Българската народно банка не смята да удължи мораториума за плащанията

...
Българската народно банка не смята да удължи мораториума за плащанията
Коментари Харесай

БНБ с много важна новина за кредитите на хората и бизнеса

Българската национално банка не счита да удължи мораториума за заплащанията по заеми на битови консуматори и бизнеса.

Това разгласи шефът на централната банка Димитър Радев по време на онлайн среща с представители на Американската комерсиална камара в България, оповестява Българска национална телевизия.

В събитието са взели присъединяване повече от 70 представители на организацията в това число шефове на банки у нас.
 Управителят на Българска народна банка Димитър Радев Управителят на Българска народна банка Димитър Радев
По данни на Българска народна банка кредитирането досега остава устойчиво. Радев обръща особено внимание, че банките би трябвало да остават деликатни при идентифицирането и оценяването на рисковете, които поемат, при разпределяне на заеми.

Независимо от тласъците да усилват кредитирането банките не би трябвало да го вършат непременно или при всевъзможни опасности.

Централната банка остава в подготвеност да приложи, в случай че това се постанова, спомагателни ограничения, множеството от които свързани с финансовите условия, и следи обстановката деликатно при отпадане на мораториума върху заемите.

По данни на Българска народна банка към 1 октомври банките са отсрочили заеми за 9,1 милиарда лв. , което е към 15 на 100 от общия размер на предоставените заеми.

Отсрочените заеми за бизнеса са за 6,96 милиарда лв., а на семействата са разсрочени заеми на обща стойност 2,1 милиарда лв..

Банките оповестиха мораториум върху заплащането на заеми на хора и компании потърпевши от коронавирус епидемията. Максималната пролонгация е до 6 месеца. В началото на лятото мораториумът беше продължен до 30 септември като заемите могат да се отсрочват до 31 март 2021 година

Според шефа на Българска народна банка фактът на приемането на България в Банковия съюз през 2020 година потвърждава стабилността на българския банков бранш.

Показателите на страната в това число финансовата адекватност, съотношението на ликвидност и рентабилността, са по-добри от междинните за Европейския съюз.

Единственото изключение е нивото на необслужваните заеми – след трайно намаляване през последните години, то доближи до към 6%, при приблизително 3% за Европейски Съюз.

Престоят в еврозоната – минимум три години

По време на онлайн срещата е станало ясно, че най-оптимистичният вид за приемането на България в еврозоната е 2024 година Дотогава страната ни ще остане в така наречен чакалня за еврозоната – валутния механизъм ЕРМ 2. В него Дания към този момент е 20 години, а Литва е престояла повече от 10.

Най-важният въпрос е какво би трябвало да бъде свършено, до момента в който сме в ERM II, изясни шефът на Българска народна банка.

„ Ние би трябвало изцяло да изпълняваме критериите за конвергенция (т.нар. „ критерии от Маастрихт “). Те изискват надзор върху инфлацията, държавния дълг, бюджетния недостиг, стабилността на валутния курс и вътрешните лихвени проценти”, сподели още Радев.

Това значи, че България би трябвало да поддържа инфлация от не повече от 1.5 процентни пункта над междинната стойност от трите страни членки с най-ниска инфлация, бюджетен недостиг под 3% и брутен държавен дълг под 60% от Брутният вътрешен продукт, постоянен валутен курс в изискванията на ERM II, както и номинални дълготрайни лихвени проценти до 2 процентни пункта над тези в трите страни членки с най-ниска инфлация.

Освен критериите от Маастрихт цялостният развой включва осъществяване на задължения както преди присъединението към ERM II, по този начин и по-късно до приемането на еврото.

От Българска народна банка са безапелационни, че досегашният престой на страната в чакалнята на еврозоната е бил единствено в плюс за България.

Как ще се правят преводи след приемане на еврото

Досегашните системи за банкови преводи RINGS и BISERA ще спрат да действат, когато се присъединим към еврото. Плащанията по RINGS ще мигрират към платформата TARGET за заплащания в евро.

Плащанията на клиентите на банките през BISERA ще мигрират към Единната зона за заплащания в евро SEPA.

Националният трафик на заплащанията ще бъде трансформиран напълно. В момента дружно с BORICA изпълняваме план за незабавни заплащания в левове на стойност до 100 000 лв..

Тези заплащания ще са в сходство с паневропейската рамка за кредитни преводи на Единната зона за заплащания в евро SEPA.

От ноември 2022 година ще има нова консолидирана платформа TARGET, сплотяваща TARGET2, TARGET2-ценни бумаги и TIPS. Съответно Българска народна банка, 18 търговски банки, BORICA и централните депозитари се приготвят за тази нова консолидирана платформа.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР