Българската ваксина срещу COVID-19, която се разработва от група млади

...
Българската ваксина срещу COVID-19, която се разработва от група млади
Коментари Харесай

Българската ваксина срещу COVID вече се изпробва върху мишки

Българската ваксина против COVID-19, която се създава от група млади учени в лабораторията “Експериментална имунология ” на Института по микробиология на Българска академия на науките с началник, към този момент се тества върху мишки. Гризачите се имунизират с първия първообраз на препарата, като към момента се обяснява въздействието на липидните наночастици и до каква степен носителят е безопасен. Това споделя за “ ” проф. Пенка Петрова, шеф на Института по микробиология на Българска академия на науките.

Интересът към имунизациите в института не е от през вчерашния ден. Още през 2010 година учените печелят план, финансиран от фонд “Научни проучвания ”. Нарича се “ДНК ваксини - ориентиране на вирусни антигени посредством генетично конструирани химерни молекули ”. С настъпването на пандемията групата се оказва с ноу-хау по какъв начин да се създаде нова ваксина с различен метод, а не като одобрените досега, които компаниите започнаха да създават. Българската ваксина е протеинова.
 Проф. Петрова: Проф. Чорбанов се изрази малко политически, представяме плана за българска КОВИД ваксина Проф. Петрова: Проф. Чорбанов се изрази малко политически, представяме плана за българска КОВИД ваксина
Получи се неразбирателство. Проф. Чорбанов ще показа своята концепция на профилиран конгрес. Проектът върви по проект. Това съобщи проф. Пен...

“Състои се от къси пептиди, опаковани в липидни наночастици. Късите пептиди са елементи от протеина на шипчето, само че също и от разнообразни други протеини на обвивката на вируса. По този метод имунизацията е мултиепитопна, т.е. имунната система се образова да разпознава разнообразни елементи от вируса, тъй че даже при зараждащи разновидности на ковид, той да бъде разпознат и погубен от имунната система на индивида ”, изяснява проф. Петрова.

Създадени са два прототипа. Първият бе финансиран от института “Пастьор ” предходната година със 70 000 евро. Това беше 18-месечен план, който към този момент завършва. Вторият план стартира по-късно. Финансиран е от фонд “Научни проучвания ” с 250 000 лева В плана сътрудници на Института по микробиология са Медицинският университет в София и Химическият факултет на Софийския университет. Според проф. Пенка Петрова до готово флаконче за приложимост, каквито са тези, които сега се употребяват в света, може да се стигне, в случай че интерес към българския препарат прояви огромна фармацевтична компания. Първата стъпка е концепцията и създаването да бъдат патентовани. Проф. Пенка Петрова чака това да бъде подкрепено и финансирано от Българска академия на науките. Чак по-късно в действителност би трябвало да пристигна офертата към фармацевтична компания.

След като купят патента, може да се върви към клинични изпитвания на етапи 1, 2 и 3 върху хора. След първата година се регистрират всички резултати. “В света бяха разработвани минимум 250 сполучливи ваксини. Част от тях стопираха създаването и не стигнаха до произвеждане, тъй като няма да е рентабилно или пък нямат доста добра степен на отбрана ”, споделя директорката на Института по микробиология.

На 5 октомври проф. Андрей Чорбанов против COVID-19 в краен вид на международен конгрес по ваксини. За “ ” той изяснява, че до този стадий сме стигнали с финансиране 50 или 100 пъти по-малко, в сравнение с конкуренцията. Проф. Чорбанов разгласи, че работи върху ваксина срещу ковид още през април предходната година.
 В Българска академия на науките създават два прототипа на българска ваксина против COVID-19 В Българска академия на науките създават два прототипа на българска ваксина против COVID-19
Българска ваксина против Covid-19 се създава в Департамента по имунология (с началник проф. Андрей Чорбанов) към Института по микр...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР