прави това, което би трябвало, добавя проф. Вечев.

Българска национална телевизия: Чия ще е отговорността от взетите решения на изкуствения разсъдък?

Ева Майдел: Хората, които създават и вършат изкуствения разсъдък са едни, другите, които го употребяват и вкарват данните са други и това към този момент въздейства на трети. Към момента за изкуствен интелект, който не е високо рисков, това което законодателството планува е, че компанията, която ще употребява, ще внедрява данните, ще зарежда изкуствения разсъдък ще бъде виновна и за решенията, които се случват.

Българска национална телевизия: Кога ще е подготвен новият закон за изкуствения разсъдък в Европа?

Ева Майдел: Ще отнеме няколко месеца да приключим диалозите в Европейския парламент. Може би Екологичен потенциал би завършил своята работа към края на тази година, само че по-късно ни предстоят значими договаряния с Комисията и Съвета. Ние желаеме да сложим правни рамки, тъй като всичко това, за което приказваме през днешния ден има по-широки геополитически последствия. Особено, когато виждаме какво се случва с последици на съветското нахлуване и войната в Украйна. То ни демонстрира какъв брой е значимо демократичните сили в света същински да се опитат да завоюват конкуренцията в цифровия бранш.

И до момента в който в Европарламента се работи интензивно по регулацията, в България към момента не се обръща огромно внимание на тази тематика, споделя доцент Тодорова.

Другите страни имат официализирани тези документи, надлежно те са включени в проектите за възобновяване и това дава доста запаси и за научна, и за развойна активност. Струва ми се, че на равнище държавно ръководство този аспект към момента е в периферията и би трябвало, наложително е да се обърне внимание.

С нахлуване на умните машини се чака последователно да изчезнат специалности като охранител, водач, офис управител и готвач на бързи храни. В същото време се основат нови специалности – да вземем за пример дизайнер на облачно пространство и експерт по цифрова гибел. Вторият заличава данни от нашата биография в онлайн пространството.

Има риск да се стигне досега, в който се отвоюват и се дефинират човешки квоти в избрани специалности. Ние към момента не сме подготвени за това. Затова се дискутира и въпроса за повсеместен, най-малък базов приход, който ще даде късмет на хората, които биват наранени да се преквалифицират, счита доцент Тодорова.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР