Български археолози намериха надпис, изписан с мастило на повече от

...
Български археолози намериха надпис, изписан с мастило на повече от
Коментари Харесай

Откриха мастило на 2000 г в тракийски гроб

Български археолози откриха надпис, изписан с мастило на повече от 2000 години. Това стана при разкопки на тракийска гробна могила край първомайското село Татарево, област Пловдив.

Уникалният за нашите ширини надпис е бил изработен в началото върху пергамент, с който бил обгърнат умрелият. Времето обаче взело своята дан и от пергамента през днешния ден няма и диря, мастилото обаче се е отпечатало върху глинените съдове, положени директно до тленните остатъци на античния тракиец.

До в този момент в земите, населявани в миналото от траките, не бе откриван пергамент от първи век след Христа, което прави находката една от най-ценните, намирани в последните години. Родните археолози обаче са още по-развълнувани, тъй като надписите са на старогръцки, което ще им разреши да научат спомагателна информация за личността на умрелия и за погребалните ритуали на траките.

Откритите надписи са хоризонтални, с идентична величина на буквите. Учените допускат, че мастилото, употребявано за изписването им, било направено от сажди и багрила, каквато е била технологията по това време в Гърция и Египет.

Отворената за изследване гробна могила не влизала в проектите на археолозите за тази година. До изключителните находки се стигнало, откакто иманяри почнали да дълбаят тунел, с който да доближат до съдържащата скъпи находки сърцевина на гробницата.

По време на разкопките археолозите открили, че разработваният от тях обект съставлява огромна фамилна гробница на знатно тракийско семейство. Първият положен гроб в нея бил на повече от 12 метра дълбочина. Върху него е построена дребна могила с диаметър 6 метра и височина 2 метра.

Самият гроб съставлява правоъгълна яма, вкопана в скалата под главния терен, с размери 2 метра на 1.50 метра и дълбочина 0.60 метра. Следвали още две отделения за полагане на мъртвите. Според учените погребалният комплекс служил на знатното семейство в продължение на стотици години.

Първоначалните проучвания сочат, че семейството била от племето беси. Смята се, че те били високо образовани и стояли високо в йерархията, директно до царския жанр.

Първоначалният оглед на най-старата гробна камера посочил, че на дънното ѝ има 30-сантиметров слой от въглени, което допуска, че положеният вътре мъртвец бил изгорял, а след върху прахта му били сложени блага.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР