„Българската социалистическа партия ще подкрепи на първо четене актуализацията на

...
„Българската социалистическа партия ще подкрепи на първо четене актуализацията на
Коментари Харесай

Проф. Михайлов, БСП: Трябва да постигнем национален консенсус за управлението на здравеопазването

„ Българската социалистическа партия ще поддържа на първо четене актуализацията на бюджета на НЗОК. Но считаме, че има проблеми в региона на реализирането на съдружното съглашение в направление „ Здравеопазване “, които не търпят отсрочване. “ Това съобщи националният представител от „ Българска социалистическа партия за България “ проф. Георги Михайлов от парламентарната естрада по време на разискването на актуализацията на бюджета на НЗОК.

„ Хора, които съставляват част от казуса, не могат да бъдат част от неговото решение “, обърна се той към парламентарната група на ГЕРБ-СДС.

„ Катастрофирали сте незабавната помощ като план и в този момент се чуди Министерството на здравеопазването от препоръчаните и одобрените 230 точки, вие сте приключили словом и цифром не повече от 20. Не се хвалете с колите за спешна помощ, тъй като това е оскъдна част. Че и не купихте високопроходими коли за спешна помощ “, акцентира проф. Михайлов.

Той уточни, че във връзка с смъртността, държавното управление на ГЕРБ е докарало България до първо място още преди коронавирус пандемията. Депутатът от левицата цитира Националния център по публично здраве, съгласно който някогашните ръководещи при ръководство на рецесията са вземали повече политически решения, в сравнение с специалисти.

„ Вие говорихте още през 2017 година с самоувереност за електронно опазване на здравето, какво завършихте за 4 години цялостен мандат? Абсолютно нищо. Какво направихте с плана за детска болница? Абсолютно нищо. Какво направихте с болничното заведение в Ямбол? Абсолютно нищо “, безапелационен бе Георги Михайлов.

„ В дух на самооценка проф. Ангелов показа, че не се усеща кадърен да разбере термина регионализация. Сега ще Ви го обясня. Не е това, което си мислите – че пациентите във Варна няма да могат да се лекуват във Варна. А че във всеки район в България ще има опция българският пациент в „ златния час “ да доближи до своя профилиран доктор – това, което вие не осигурихте “, продължи той.

Проф. Михайлов уточни и няколко казуса, на които би трябвало да се търсят решения.

Според него първият проблем е в оценката за ръководството и финансирането на здравната система. „ Първи Българска социалистическа партия сложи това – би трябвало да се сложи като народен въпрос за народен политически консенсус. Допуснали сме закъснение в слагането му на национално равнище “, регистрира здравния специалист от Българска социалистическа партия.

„ Вторият проблем - увеличение на възнагражденията. Договорът сред НЗОК и Българския лекарски съюз бе подписан по метод, който не дава същинска опция за дейно повишение на възнагражденията. Но корените на това за в метода на финансиране и отчитане на системата – търговски дружества-клинични пътеки “, сподели още проф. Михайлов от парламентарната естрада.

Той открои, че има и проблем с медицинските фрагменти, като акцентира, че Българска социалистическа партия е предложила решение - централизиране на специализацията след довеждане докрай на висше обучение, както е в целия Европейски Съюз.

Проф. Михайлов видя проблем и в лекарствената политика, листата за реимбурсиране, казуса със снабдяването в дребните обитаеми места и проблем в реекспорта на медикаменти.

„ Всичко това са въпроси, които не търпят отсрочване. Ние ще създадем всичко допустимо актуализацията на бюджета да приключи сполучливо, само че ще сложим на своите сътрудници от обединението тези проблеми напълно ясно и ще търсим тяхното решение. Тъй като ръководството на опазването на здравето беше безобразно и неефективно през последните 12 години. Това би трябвало да завърши и всички ние тук би трябвало да създадем всичко допустимо да реализираме народен консенсус и да вървим към неговата оптимизация “, прикани проф. Георги Михайлов.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР