Български музиканти настояват за изработване на механизъм за подпомагане и

...
Български музиканти настояват за изработване на механизъм за подпомагане и
Коментари Харесай

Артисти настояват за помощ от държавата към музикалните творци на свободна практика

Български музиканти упорстват за разработване на механизъм за подкрепяне и компенсиране на музикални създатели на свободна процедура, които не са обвързани на щат с държавните и общински културни институции. Това се споделя в отворено писмо до премиера Бойко Борисов и копие до културния министър Боил Банов.

"Настояваме преди края на мандата си да постановите на отрасловите министерства изработването на подобен инструмент с цел да запазим актуалната музикална сцена жива ", се споделя още в писмото.

"Още преди първия и втория локдаун огромна част от сътрудниците по лична самодейност анулираха редица концерти и участия, с цел да дадат добър образец, както и непрекъснато призоваваха популацията да се преценява със обстановката и да съблюдава всички целесъобразни ограничения ", показват артистите. Според тях от дълго време е настъпил моментът, в който форсмажорните условия, провокирани от коронавирусната пандемия, са сложили в неспособност физическото оцеляване на доста от тях.

Във изчерпателен колапс е и мрежата от заведения със подиуми за жива музика, в столицата и в огромните градове, осигуряваща при естествени условия минимални доходи за музикантите, се споделя още в писмото.

"Колегите от останалите сфери на културата бяха пощадени от заповедите на Министерство на здравеопазването и, въпреки и при органически потенциал, имаха опция да упражняват активността си, без фрапантни спирания (театри, музеи, галерии, а с последната заповед към този момент, кина и школи по изкуства), само че за музикалните дейци такива благоприятни условия няма ", се акцентира в отвореното писмо.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР