Български граждани от уязвими групи също ще могат да се

...
Български граждани от уязвими групи също ще могат да се
Коментари Харесай

И българи ще могат да ползват помощ за квартира - както украинските бежанци

Български жители от уязвими групи също ще могат да се възползват от помощта за квартира чартърен, която страната планува като мярка за стимулиране на заетостта измежду бежанците от Украйна.

Това съобщи в " Денят стартира " по Българска национална телевизия вицепремиерът по дейно ръководство Калина Константинова.

Предвидено е страната да обезпечава месечна помощ от 400 лева в границите на три месеца, която да е целева за заплащане на наем на жилище. Помощта ще се изплаща посредством работодателите на новозаетите.

" Мярката няма да е единствено за бежанци, само че и за българи, които имат потребност и попадат в целева група – да вземем за пример които не са работили дълго време. Смятаме, че тази рецесия ни дава опция да изгладим проблеми и да създадем ограничения, които ще са от изгода за всички. " - сподели Константинова.

Конкретните параметри на мярката сега се разписват. Очакванията на вицепремиера са тя да влезе в действие до няколко седмици.

Междувременно се сформира и стратегия за създаване на детски центрове, които да поемат децата от Украйна. По думите на Константинова те ще са от изгода и на българските родители, изключително в градове като София, където има рецесия с местата за детски градини.

Над 57 000 бежанци от Украйна са настанени в хотели, където могат да останат до 31 май. След това те ще бъдат преместени в държавни и общински почивни бази в цялата страна. Към момента са подсигурени 33 000 такива места. Проучването на изискванията и потенциала на базите продължава, регистрира Константинова.

Над 100 000 украински жители са намерили заслон в България от началото на войната. Голяма част от тях към този момент имат статут на краткотрайна протекция - индикатор, по който България заема едно от челните места в Европейски Съюз.

Богдан Теофанидис е новият и.д. шеф на " Български пощи ", разгласи още Константинова, която още през вчерашния ден анонсира кадровите рокади поради хакерската офанзива над пощите.

Новото управление поема ръководството за период от три месеца до организирането на конкурс за избор на членове на управителния съвет. Първата им задача ще е за се разплатят със чиновниците на пощите, които са получили 70% от заплатата си за последния месец.

" Най-тъжният аспект – 9000 души, работещи в " Български пощи ", са работещи небогати. Средната заплата в сдружението е 820 лева Служителите в пощите, поради тези неприятни управнически решения, са пострадали във всички връзки – те са тези, на които им се наложи да работят изключително, а заплатите им са на това състояние. " - сподели Константинова.

След огромната хакерска офанзива ще са нужни още няколко седмици за възобновяване на всички услуги на " Български пощи ", сподели още Константинова. Ако има хора, които не са подхванали нужните дейности, ще им се търси отговорност.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР